dmnkgl Opublikowano 6 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2023 Oto posąg człowieka na posągu świata. U stóp z granitu skała, lecz pierś marmurowa, Pierś dumnie wyprężona i zadarta głowa. Wzrok sięga gdzie jeno krogulec dolata. Burza przeszła, dzień wstaje, świt zalewa stoki. Radują się jasnością przeczyste strumienie, Skrzą bielą czapy lodu, barwią się kamienie. Tylko pomnik na szczycie cień rzuca głęboki. Czy to ręce skrwawione, czy też refleks słońca? Czy to rzeźnik niewinnych, czy też ich obrońca? Kropla rosy porannej mu po twarzy spływa. Słońce wznosi się wyżej i szczyt mgła zakrywa. Nikt już go nie ogląda, życie płynie dalej... Zatrzymaj się... Posłuchaj- tak płaczą poń hale… *** Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 4
Rafael Marius Opublikowano 6 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2023 @dmnkgl Fakt faktem postać kontrowersyjna. Trudno mi na ten temat coś powiedzieć, choć mój dziadek był jego podkomendnym. Specjalnie pojechał z Warszawy w Gorce, aby walczyć z komunistami. Potem go złapali, torturowali i siedział wiele lat w więzieniu. Nigdy nie chciał o tym mówić.
corival Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2023 @dmnkgl Wiersz wyszedł całkiem zgrabnie, mam tylko małe ale w postaci ewidentnego powtórzenia, które rzuca się w oczy przy czytaniu, a chodzi o słowo "pierś". Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2023 (edytowane) ... od razu przeczytałam kilka razy.... Ładnie, ja tak bym nie umiała. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Corival... 'niemożebne'.. ale ja.. czytając wstawiłam sobie machinalnie.. jw. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Corival.... to, że wstawiałam sobie automatycznie.. "nie"... nie zmieni faktu, że dołożyłam 14 - stą sylabę w tym wersie, a to sonet, on ma swoje prawa... :) Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
dmnkgl Opublikowano 9 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2023 @Rafael Marius Kontrowersyjna i w pewien sposób romantyczna. Okrutnie skrzywdzony przez najeźdźcę sam rozpoczął walkę z systemem i robił to nad wyraz skutecznie. Wydaje mi się, że mimo wszystko należy o nim pamiętać. Ze swoich czynów zda kiedyś w końcu raport: @corival Dziękuję za uwagę. Powtórzenie zostawiłem, bo dynamizuje w mojej opinii przejście między wersami i dobrze mi brzmi. @Nata_Kruk Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nigdy nie mów nigdy ;) Pozdrawiam serdecznie 1
Rafael Marius Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak niesamowicie romantyczna, podobnie jak mój dziadek. Takich pewnie przyciągał. Choć ja nie wiem dlaczego dziadek właśnie do Ognia dołączył. Było tylu innych o jaśniejszej reputacji. 1
Nata_Kruk Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... no tak... :) wszak przede mną... jeszcze z 50 lat życia... może się uda... ;) ... należy.! znam ten kawałek. Dzięki, że go przypominasz. 1
dmnkgl Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2023 @tramwaj63 Płyty nie znam, ale poznam ;) Co do pierwszego, to właśnie taki był cel, jak widać osiągnięty. Prawda o dowolnym człowieku, nawet jeśli jest straszna, nie przekreśla jego wartości.
Rekomendowane odpowiedzi