Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Marca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) Kto dał mi oczy, tak inne od innych, jak inne są inne od wszystkich? Kto dał to serce, tłukące się we mnie niezmiennie od samej kołyski? Kto dał mi ręce, tak bardzo ciekawe, najbardziej gdy przymkną się oczy? Kto myśli natrętne wcisnął do głowy a sny niepojęte dał w nocy? Niektórzy mówią, że wszystko się samo z niczego, po prostu zrodziło i znów się w nicość bezbrzeżną obróci, by nie być, jak wcześniej nie było. Niechże więc idą, skąd przyszła ich pewność, lecz błagam pokornie o litość, niech się już więcej nie pastwią nade mną, gdy wracam, gdzie moje jest wszystko. Edytowane 29 Marca 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 15
Kwiatuszek Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @Sylwester_Lasota Świetny wiersz, po prostu świetny! Pozdrawiam:-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Również pozdrawiam :) 1
dgghj Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @Sylwester_Lasota Dobre, bardzo dobre. I omija tę mieliznę religijną, że Bóg dał nam życie. Bo nam, czyli komu, czemu? Jak można życiu dać życie? Nie można dać niczego temu, co nie istnieje, z drugiej strony. A u Ciebie są konkrety. Powstawanie z nicości to również dla mnie kretynizm, bo nie ma żadnej nicości i być nie może, nie mówiąc już o powstawaniu z niej. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Również pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Super wiersz o fundamentach i jak mówił Bungo u Witkacego, o sprawach istotnych. Nie wiem, jak to było, stało się, ale temat jest. Pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2023 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to jest prawdziwy kwiatuszek - nie mylić z powyższym ktoś dał Ci oczy czy inne od wszystkich że świat dostrzegasz czy ten rzeczywisty że nimi serce uczucia postrzega a oczy wznosisz aż na krańce nieba ... :) pytania retoryczne 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 Witam - gdzie moje jest wszystko - pięknie to brzmi - Pozdr.
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @Sylwester_Lasota Jesteś jednym z niewielu, dla wierszy którego warto tutaj zaglądać. Pozdrawiam :)
ais Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 Nie można przejść obojętnie obok takiego wiersza. Pozdrawiam @Sylwester_Lasota
Nefretete Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @Sylwester_Lasota Wiersz! W punkt! "Nie bez przyczyny. Skutkiem są oczy, jakimi patrzymy w uszy, jakimi słyszymy węch, jakim czujemy nogi, jakimi kroczymy ręce, jakimi tworzymy" Pozdrawiam Autora!
SpArki Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 @Sylwester_Lasota bardzo bardzo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba nikt tego nie wie. Big Bang, Multi Big Bang, Kreacja... możemy tylko spekulować... wierzyć lub nie wierzyć. Matematycznie daje się potwierdzić niektóre teorie, ale trzeba by pamiętać o tym, że kapłani egipscy obliczli bezbłędnie moment zaćmienia Słońca, przy zupełnie błędnym założeniu, że Ziemia jest płaska. Pozdrawiam To jest taki kwiatuszek, że próbowałem wygooglować czy ktoś już tego nie napisał :)))), ale nic konkretnego nie znalazłem. Poza tym jest tam błąd logiczny moim zdaniem, ale nikt się nie czepia, więc przekaz jest chyba na tyle jasny, że, chyba, można to zostawić jak jest. Dziękuję za śledzenie moich wytworów i pozdrawiam :) Edytowane 30 Marca 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie tylko Twoim zdaniem:))))) Pozdrawiam
jan_komułzykant Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 A moim zdaniem, akurat z oczami, to błędu logicznego nie ma. Są jak odcisk palca, każde są inne od innych i te inne też od pozostałych. Jakby co, to pozostałe również :)) Poza tym, wiersz podobnie jak poprzedni - bajka :) Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszystko się zgadza, taka była intencja przekazu i cieszę się, że ten fragment tak jest odczytywany. Błąd logiczny polega na tym, że żadne oczy nie mogą być inne od wszystkich, ponieważ się w tych wszystkich zawierają i znaczyłoby to, że są również inne od samych siebie, co nie jest prawdą. Prawidłowo powinno więc tam być, że są inne od wszystkich innych, ale, po pierwsze, tych 'innych' już jest za wiele, a po drugie, nijak nie udawało mi się kolejnego wcisnąć :). I wyszedł mi taki, w sumie, nonsens, który, jak się okazuje jest odczytywany zupełnie po mojej myśli. :) Pozdrawiam
jan_komułzykant Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 @Sylwester_Lasota ale to nie jest pure nonsens przecież, ujdzie ;)) Dzięki.
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niedomówienie ;) Najważniejsze, że działa :) Tak, ale można to też co najmniej na dwa różne sposoby rozumieć. Również pozdrawiam. Szczerze mówiąc, aż mnie troszeczkę zatkało :). Żeby mi tylko woda sodowa nie uderzyła do głowy! ;) A tak serio... bardzo dziękuję. Pozdrawiam Wielkie Dzięki :). Również pozdrawiam. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję :) Odpozdrawiam z całą serdecznością :) Bardzo dziękuję. Pozdrawiam. 1
Gość Franek K Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Ładnieś to napisał. I jeszcze fajne metrum do tego. Brawo.
Rekomendowane odpowiedzi