Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 28 Marca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) Otuchy mi trzeba Panie, jak kwiatom wody na życie, więc podlej mnie proszę wiarą, nadzieją podlej obficie. Wiara nie działa, gdy wątpisz a skoro nie ufasz - to nie ma. Zapętla się myśl od początku w chodniki logiką do nieba. Nie wiem czy jesteś w ogóle, czy karty rzucone przez życie prowadzą mnie po wertepach, czy może pilnujesz w ukryciu? Dziś trudniej jest mi uwierzyć że boskie są cnoty a priori i wiara, nadzieja, miłość spływają na ludzi bez woli. Zasady matematyki są proste: stosujesz i wiesz, w zamęcie jak pojąć cnoty buntuje się nawet ... wiersz. Bo wiara jest niepojęta i nie podlega logice, myśleniu wprost nie ulega, a przecież się dzieje - w praktyce. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 13
Rafael Marius Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale Bóg działa, niezależnie od wiary. Tu bardziej chodzi o otwarcie się na doświadczenie Boga, który mieszka w nas, a rozważania nie jednego zaprowadziły na manowce. Pilnuje każdego, niezmiennie. Otóż to. Tak właśnie jest. Jego drogi nie są naszymi drogami.
beta_b Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 Trudno mi pojąć wiarę, niezależnie czego/kogo dotyczy. Podobnie z nadzieją i miłością. Ale był taki jeden w Biblii, co wszystko oglądał i sprawdzał ;), więc przykład idzie z góry. Pozdrawiam, bb 1
Marek.zak1 Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 Mało o tym myślę, a wiara, nadzieja i miłość są cnotami, które pomagają żyć, motywują, mobilizują, a ta ostatnia także uszczęśliwia, więc warto je mieć. Pozdrawiam serdecznie. 1
Ana Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 @Marek.zak1 Super mądre słowa Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @beta_b Kiedy czytam, słyszę o wierze, nasuwa mi się zawsze pytanie - wiara w co...? W Boga, którego sobie stworzyliśmy na swój obraz i podobieństwo, w określony system wartości, w Źródło wszystkiego, które w swej "mądrości" nie jest dobre, ani złe, we własną nieśmiertelność...? No właśnie - mityczne słowo "wiara".
beta_b Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) @Ana raczej chodzi o stan emocjonalny, nie adresata. Wierzysz, że... mi towarzyszy zazwyczaj: nie wiem. Wiara w Boga jest adekwatnym przykładem, ale nie jedynym. @Marek.zak1 mało myślisz, bo ODBIERAM, że jesteś raczej ścisły, konkrerny, logiczny, może pragmatyczny. @jan_komułzykant ścisk za głask. @Jacek_Suchowicz - również, szczególnie, że wierzysz a tu podważam. bb Edytowane 28 Marca 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Kwiatuszek Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @beta_b Bardzo dobry wiersz.@beta_b Pozdrawiam!
beta_b Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @Kwiatuszek Dziękuję, że jesteś. bb 1
Kwiatuszek Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 @beta_b Aż się wzruszyłam:-)))
corival Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) @beta_b Zgadzam się z myślą zawartą w wierszu. Trudno jest wierzyć i zaufać. Poprzestanę na tej, bardzo ogólnej uwadze póki co. Co do wiersza, bardzo mi się spodobał sposób, w jaki wyraziłaś wątpliwości. Pozdrawiam :) Edytowane 29 Marca 2023 przez corival (wyświetl historię edycji)
Nefretete Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na " w chodniki logiką do nieba" co ty na to? Czytam całość, jako próbę rozgryzienia tematu, jaki niejednym tkwi w głowie. Wiara! Gdzie jej szukać? Trzeba odszukać, by człowiek nie zwariował; bo! Punkt pierwszy: czy istnieje Bóg? Punkt drugi: czy jesteśmy sami? Na pierwsze pytanie jestem świadomie, Tobie odpowiedzieć! Istnieje. Bardzo mądre słowa! Nauka kontra wiara Ateizm i katolicyzm W środku leży przyczyna Pozdrawiam autorkę!
beta_b Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 @Kwiatuszek @corival dziękuję za słowko. O to mi chodziło, szerokie, bezosobowe podejscie. ;) @Nefretete zmianę wprawdzę, dziękuję. Inwokacja jest do Boga, ale przemÿślałam - zawęża mi odbiór. Mam na myśli uczucia szeroko (wiara, nadzieja, milość). Pozdrawiam ciepło, bb 1
Nefretete Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro autorka poszerzyła źrenice, to na pewno w nich ujrzy prawdę. Serdeczności!
Gość Franek K Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu mi Beta nie sztymuje pierwszy wers. A może tak? Zasady matematyki są proste, stosujesz i wiesz...
beta_b Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 @Franek K tekst wychodzi od inwokacji, ale interesują mnie ogólne cechy: wiary, nadziei, miłości. Nie chodzi o wiarę w Boga, ale sam proces psychologiczny. Że wierzysz w coś/kogoś. Że wiesz (bez dowodów i sprawdzania), to samo z nadzieją. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Jak uwierzyć w magię, skoro wiesz, że to sztuczka sprytnie prowadzona. Jak uwierzyć. (I to jest wątek świąteczny). Ściski. Bb
Gość Franek K Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 @beta_b No tak. Odściskowywuję świątecznie. Przyjrzyj się jednak technicznemu aspektowi dwóch pierwszych wersów piątej strofki.
beta_b Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 @Franek K zmiany wprowadziłam, dzięki. Z Markiem pijamy kawy w soboty, może wybierzesz się do Warszawy i dołączysz? Spanie się znajdzie. Możemy się spotkać większą grupą. Bb
Marek.zak1 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Potwierdzam zaproszenie, a pokój stoi pusty, więc kiedy chcesz wpadaj:). Beta urządza imprę balonową niedaleko nas w czerwcu, więc może odlecimy:). M.
beta_b Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 @Marek.zak1 to bardzo dobry pomysł, tyle że będę zajęta. Ale zobaczycie co robię. Bb
Marek.zak1 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja przygotuję piosenkę E. Humperdincka: Do you like to fly in my beautiful baloon... Pozdrawiam..
Rekomendowane odpowiedzi