Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 25 Maja 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 Tysiące lat wcześniej płynęły tu rzeki, szemrały strumienie, wokół bujna zieleń. Liczne stada bydła, pasterze i psiaki. Tętni rojne życie, już prawie je słychać... Widnieje w rytach. Przechowuje skała jak troskliwa matka pamięć o przeszłości. Pod patyną czasu, niczym ciemnym cieniem, zachowane jednak, nawet na Saharze. Zbocza gór przy Taouz. Spieczona pustynia i widoczne ślady żyznych, płodnych wspomnień. Pogranicze Maroka i Algierii, Afryka Północna, szeroko rozumiane okolice osady Taouz. W latach 80-tych polscy archeolodzy prowadzili tam badania rytów naskalnych datowanych na 8000 lat p.n.e. 8
kwintesencja Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 @corival Odczuwam respekt wobec takiego ogromu historii, niesamowite musi być przebywanie w tym miejscu i chłonięcie atmosfery, dla mnie Twój wiersz jest wspaniałą podróżą do przeszłości, pozdrawiam! 2
Wędrowiec.1984 Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 @corival Tak, tak, okazuje się, że historyczne wydarzenia to wcale nie aż tak wielki przedział czasowy, jeśli przyjrzymy się bliżej. Dla porównania dodam jeszcze, że np. mała populacja mamutów żyła sobie na Wyspie Wrangla zaledwie około 2000r. p.n.e., czyli w okresie mniej więcej Średniego Państwa jeśli chodzi o Starożytny Egipt. 2
corival Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 @kwintesencja Miło mi, że tak uważasz. Pozdrawiam :) @Wędrowiec.1984 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przedział czasowy jest większy, albo mniejszy, zależy o jak odległych wydarzeniach mówimy. Rzeczywiście, takie enklawy reliktów, roślinnych, zwierzęcych, geologicznych, można znaleźć. Biedne mamuty na wspomnianej wyspie ostały się tam po zmianach klimatu i geologicznych i nie mogły odejść. Stopniowo karlały i wyginęły około 3800 lat temu, czyli około 1800 lat p.n.e. Na terenach ziem polskich mieliśmy wtedy epokę brązu. Nie szukając jednak tak niszowych przykładów, spójrzmy na kozę domową... wykształciła się parę tysięcy lat temu i w zasadzie niezbyt wiele się zmieniła. W Europie znana jest już od około 8 tysięcy lat. Pozdrawiam :) 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 Witam - ciekawe pisanie - Pozdr.serdecznie. 1
corival Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję za wizytę i docenienie moich wysiłków Waldemarze. Pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... nie pierwszy raz piszesz o pracy archeologów... wiersz fajnie to oddaje, a niewiele osób porusza taki temat, tym bardziej.. brawo.... jw. jedyny mój 'dylemacik'. Pozdrawiam. Edytowane 25 Maja 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Rafael Marius Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety zmiany klimatu mogą okazać się rujnujące. Może i nas to czekać. Przejdziemy do historii, jak tamci. 1
corival Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2023 @Nata_Kruk Tym razem "niczym" musi zostać, chyba, że wymyślę inne słowo. W każdym wersie mam 6 sylab, bez "niczym" zachwieje się "konstrukcja' ;) Czasem coś tam archeologicznego wykluje mi się z pamięci. Niektóre rzeczy jakoś tam da się obudować w słowa, więc próbuję. Dziękuję, że doceniasz moje wysiłki. Pozdrawiam :) @Rafael Marius Zmiany klimatu nie są niczym nowym na Ziemi. Przez tysiąclecia zachodziły wielokrotnie. W naszych czasach jedynym problemem jest szybkość zmian klimatu. Na tym polega nasz problem. Dziękuję za czytanie i komentarz. Pozdrawiam :) 2
corival Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2023 @Tectosmith Dziękuję za wizytę i ślad. Pozdrawiam :) @iwonaroma Dziękuję, że zajrzałaś i pozostawiłaś ślad. Pozdrawiam :) @beny7777Dziękuję za wizytę i pozostawiony ślad. Pozdrawiam :) 2
corival Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2023 @poranki Jak widać przedmioty, sztuka i inne materialne rzeczy, które pozostają po naszych bardzo dalekich, dalekich, bliższych, jeszcze bliższych itp. przodkach można interpretować i wiele informacji uzyskać. Są takie, których nie odzyskamy nigdy, ale... Dziękuję za czytanie i pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi