Ewelina Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) wiersze są jak wiosenna trawa a Czytelnicy jak słońce trawa marnieje bez słońca bez trawy promienie ogrzewają co innego od kamieni po ziemię jaki z tego wniosek? Czytelnik potrzebny wierszom jak powietrze pełne tlenu a wiersz Czytelnikowi cóż... bywa po prostu zbyteczny Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 7
Tectosmith Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Ewelina To prawda. Bez odbiorcy wiersze stają się zbędne :-( 1
Ewelina Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Tectosmith Napiszę odrobinę przewrotnie: czasem wystarczy jeden czytelnik i czasem może być to sam twórca. Przelewanie myśli na papier jest niejednokrotnie niezbędne, by móc obejrzeć swoje myśli z pewnej perspektywy i zrozumieć siebie samego. 2
Rafael Marius Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli czytelnikiem jest sam autor, to można się zgodzić, ale w innym wypadku to już nie. Wiele osób pisze w ramach arteterapii i nie ma zamiaru tego nikomu pokazywać. Kiedyś była moda na pisanie pamiętników i wiersze też w nich się trafiały. Podobno teraz wraca. Nazywa się to journalling. Modnie z angielska. 1
Ewelina Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Rafael Marius jest dokładnie tak jak piszesz. Sztuka może uleczyć zbolałą duszę. Oczywiście sztuka pełni także inne funkcje. Choć są i tacy, którzy uważają, że sztuka ma służyć wyłącznie sztuce i tylko wtedy jest prawdziwą sztuką. 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale to jest niemożliwe, bo ona ma zawsze działanie terapeutyczne lub destrukcyjne dla tych, których angażuje, czy to po stronie twórcy, czy odbiorcy. To już jest dobrze przez naukę udowodnione. Nie tylko przez psychologów, ale również neurologów. 1
Ewelina Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Rafael Marius nie oceniam tego poglądu, po prostu wiem, że taki funkcjonuje w niektórych środowiskach. Zgadzam się z tym, co piszesz w zupełności. 1
Krzysztof2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @Ewelina no właśnie tak jest mi si epodoba Pozdr. Krzysztof 1
Ewelina Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @Krzysztof2022 cieszę się Pozdrawiam serdecznie
corival Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @Ewelina Poruszony przez Ciebie temat jest interesujący. Troszkę jednak pomarudzę. Tak sobie myślę, że widzę tu błąd logiczny: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wierszom czytelnik nie jest potrzebny. Skoro już powstały wysiłkiem twórczym autora i zaistniały w piśmie, przetrwają i bez czytelnika. To autorowi czytelnik jest potrzebny, by skomentować, nakarmić wenę, a może i coś poprawić. Natomiast czytelnikowi, wiersz nie może być zbyteczny. Jeśli danego wiersza nie czyta, nie jest czytelnikiem. Jeśli przeczyta, zostaje nim i czy chce, czy też nie chce, jego świadomość, a nawet podświadomość przeżuwa treść. Przeczytana treść nigdy nie jest obojętna. Odbieramy ją pozytywnie, czy negatywnie, ale jednak absorbujemy. Rozgadałam się nieco, ale mam nadzieję, że wyłożyłam w miarę jasno swój pogląd. Podkreślam, że jest to moje zdanie i każdemu wolno mieć inne. Pozdrawiam :) 1
Ewelina Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @corival Dziekuję za wnikliwą analizę :) Pisząc o czytelniku miałam na myśli czytelnika potencjalnego a nie czytelnika konkretnego utworu czy autora. Ja siebie nazywam czytelnikiem choć nie czytam wszystkiego co mi się pod rękę nawinie. Pisząc ten wiersz miałam więc nieco inne założenia i wyobrażenie kim jest czytelnik :) Pozdrawiam serdecznie 1
corival Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @Ewelina Serduszka się dziwnie powieliły, ale nie żałuję :) 1
Ewelina Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @corival faktycznie :) Dobrze, że napisałaś, bo jeszcze byłam gotowa pomyśleć, że ze zmęczenia widzę podwójnie :)
Rekomendowane odpowiedzi