Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ten przeklęty Bóg...

Tak, zamilcz: ty nie masz

prawa: słowo po słowie - mówić

nic: jesteś po prostu nic i nic

i nie dotykaj mnie: czuję

odrazę i widzę twoją pustą: chciwość -

pragnienie: cudzego - życia,

odejdź i zostaw moje zdrowe

sny: nie dla takich jak ty - jestem

stworzony, morderco...

Łukasz Jasiński (maj 2020)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Komentarz

Od Autora - odautorski: wszystkie moje teksty i artystyczne zdjęcia są moją własnością intelektualną jako prawo autorskie objęte ochroną w kodeksie postępowania cywilnego, dokładnie: ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, otóż to:

Rozdział 14

Odpowiedzialność karna

Artykuł 116

1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ustawie pierwszej w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa (czynu określonego w ustawie pierwszej) stałe źródło dochodu albo działalność przestępczą (określoną w ustawie pierwszej), organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od sześciu miesięcy do pięciu lat.

4. Jeżeli sprawca (czynu określonego w ustawie pierwszej) działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Łukasz Jasiński (2023)

Opublikowano (edytowane)

Mój drogi świecie* **

Zapewniam: zostały w moim wypadku złamane artykuły Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej z dnia drugiego kwietnia z tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątego siódmego roku, tutaj: oddaję głos ustawie zasadniczej, oczywiście - demokratycznej: rozdziału drugiego artykułu trzydziestego: "Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych." Rozdziału drugiego artykułu trzydziestego pierwszego: "Każdy jest obowiązany szanować wolność i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje." Rozdziału drugiego artykułu trzydziestego drugiego: "Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne." Rozdziału drugiego artykułu pięćdziesiątego siódmego punktu pierwszego: "Obywatel ma prawo do ubezpieczenia społecznego w razie niezdolności do pracy ze względu na chorobę lub inwalidztwo oraz po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zakres i formy ubezpieczenia społecznego określa ustawa." Rozdziału drugiego artykułu sześćdziesiątego siódmego punktu drugiego: "Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa." Rozdziału drugiego artykułu sześćdziesiątego ósmego: "Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku." Rozdziału drugiego artykułu sześćdziesiątego dziewiątego: "Osobom niepełnosprawnym władze publiczne udzielają, zgodnie z ustawą, pomocy w zabezpieczeniu egzystencji, przysposobienia do pracy oraz komunikacji społecznej." Rozdziału drugiego artykułu siedemdziesiątego szóstego: "Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli, w szczególności przeciwdziałają bezdomności, wspierają rozwój budownictwa socjalnego oraz popierają działania obywateli zmierzające do uzyskania własnego mieszkania." Na zakończenie pragnę dodać: rozdział drugi artykułu siedemdziesiątego siódmego punktu pierwszego mówi: "Każdy ma prawo do wynagrodzenia krzywdy, jaka została mu wyrządzona przez niezgodnie z prawem działania organu władzy publicznej." Natomiast rozdział drugi artykułu siedemdziesiątego siódmego punktu drugiego mówi: "Ustawa nie może nikomu zamykać drogi sądowej dochodzenia naruszonych wolności lub praw." A tym samym: mam prawo być oskarżycielem z wolnej stopy!

*rozdział drugi artykułu siedemdziesiątego trzeciego: "Każdemu zapewnia się wolność twórczości artystycznej, badań naukowych oraz ogłaszania ich wyników, wolność nauczania, a także wolność korzystania z dóbr kultury."

**rozdział drugi artykułu pięćdziesiątego czwartego punktu pierwszego: "Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

P.S. Posiadam już należny mi prawnie lokal socjalny, a więc: sprawa jest zamknięta, jednocześnie: jeśli będę atakowany personalnie i będzie naruszana moja wolność - będę zmuszony w samoobronie jej bronić, a używam przede wszystkim rozumu i stosuję prawną, artystyczną i poetycką szermierkę słowną.

Łukasz Jasiński (2017)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.

Kontekst powstania mowy wiązanej: schronisko na Żytniej pod opieką Caritasu - z więzienia wychodzi morderca i od razu zostaje gospodarzem sali, a jednocześnie: jest donosicielem i od początku mnie nie lubił - stosował ubeckie metody - gnębił mnie, nie dawał spać i na nic mi - nie pozwalał, tak więc? 

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Dagmara Gądek

Dlatego otrzymałem dzisiaj papierowy dokument dotyczący komornika sądowego Agnieszki Mróz - Ministerstwo Sprawiedliwości zbada nieprawidłowości i mnie poinformuje - co dalej, chociaż: głosowałem przeciwko wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej i miałem do tego prawo, a instytucje europejskie i tak mają święty obowiązek dbać o moje życie - tak nakazuje Prawo, jeśli chodzi o regulaminy - ich niekoniecznie należy respektować, bo: niektóre są niezgodne z Konstytucją Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, Kodeksem Karnym, Kodeksem Cywilnym, Kodeksem Postępowania Administracyjnego i Kartą Praw Osób Niepełnosprawnych.

Łukasz Jasiński 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

"Naród Polski nigdy nie będzie mięsem armatnim i tanią siłą roboczą! Proszę nie utożsamiać Narodu Polskiego z Państwem Polskim - wasalem Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, Świętej Unii Europejskiej i Państwa Watykańskiego - feudalną monarchią absolutną, jasne: mówię bez jakiejkolwiek ironii..."

Filozof Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

Katyń*

Od wielu lat Zbrodnia Katyńska jest dla polskich polityków narzędziem uprawiania polityki na tak zwanym odcinku rosyjskim. Już samo to jest procederem obrzydliwym - urągającym pamięci ofiar...

Piszę to jako potomek ofiary, mój dziadek - Jan - zginął w Charkowie - w katowni NKWD, a jego nazwisko jest umieszczone w katedrze polowej i w Muzeum Katyńskim.

Nigdy nie można było wyrazić zgody na to, aby ta zbrodnia, zwłaszcza: po ujawieniu pełnej o niej prawdy - po zbudowaniu cmentarza wojennego w Katyniu, uchwale Dumy i złożeniu hołdu ofiarom przez Władimira Putina - była nadal przedmiotem gry politycznej. To właśnie w Katyniu politykę uprawiał Donald Tusk - biorąc udział w spotkaniu na tym cmentarzu z przywódcą Rosji i była to jednak wtedy polityka w dobrej wierze - oparta na wspólnej pokorze wobec historii - na uznaniu prawdy i wytyczeniu drogi na przyszłość.

Przypomnijmy, iż właśnie wtedy - 7 kwietnia 2010 roku - Władimir Putin powiedział:

I przed tymi grobami - przed tymi ludźmi, którzy przyszli tutaj uczcić pamięć swoich bliskich - można byłoby powiedzieć: zapomnijmy raz na zawsze o tym wszystkim, jednak: byłoby to iście dwulicowe, jesteśmy zobowiązani, aby zachować pamięć o tak okrutnej przeszłości i będziemy to zawsze robić - niezależnie jak gorzka jest prawda.

Władimir Putin zaznaczył, iż przez dziesięciolecia próbowano zatuszować prawdę o Zbrodni Katyńskiej**, jednak: nie można obarczać nią Narodu Rosyjskiego i po raz kolejny przypomniał: ocena tej stalinowskiej zbrodni została już dokonana i nie podlega żadnej rewizji. Rosyjski premier zastrzegł, iż nie można zapomnieć o tej okrutnej przeszłości i należy działać na rzecz historycznej sprawiedliwości. Dodał, że tej historii nie można pisać przez złość i nienawiść i na polityczne zapotrzebowanie.

