corival Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Koniec jest początkiem, życie powstaje ze śmierci, światło z ciemności, a dzień z nocy. Noc śmierci jest zaraniem kolejnego życia. Cykl życia nie ma końca, trwa wiecznie, nieprzerwanie. Zmierzch jest świtem, daje nadzieję odrodzenia, pewność poranka, wiarę w ciągle trwanie. Samhain, noc początku i zimy i roku. Wszystko w niej zamiera, by znów się narodzić. Chaos wtedy czyha, jest głodny, łakomy. Pochłonąć świat chciałby, w zamęcie królować. Przeciwstawić trzeba wszystkie siły zebrać, zachować równowagę, zadbać o ochronę. Jeśli ich nie będzie, Chaos przejmie władzę i Imbolc, poranek roku, nie nadejdzie. 7
Kasia Koziorowska Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Wiersz bardzo w moim typie. Podoba mi się jego dość pesymistyczny nastrój. Chętnie poznam Twoje pozostałe Dzieła. Pozdrowienia. :) 2
corival Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2023 @Kasia Koziorowska Faktycznie troszkę mrocznie wyszedł, ale cieszy mnie, że Cię nie odstraszył. A do czytania zapraszam i pozdrawiam :) 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) @corival Ciekawy wiersz na podstawie wierzeń celtyckich. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Równowaga to podstawa, by nie popaść w chaos targających we wszystkie strony skrajności. Dokładnie najpierw trzeba umrzeć, by się narodzić. To akurat bardzo chrześcijańskie, a zatem mi bliskie. Szczególnie w kontekście nadchodzących świąt. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 2
corival Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2023 @Rafael Marius Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Doskonale zidentyfikowane pochodzenie zamieszczonej w wierszu koncepcji. Dziękuję za czytanie i wnikliwe uwagi. Pozdrawiam :) @TectosmithDziękuję za wizytę. Pozdrawiam :) @LeszczymDziękuję za czytanie i pozostawiony ślad. Pozdrawiam :) @Wiesława Miło mi, że odwiedziłaś mój tekst i pozostawiłaś ślad. Pozdrawiam :) 2
Nata_Kruk Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Wiersz czytałam kilka razy, wciąga treść... jest niemal mistyczna.
corival Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2023 @Nata_Kruk Dziękuję za wysoką ocenę. Przeczytałam sobie własny tekst i faktycznie... udał się jakiś taki wzniosły. Dziękuję za czytanie Nata i pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi