Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Somalija Opublikowano 8 Października 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) niższa kultura w żywszych stosunkach czerpie ze zwierciadła przeszłości ze strzępek mitów i snów o złotym czasie rodzi czarci krąg wojennych zdarzeń ziemski człowiek nigdy nie odkłada kleszczy do rzucania kamieni za ostatnie ślady kultu niedźwiedzia miecza za Allaha Jahwe Chrystusa pod bramą kolejnej Jerozolimy ,,tysiącami giną poganie*" prosty kobiecy obowiązek z macicy wyprzeć syna na chwałę * ,,Pieśń o Rolandzie" a.n. Edytowane 11 Października 2023 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 11
Rafael Marius Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Somalija W moim rozumieniu o kolejnej wojnie w Izraelu.
Somalija Opublikowano 8 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Rafael Marius Cześć Rafałku... Tak to moja odpowiedź...
Ana Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Somalija Też mi się wydaje, że to o TEJ wojnie. Kolejne pokolenia toną w bagnie swoich religii, chciwości, snów chorych o poświęceniu czerwonej jałówki bez skazy i krwi własnej i swoich wrogów... Wojny, wojny, kolejne wojny... I tak od zarania dziejów. Jedyny w tym świecie tak destrukcyjny gatunek. 1
Somalija Opublikowano 8 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Ana Zmieniłam tytuł... będzie łatwiej... 1
Wiechu J. K. Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @SomalijaReligie dzielą ludzkość, niby jeden Stwórca, a zjednoczenie ludzkości to marazm. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Ana Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Wiesław J.K. Utopia raczej, nie marazm ;)
Wiechu J. K. Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @AnaPo części jedno i drugie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Ana Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Wiesław J.K. No powiedzmy... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Somalija Opublikowano 8 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kilka lat temu przeczytałam, że gdyby nie religie nie byłoby tylu wojen... trudno się z tym nie zgodzić... 1
Corleone 11 Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Somalija Refleksyjnie i obrazowo napisany wiersz, a zakończenie bardzo bliskie dosadnemu - ale jak najbardziej na miejscu. "Strzępek" jest rodzaju męskiego, zatem wskazana jest zmiana na ==> "strzępków". Serdeczne pozdrowienia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Somalija Opublikowano 8 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Corleone 11 To strzępka rodzaju żeńskiego, jak strzępka grzybni. Tu użyłam jej w znaczeniu podziemnego wzrostu, wewnętrznych myśli narodu. Dodałam jeszcze czarci krąg, czyli owocniki strzępek które widać na zewnątrz, układają się czasem w krąg... @Corleone 11 popatrz... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Corleone 11 Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Somalija Jako że wyjaśnienie brzmi przekonująco, akceptuję je Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Dziękuję Ci wielce . Serdeczności.
Somalija Opublikowano 8 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Corleone 11 pod ziemią są tysiące kilometrów strzępek i w pewnej chwili, spłatają się tworząc owcniki, czyli to co my nazywamy grzybami... 1
Corleone 11 Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2023 @Somalija Wlaśnie zobaczyłem. To wygląda bardzo ciekawie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. : owocniki rosnące w kręgu. Dzięki-dzięki . @Somalija Dziękuję Ci za informację. To interesujące, przy czym trochę trudne do wyobrażenia: tysiące kilometrów takiej... grzybni, tak? To chyba właściwe słowo. Można więc powiedzieć, że to, co najważniejsze dla grzybów, Natura skrywa przed ludzkimi oczami.
staszeko Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2023 (edytowane) Religia jest często pretekstem, podczas gdy prawdziwą przyczyną wojen są cele polityczne, których nie można, bądź nikt nie potrafi realizować w sposób pokojowy. Tak było podczas Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , kiedy katolicka Francja stanęła po stronie protestanckiej Szwecji, żeby ograniczyć wpływy Habsburgów oraz katolickiej Hiszpanii. Edytowane 10 Października 2023 przez staszeko Remove image. (wyświetl historię edycji) 2
Somalija Opublikowano 9 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2023 @staszeko Wiesz, że jak byłam małą dziewczynką to nie lubiłam się uczyć historii, ponieważ wszędzie widziałam cierpienie...
Somalija Opublikowano 9 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2023 (edytowane) @Tectosmith Nikt się nie zachwyca, poprostu myślimy o tych wydarzeniach... w otwartej przestrzeni. Jako autor wiersza mam prawo sięgać po swoje skojarzenia... Dziękuję za głos Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 9 Października 2023 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
Tectosmith Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No widzisz i ja się z tym nie zgadzam. Jak zauważył @staszeko religia jest jedynie pretekstem. Gdyby nie było religii ani wiary to wymyślano by wszystko byle tylko wojnę wywołać. Bo wojna się po prostu opłaca, jest przeliczalna na konkretną gotówkę. Tu masz rację, nie powinienem był tak napisać.
Rekomendowane odpowiedzi