W Polsce odebrano te słowa bez uznania ich potężnej wagi i już kilka dni później - Lech Kaczyński - zamierzał rozpocząć swoją kampanię prezydencką właśnie w Lesie Katyńskim, jak wiemy: doszło do ogromnej tragedii, która zamiast otrzeźwić umysły, została wykorzystana do gigantycznej kampanii nienawiści wymierzonej w Rosję. Nie od razu, bo przecież w kilka dni po katastrofie - po fali sympatii i żalu ze strony rosyjskiego społeczeństwa - Jarosław Kaczyński - wygłosił swoje orędzie do Narodu Rosyjskiego z jakże pamiętnymi słowami:

- Bracia Rosjanie!

Już jednak w kilka tygodni potem oskarżył Rosję o zamach***, tym samym: grzebiąc - na zimno i z rozmysłem - powstający w bólach proces pojednania polsko-rosyjskiego.

A dzisiaj w jego buty wchodzi Donald Tusk, który chyba zapomniał jaką politykę prowadził piętnaście lat temu, przemawiając - 13 kwietnia 2025 roku - znowu gra politycznie Katyniem i pamięcią ofiar, otóż to - mówi:

A dzisiaj nie możemy milczeć, ofiara w postaci - dwadzieścia dwa tysięcy - oficerów, podoficerów, Polek (nie wiem po co: ten politycznie poprawny wtręt, skoro - w Katyniu zginęła tylko jedna kobieta - Janina Lewandowska, córka generała Józefa Dowbor-Muśnickiego - Jan Engelgard) i Polaków - elity polskiego narodu, ta ofiara jest niezwykle donośną - krzyczącą lekcją - nie tylko historii, lekcją, której musimy dziś wysłuchać ze szczególną wrażliwością. Co prawda: tamto zło zostało pokonane, jednak: zło, które było źródłem tej zbrodni - ono nadal czai się wokół nas...

W trakcie wystąpienia przypomniał rosyjski atak na Sumy w Niedzielę Palmową - w którym zginęło - co najmniej dwadzieścia osób.

A rosyjskie rakiety spadły na idących - na msze kobiety, dzieci i mężczyzn - było to kilka godzin temu. Na ulicach miasta leżą zwłoki tych, którzy zginęli w tym szczególnym dniu śmiercią tak samo tragiczną, bo zadaną przez to samo zło. Tak bez sensu i bez litości - to zło jest wciąż namacalne - widoczne i tak jak od wieków, tak i dzisiaj to zło zagraża nam wszystkim - zagraża naszym sąsiadom, zagraża pokojowi i zagraża - co czujemy każdego miesiąca coraz dotkliwiej - Polsce i Europie - to jest to samo zło. Czy dzisiaj Sumy w Niedzielę Palmową, czy tragedia w Buczy i czy zbrodnie reżimów z innymi przywódcami - w różnych epokach historycznych - to zło jest bliźniaczo - samo do siebie podobne.****

I było to całkiem do przewidzenia, iż Donald Tusk nawiąże przy okazji rocznicy katyńskiej do tak zwanej Ukrainy, chociaż: nie ma to - żadnego odniesienia - historycznego i robią tak wszyscy polscy politycy - zdrajcy, którzy każdą rocznicę - czy to siedemnastego września, czy Zbrodni Katyńskiej i Powstania Warszawskiego - bezczelnie wykorzystują do lansowania zakłamanych tez ukraińskiej propagandy.

Donald Tusk mógł zamilczeć Sumy Palmowe, skoro - na temat tego wydarzenia mamy sprzeczne informacje, nawet - według ukraińskich deputowanych - w Sumach Palmowych - w samym centrum miasta - po prostu było huczne wręczanie ukraińskim żołnierzom odznaczeń - uczestnikom operacji w obwodzie kurskim.

Nie po raz pierwszy ukraińskie dowództwo naraża ludność cywilną na takie ataki - kiedy to urządza w teatrach i hotelach - szkolenia operatorów - dronów i czy to zloty z udziałem zagranicznych najemników, potem: można cynicznie obwieścić na cały świat - Rosja atakuje hotele, teatry, szpitale i żłobki, teraz: "biorących udział w modłach - w prawosławnych cerkwiach" - czego jeszcze nie rozumiecie?

A powtarzanie tez ukraińskiej propagandy w rocznicę upamiętniającą ofiary zbrodni katyńskiej jest moralnie naganne - iście wyjątkowo obrzydliwe. To nic innego jak polityczny taniec na świętych grobach - tańczą hieny cmentarne, pomijam już to: obchody katyńskie - w dniu trzynastego kwietnia - więc: w rocznicę komunikatu niemieckiego - Ministerstwa Propagandy - kierowanego przez Josepha Goebbelsa***** - są iście - niestosowne...

I już nieżyjący - nieżałowany - profesor Bogusław Wolniewicz****** - na falach "Radia Maryja" - stwierdził:

I wszelkie próby, aby umniejszyć wyjątkową grozę zbrodni katyńskiej - są z góry daremne, tej zbrodni umniejszyć nie można - nigdy, nie potrzeba też przyklejać do niej etykiety - "ludobójstwa" - ani żadnej innej, ona sama w sobie stoi ponad wszelkimi etykietami - to nic innego jak Sui Generis******* i sami jej tylko nie desakrujmy - czyniąc z niej obiekt przetargów politycznych lub zgoła tytułu do jakichś roszczeń materialnych, otóż to: Rosja uznała swoją winę głębiej... Nic więcej nie było tutaj do zrobienia, więc: czego jeszcze od niej chcemy? Nie rozmieniajmy świętości narodowej na drobne! Nie mieszajmy też tamtej sprawy ze sprawą - 17 września 1939 roku - co do tamtej sprawy Rosjanie czują ciężar winy, co do tej - nie. To nie wkroczenie ich wojsk na terytorium Polski przesądziło o wyniku naszej walki z nazistowskimi Niemcami - w połowie września********, skoro - Francja nie pomogła - wynik ów był już z góry przesądzony i głupstwem jest dziś mówić: o tak zwanym ciosie w plecy, złem było nie samo to, że wkroczyli, tylko: to - jak nas potem traktowali - od nikczemnej mowy Wiaczesława Mołotowa poczynając - na tamtej strasznej sprawie kończąc, wszystkie owe zaszłości trzeba najstaranniej przechowywać w pamięci naszego narodu i opracowywać dalej historycznie i nie ma natomiast żadnej potrzeby, aby wciąż od nowa podtykać je Rosjanom pod nos - pamiętać to nie to samo - co publicznie jęczeć i okazywać żale - czy to nie jest jasne?

Jak później wyszło na jaw - nie dla wszystkich - "Radio Maryja" nie mogło przerwać transmitowanej na żywo wypowiedzi profesora Bogusława Wolniewicza i od tamtej pory był on w tej rozgłośni Persona Non Grata - jego wypowiedzi nie chciał opublikować "Nasz Dziennik", więc: za zgodą - Autora - opublikowaliśmy ją na łamach "Myśli Polskiej" i od tego czasu - wszystko jest po staremu - bez żadnych zmian. Za parawanem troski o pamięć historyczną i tożsamość narodową wciąż widzimy nieczyste intencje i pogardę dla heroicznych ofiar, które są obiektem brudnej i cynicznej polityki, pytanie: czy Polską rządzą Polacy?

