Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dziadek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ,czy był szczęśliwy, chociaż miał na imię Feliks. Nigdy go o to nie zapytałam. Kiedy umarł byłam nastolatką i doprawdy nastolatki nie interesują się takimi sprawami jak te, czy ich dziadkowie dostąpili szczęścia na tym łez padole.   Już w tym określeniu miejsca, w którym przyszło nam żyć dopatrywać by się mogło odpowiedzi, ale czy ja wiem?  Moja teściowa,  która naprawdę miala ciężkie życie i umieranie zresztą też (jakie życie taka śmierć?)na moje pytanie , gdy leżała na łożu śmierci, czy jest zadowolona ze swojego życia i tu ,  spodziewałam,  że się skrzywi  w jakimś grymasie smutku, może zgorzknienia,  przeciwnie jej twarz się rozjaśniła i odpowiedziała mi, że tak. W sumie dobrze mi wyszło. Dziadka nie zapytałam,  ale mimo tego ciężkiego życia,  bo przecież  było to pokolenie i przedwojennych kryzysów i wojny jak również oboje pochodzili z nizin społecznych,  czyli ludzi najbardziej tymi nieszczęściami dotkniętych, może i on odpowiedziałby mi podobnie. Była w nim wielka pokora, skromność i pogoda ducha. Razu pewnego po Wigili Bożego Narodzenia roku pańskiego, któregoś tam,szliśmy z dziadkiem na Pasterkę. Dziadek  trzymał w ręce ogromny czarny parasol. Tak dla fasonu, bo śnieg zaledwie prószył,  jakby się dobrze przyjrzeć w świetle ulicznych latarni. Naprzeciwko szła grupa wyrostków ( pewnie teraz to już stare chłopy )i śmiali się z dziadka pokazując go sobie i mówiąc,  a co ten? patrzcie.  Dziadek śmiał się razem z nimi. Wysoki rozłożysty w barach,  z dużym brzuchem wypiętym do przodu szedł dumnie ze swoim parasolem w tę szczególną noc. 

Potem brzuch mu gwałtownie opadł.  Marskość watroby,  brzmiała diagnoza i długo już nie pożył. Miałam wtedy szesnaście lat. Piękny wiek.