Ten utwór został doceniony przez użytkowników. error_erros Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ta garść odłamków łzą przyprawiona, Której przez gardła supeł wykrztusić Nie sposób - trzewia na drugą stronę Wywraca, jednak czemu tak kusi? Skąd ta tęsknota, która po brodzie Krwią ścieka z serca - czemu otwarte Do łóżka każe się kłaść o głodzie, Negatyw rzuca na czystą kartę? Może wszystkiemu winna ta rama, Znosząca szybek bitych cykliczność? Nawet rzucana z żalu po ścianach Ocala pamięć fotograficzną. 11
Marek.zak1 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Nędza niszczy jedną połowę świata, dragi i inne drugą. Bardziej mi żal tej pierwszej, bo tam gdzie się urodzili, nie mieli wyboru, a ta druga sama wybrała niebyt. Pozdrawiam. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
error_erros Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marku, jeszcze nigdy nie byłem tak zdumiony Twoją interpretacją! Często znajdujesz w moich wierszykach znaczenia, o których sam bym nie pomyślał, ale Tym razem przeszedłeś samego siebie, gdyż tekst wcale nie jest o głodzie ;D Tzn. słowo głód w nim występuje, ale w sensie metaforycznym. Najbardziej frapujące jest to, że kurde, to faktycznie można tak odczytać i na upartego taka interpretacja miałaby nawet ręce i nogi xD No, ale nie, przykro mi, to tylko moje kolejne tęskne bajdurzenie, tym razem o niszczeniu pamiątkowego zdjęcia :P Niemniej, jestem zachwycony Twoją wyobraźnią ;D
Marek.zak1 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 @error_erros Nie jest o głodzie uzależnionych, zbijających szybkę, żeby sięgnąć po... ? To nie zrozumiałem, bywa. Pozdrawiam
error_erros Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo Cię przepraszam, ale nie ;> Ale mogłoby być, bo jak mówiłem, ta interpretacja wydaje mi się jak najbardziej do obronienia! ;D
iwonaroma Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 @error_erros wcale nie piszesz wierszy prostych w odbiorze - może ta kunsztowna niekiedy forma, te przerzutnie itd. zaowalowują co i jak, więc nie powinieneś się dziwić :) Po Twoich powyższych wyjaśnieniach mniej więcej załapałam ;) P.s.Chyba źle zapisałam to słowo z woalką :)
Rafael Marius Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 @error_erros Niektórzy bardzo się przywiązują i nie mogą pogodzić się z odejściem bliskiej osoby. Tu opisujesz nieudane próby, zapewne w afekcie, pozbycia się przypominającej fotografii, która jednak po tymczasowym zbiciu wracała z powrotem za szkiełko, ale także do pamięci.
tetu Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Wspomnienia są jak zdjęcia... ot temu tak kusi;) A niektóre, te wciąż żywe, powodują, że już zawsze będziemy tęsknić. Dlatego, by przytulić, by dotknąć, trzeba tę szybkę zbić. Bdb wiersz. Pozdrawiam.
Wochen Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 @error_erros Dobry tekst, rozumiem, ze ten głód idzie w kierunku uczuć, emocji lub ich braku. Traci nawet tęsknotą lub rozstaniem. Upychanie wszystkiego w ramy też ma swój wydźwięk . Brawo
error_erros Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wcale się nie dziwię ;D Dla mnie to jest wartość dodana, że czytelnicy potrafią dostrzec w moich wierszykach coś innego - często coś, na co ja zupełnie bym nie wpadł. Sprawia mi to frajdę. A Marek po prostu ze swoją interpretacją totalnie mnie zaskoczył ;D No i rozkminione wzorowo, panie ;D W takie właśnie skojarzenia celowałem ;> Na szczęście lub nieszczęście (jak kto woli) mózg nie da się oszukać, że zbicie szybki cokolwiek w pamięci zmieni. Bardzo dziękuję! Dziękuję pięknie! Głód jak najbardziej emocjonalny, tak. Z tym upychaniem w ramy to bardzo ciekawe spostrzeżenie. 2
iwonaroma Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) dzięki. Woal mi się zaplątał ;) 1
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) @error_erros Jeżeli miłość zamknięta w ramce cykliczność zniszczeń znosi wytrwale żalem i chłodem wypełnia serce ciało i głodu nie czuje wcale. A rama kiedy już niemal pusta i tylko tęsknot jest dopełnieniem nie wskrzesi uczuć, wtedy na usta ciśnie się jedno - nie wygram z cieniem. Tak czytam Twój wiersz :) Miłego dnia :) Edytowane 25 Marca 2023 przez Bożena Tatara - Paszko (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i to jest przepiękne jak sam autor dowiedział się o czym napisał wiersz i jeszcze drobiazg ta wypełniacz sylabowy a można ując inaczej. pozdrawiam
error_erros Opublikowano 27 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Twoja wersja mnie zawstydza, jest ładniejsza ;P To jest zawsze bardzo ciekawe doświadczenie ;D Z pewnością jakoś można, ale akurat nie miałem innego pomysłu ;>
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem czy ładniejsza, z pewnością inna ale dziękuję :)
Rekomendowane odpowiedzi