Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Giorgio Alani Opublikowano 13 Grudnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Stoi na środku Dumny bez twarzy Nikt nie wie kim on I o czym marzy Nie straszna mu zamieć Ni żadna wichura On stoi twardo Broni się dzielnie Jak Westerplatte Nie myśli o świecie Wszyscy dumają Kim ten bohater Co przeciw wszystkiemu walczy Lecz nie jest to człowiek Szatan czy Bóg Tylko zwykły bałwan Masa bez nóg. ***************************************** Utwór ten dedykuję bałwanowi, który został ulepiony jeszcze w listopadzie, gdy spadł pierwszy śnieg w tym roku. Mimo zmieniających się warunków pogodowych, on wciąż niezmiennie stoi. Mam nadzieję, że my wszyscy, wbrew wszelkiemu złu, będziemy potrafili tak niezmiennie stać, broniąc tego, co dla nas ważne. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 19
violetta Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Piękna, ulotna chwila:) na wiosnę zakwitnie:) 1
koralinek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 @Giorgio Alani myślę że każdy powinien mieć w sobie takiego balwana. Podziwiam z całego serca...... I pozdrawiam, szczególnie bałwana którego dane mi było ujrzeć na własne oczy ((nadal stoi)). 1
Oskr Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Fajnie. Zaskakująca puenta i całość pięknie się składa. Niechby stał jak najdłużej. :) 1
Manek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Niezłe. Jeszcze nigdy nie przeczytałem wiersza dedykowanego bałwanowi. Pozdrawiam 1
violetta Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 @Manek Dla mnie, zamiast do jakiegoś franca do łóżka wskoczyć, to mi przymarza tyłek;) jestem taka przedwojenna dziewczyna:) 1
Sylvia Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Wytrwały, choć i tak się roztopi ;) Plus za pomysł. 1
staszeko Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Bałwanem jest ten, kto go ulepił: niedaleko pada jabłko od jabłoni. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jedno co mi się nie podoba w tym wierszu to tytuł. Autor chyba nie tutejszy? 1
Ilona Rutkowska Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale, gdyby miał nogi, to... nie wiadomo;) Nie, nie, ten by został, na pewno:) 1
Giorgio Alani Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 @staszeko Autor jak najbardziej tutejszy. Pozdrawiam @Ilona Rutkowska Też wierzę w to, że by został. Dziękuję za komentarz. @Sennek Dziękuję za docenienie. Pomysł pojawił się zupełnie przypadkiem. @Manek Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Pozdrawiam @Oskr Ja również liczę na to, że będzie on stał jak najdłużej. Bardzo dziękuję za twój komentarz i pozdrawiam @iwonaroma Dlatego, że świat jest oryginalny. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Cieszę się, że wiersz ci się spodobał. 1
Nata_Kruk Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... masa bez nóg, jednak wyzwala we mnie niesamowity 'pęd' do lat dzieciństwa. Uroczy gest w stronę.. bałwanka.... :) Pozdrawiam. 1
Giorgio Alani Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 @Nata_Kruk Jest mi niezmiernie miło, że mogłem pomóc przywołać te lata dzieciństwa. Jeśli zaś chodzi o bałwanka, to uważam, że za swoją postawę on jak najbardziej na taki gest zasłużył. Pozdrawiam
Giorgio Alani Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 @Dag Dlatego ten jest tak wyjątkowy.
Kwiatuszek Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2022 @Giorgio Alani Hahaha świetne to jest! A sama chcialam dziś stworzyć wiersz o bałwanie, ale " coś poszło nie tak" . Pozdrawiam! Twój bałwan jest super! 1
GrumpyElf Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2022 @Giorgio Alani Bardzo miło, że się pochyliłeś nad tym bałwanem, a tym bardziej, że dane było nam go zobaczyć. Zgadzam się z przesłaniem :) 1
Giorgio Alani Opublikowano 15 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2022 @Kwiatuszek Dziękuję za miłe słowa. Na pewno uda Ci się napisać ten wiersz. Pozdrawiam @GrumpyElf Czasami warto pochylić się nad prostymi rzeczami, bo jest w nich wiele piękna. Trzeba tylko odpowiednio patrzeć. Cieszę się, że przesłanie ci się spodobało. @aff Niewielki szczegół. Najważniejsze, że wciąż stoi. Pozdrawiam 2
Giorgio Alani Opublikowano 15 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2022 @koralinek Zgadzam się z Tobą w pełni. Od takich bałwanów możemy się wiele nauczyć. Pozdrawiam 1
dgghj Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 @Giorgio Alani Sam przeciw wszystkim – tytuł komixu z Funky Kovalem. Andrzej Żuławski też taki był, i Peiper. No i Twój bałwan... Ach, zostać bałwanem!
Rekomendowane odpowiedzi