Jan Engelgard

*zrobiłem drobną edycję - treść bez zmian 

**jest to zbrodnia wojenna, natomiast: współcześnie wciąż jest tuszowana zbrodnia ludobójstwa dokonana na ludności cywilnej - na Kresach Wschodnich przez nazistów z OUN-UPA i powinna ona być zbadana przez Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości w Hadze 

***owszem, był to zamach, tylko: zorganizowany przez Centralną Agencję Wywiadowczą, cel: sprowokowanie Polski do wojny z Rosją - wtedy prezydentem USA był Barack Obama - demokrata, natomiast: do wojny pomiędzy Ukrainą, de facto: współczesną Chazarią i Rosją doszło za prezydenta Joego Bidena - demokrata, jak widać: my, Polacy, wbrew pozorom - nie jesteśmy głupcami 

****nie wspominał o tym, iż naziści z OUN-UPA wciąż mordują prawosławnych Ukraińców w rosyjskojęzycznych Cerkwiach 

*****to niemiecki żyd: był osobą niepełnosprawną fizycznie - kulał na prawą nogę, a jego zwierzchnikiem był - Adolf Hitler - austriacki malarz żydowskiego pochodzenia 

******marksista związany z lewicą narodową 

*******iście wyjątkowego rodzaju 

********za wybuch Drugiej Wojny Światowej odpowiedzialność ponosi Trzecia Rzesza Niemiecka - demokratyczne Niemcy, de facto: Naród Niemiecki - sam wybrał w demokratycznych wyborach kanclerza - Adolfa Hitlera, natomiast: nieoficjalnie - angielska Grupa Milnera 

Pułkownik Tajnego Ruchu Oporu: Hrabia Łukasz Wiesław Jan Jasiński Herbu Topór 

Opublikowano (edytowane)

"Polska nie będzie naiwnym partnerem w konkursie egoistów na rynkach i frontach wojen" - zapowiedział premier Donald Tusk w swoim wystąpieniu podczas otwarcia Europejskiego Forum Nowych Idei w Sopocie, podkreślał przy tym, że teraz przyszedł: "czas na odbudowę i repolonizację polskiej gospodarki, rynku i kapitału" - gdyż - "skończyła się era naiwnej globalizacji" - po prostu nadszedł czas na nacjonalizm gospodarczy.

Źródło: Business Insider 

Komentarz odautorski: wreszcie coś optymistycznego, zamiast: pesymistycznego - dołującego...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

Szef Iustitii* pan Krystian Markiewicz wprost powiedział, że aktualnie sędziowie z tego środowiska wspierają rząd. Przypominam, że to sędziowie z Iustitii - co do zasady w ostatnim roku - orzekają w sprawach polityków opozycji. Jednak pan Krystian Markiewicz przestrzega, że jeśli ekipa rządowa nie przeforsuje ustaw oczekiwanych przez kastę, to: zakończyć się może - również wspieranie rządu. Czy oznacza to, że kasta będzie zarządzała areszty politykom opozycji nawet bez wniosków bodnarowców? Bo ich radykalizm to często takie - 12/10 - w skali pani Ewy Wrzosek. Kasta myśli, że stoi ponad całym państwem, oczekuje utrwalenia tego stanu, dlatego wprowadzają wspólnie z panem Donaldem Tuskiem i z panem Adamem Bodnarem antydemokratyczny reżim.

* A dla jasności: Ordo Iuris i Opus Dei - to też kasty, sytuację może uratować Wojsko Polskie - wprowadzając Dyktaturę Wojskową za pośrednictwem Stanu Wojennego i w tym samym czasie - całkowicie likwidując Ministerstwo Sprawiedliwości - trzeba je zbudować od samego początku już jako Ministerstwo Ładu Publicznego i najprawdopodobniej tak będzie - jeśli wybory prezydenckie wygra kandydat prawicy, to: aktualny rząd upadnie - powstanie wtedy rząd techniczny, przypominam: Służba Bezpieczeństwa i Wojskowe Służby Informacyjne przeszły weryfikację, natomiast: Ministerstwo Sprawiedliwości - nie i w tym środowisku panuje ponura, śmiercionośna i dołująca atmosfera - ich statek bezpowrotnie tonie...

Sebastian Kaleta