Piotr Sanocki Opublikowano 3 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Czerwone grzywacze dojrzewają przed nami Rozstaje między głowami prześwitujące Różanem płynące do leśnych warowni I powietrze trawą pachnące Za nami staw jak czubek wielkiej korony Rubinowy pałac otoczony murami Pilnie strzeżony przez brzozy I ogniem połyskującym dworzany Na wybrukowanym sklepieniu splecione Warkocze skrzydłami jaskółczych grindwali I jeszcze dzieci, choć lotom dorosłe Gwałtownie wymachują skrzydłami Widzę jak ogromne gondole Niewzruszone falom żyta i owsa Wybierają sieci swych pociech Zatopionych w ogniu słońca I krzyk narasta, jak motyl Uderza o rozkołysane oczom Rozkoszy stron horyzonty Pokroje - i wszystkie nas noszą! I wszystkie są nasze Aż Bogu te dęby, buki i lipy Grymasem starości spróchniałe Pokłonią się do modlitwy Zatem nie podnoś człowieku pazerny Miecza, którego ja kładę na ziemi Niech go słońce i piasek wyszczerbi
Patryk Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Zawsze czytam z uwagą Pana wiersze,a maszynka wyobrazni nakręca mi obrazy........i jak zawsze ta sama refleksja...w pańskiej twórczości jest coś co każe mi zawsze wracać... bardzo dziękuję i życzę sukcesów, zabieram do ulubionych :)
Piotr Sanocki Opublikowano 5 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Serdecznie Ci dziękuję Patryku (bądźmy na Ty - tak jest wygodniej). Milczenie pod moim wierszem troszkę wzbudziło u mnie wątpliwości :) Cieszę się, że doceniasz walory przekazu i obrazu. Pozdrawiam serdecznie
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Dworzany brzmi jak burzany, a to ulubiona roslina poetow. i to mi sie podoba. jeszcze klimat i czystosc przeslania. mniej podoba mi sie, ze rymy raz sa dokladne, a raz nie. pozdrawiam zdrowo
Piotr Sanocki Opublikowano 18 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Tak Włodzimierzu rymy nie są dokładne wszędzie, to może jest błąd w wierszu i może nawet niepotrzebnie rozpraszać. Myślę jednak, że tą skazę zrekompensuje obrazowość, którą zawsze powiewa z mojej strony :) Dziękuję za komentarz i cieszę się, że tutaj zawitałeś. Pozdrawiam serdecznie PS. Ktoś kiedyś mi powiedział, że od każdego poety można zaczerpnąć wody - każda jest inna choćby przez woń. Jak Patryk słusznie zauważył, moje utwory są zawsze do siebie podobne.
Rekomendowane odpowiedzi