Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Otwórz mnie jak kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

A rozchyl moje zagięcia 

niech się wyprostują 

dumnie 

uniosą z gracją

ku wysokim drzewom 

powyżej myśli

pełnych niewidzialnych zdumień

A rozchyl mi dłonie zamknięte 

niech się do losu 

nie modlą więcej 

tylko do ciebie

rozedrzyj me serce 

płatkami róży czerwonej 

które jak ciszą, co ją mak zasiał - 

są zaklęte

wyprostuj mnie 

niech się nie garbię

niech mnie ku tobie

wiatr niby tur silny niesie 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Ewelina Klątwa rzucona żartem staje się bajką na niby ...i to jest właśnie prawdą co skrywa życia sens...oczy .....oczy i dotyk ... może  znajdziemy się....i będą szeptać o nas że tych dwoje i ach.....uczucie wypalone zniszczył je życia smak. @Bożena De-Tre Wszystko jest do zagrania i miłość co jawi się w snach.....pozdrawiam ''poszukiwaczy ''....tej ''na wieczność'' ...
    • Donia, która nigdy nie była w Doniecku, pisała po polsku bez najmniejszych przeszkód. Lecz pojąć nie umie, że nikt nie rozumie, gdy słowa są polskie, a treść po niemiecku.        
    • @viola arvensis   Witam. Jakoś tak mi się skojarzyło z opowiadaniem Michaiła Bułhakowa pt: ”Psie serce”.  Niejaki profesor Preobrażeński przeszczepia psu ludzką przysadkę mózgową i jądra. Pies przeobraża się po tym w człowieka. Ale w człowieka o najgorszych, okrutnych cechach.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli zdjęcie prawdę oddaje to brąz. Przeciwwaga dla jasnych - naturalne przyciąganie.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Manek Język polski ma swoją specyfikę :). Podobnie patrzę np. na słowo broń. Polski jest chyba jedynym językiem, który tą nazwą sugeruje, że narzędzia skonstruowane do zabijania(!) powinny/mogą służyć (tylko/też) do obrony. Mówiąc szczerze, nawet ujęcie tego w jakiś sensowny sposób nastręcza problemów (co widać powyżej) :))). Mamy też słowa, które dla nas znaczą to, co znaczą, a u cudzoziemców (po ich zrozumieniu) budzą uśmiech (delikatnie mówiąc). Przykłady? Samolot, samochód. O ile ten pierwszy można jakoś wytłumaczyć, to jak wytłumaczyć nazwę pojazdu, który przecież nie chodzi (nie ma nóg), a toczy się na kołach? :))) Dziękuję i pozdrawiam.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...