Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 30 Września 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Września 2023 Chciałbym Lubię wspominać, co już przeżyłem, Troszkę się wzruszyć, potęsknić, Zanim kurtyną wszystko przykryje, Czas nieskończony, bezwzględny. Lubię do domu wracać w tęsknotach, Do pokoiku na górze; Tam do przeszłości umiem się cofać, By przy niej zostać na dłużej. Tam gdzieś mebelki stały dziecięce, Z boku obrazek z komunii; Pudło na klocki było ciut większe, Ależ bywałem z nich dumny! Tam w wyobraźni nowe wszechświaty, Były z zapałem tworzone; Gdybym ich nie spiął w rymów kaskady, Rychły czekałby je koniec. Noszę je zawsze blisko przy sobie Dbam jak o miłe wspomnienia; Nie wiem, czy komuś o nich opowiem, Wielu wszechświatów już nie ma. Dziś już inaczej patrzę na pokój, Który pozmieniał się z czasem, Tylko wciąż obraz wisi na boku, Będąc mych wspomnień witrażem. Całą tę przestrzeń cisza wypełnia, Tak nieobecna w mym życiu; Chciałbym potrafić hałas pożegnać, Umieć odpocząć po cichu. Chciałbym się zbudzić znowu w pokoju, Pełnym przyszłości i marzeń, Lecz we mnie chłopiec dawno już dorósł. Ba! Już zaczyna się starzeć. --- 13
violetta Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2023 Ja też siebie wspominam:) nawet tę dziesięć lat temu:) ładny wiersz, masz ten sam dom:)
Marek.zak1 Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2023 Fajne reminiscencje życiowe, inspirowane dziecięcym pokojem. No i puenta, przypominająca tytułową piosenkę z czterdziestolatka. Ja chyba najbardziej byłem dumny, jak w wielu 13 lat wygrałem swój pierwszy turniej na kortach Agrykoli, za co dostałem klubową odznakę i bluzę z napisem Legia, w której grałem na wf-ie w piłkę. Poza tym nie lubiłem dzieciństwa i wracam do niego niechętnie. Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 30 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2023 (edytowane) @violetta Dziękuję, a wiesz? Lubię, naprawdę lubię sobie powspominać, no i muszę przyznać, że pamiętam jeszcze bardzo dużo. :-) @Marek.zak1 Dziękuję. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O widzisz, a to czysty zbieg okoliczności, ponieważ zupełnie nie pamiętam tej piosenki. No, może z wyjątkiem refrenu, którego rzeczywiście kojarzy chyba każdy. :-) Mnie się kiedyś troszkę marzyło, żeby zagrać w szkolnych zawodach w piłkę nożną, ale szybko się z tego wyleczyłem. No, w sumie samo jakoś przeszło. Rozumiem, Marku. Edytowane 30 Września 2023 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
viola arvensis Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2023 @Wędrowiec.1984 wspomnienia... jak dobrze, że są, że można do nich wracać i do miejsc. Jak dobrze, że powstają takie ładne wiersze. Super!
Wędrowiec.1984 Opublikowano 30 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2023 @viola arvensis Dziękuję. Jak już mówiłem, to wszystko przez fakt, że lubię sobie powspominać i trochę powcielać się w samego siebie z tamtych lat. :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2023 Witam - jestem na tak - fajne te wspomnienia - Pozdr.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 1 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2023 @Waldemar_Talar_Talar dziękuję :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 ładnie pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Jacek_Suchowicz Dziękuję.
Deonix_ Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 Oj, jaki nastrojowy, wzruszający wiersz. Z przyjemnością przeczytałam. Rozumiem Peela. Nawet bardzo rozumiem. Piękne wspomnienia należy uwieczniać w sztuce, wtedy stają się nieśmiertelne. Bynajmniej nie chcę wierzyć, że mogłyby nie być :)) Odnajduję siebie w tym wierszu. Kocham ciszę i spokój, a bardzo często mi ich niestety brakuje. Pozdrawiam serdecznie Deo P.S. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W tym wersie się nieco rytmicznie potykam na "je", ale to w sumie drobiazg ;))
Wędrowiec.1984 Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Deonix_ Dziękuję. :) Będę się powtarzał, ale ciszy bardzo mi brakuje. Rozkrzyczany jakiś ten świat jest. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm... chyba jest dobrze, tylko to po prostu trochę dziwnie brzmi. Akcentowo i średniówkowo się zdadza, ponieważ piętro wyżej jest prawie identyczny wers: Ależ bywałem z nich dumny. No i brzmi ok. Chodzi zapewne o czekałby, które akcentowo dziwnie się czyta, ale matematycznie jest ok. :)
Somalija Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Wędrowiec.1984 Czarodziej jesteś... Pozdrowienia dla Ciebie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Somalija Dziękuję, pozdrawiam również ;-)
beny7777 Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 @Wędrowiec.1984 W trakcie czytania tego utworu zanurzyłem się w pięknych wspomnieniach a jest to rzecz, która zawsze sprawia mi radość. Dziękuję za to. Pozdrawiam ;)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 @beny7777 Dziękuję również :)
Rekomendowane odpowiedzi