Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Kwiatuszek Opublikowano 5 Grudnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 Ta pogoda - temat rzeka, długi i niewyczerpany. Każdy chodzi i narzeka, że dzień brzydki lub zaspany. Słońce świeci - to za sucho i biadolą już od rana. Szepnął komuś ktoś na ucho: - Ziemia całkiem już spękana! A z wieczora deszcz pokropił, chwilę rześko się zrobiło. Pan w kałuży but utopił i przestało już być miło. W sklepie dyskusja zawzięta choć maj dopiero zawitał. -Jaka pogoda na święta? sąsiad sąsiada podpytał. Więc, gdy nie wiesz jak zagadać, o pogodę spytaj, bracie. Każdy o niej chce rozmawiać. Każdy zna się w tym temacie. Inspiracja - @kwintesencja:-) 8
Tectosmith Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zabawne :-) Tylko tu nie pisz , że miało być poważnie bo się załamię :-) 1
Rafael Marius Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 @Kwiatuszek Ładnie napisałaś z pomysłem, na taki banalny temat. Jak się Twoje wiesze czyta, to od razu nastrój się poprawia. A co do puenty, to faktycznie, pogoda to czasem ostatnia deska ratunku, gdy rozmowa tonie w morzu bezsilności. 1
Manek Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 ładnie, płynnie. ale nad przedostatnią zwrotką jeszcze bym trochę popracował. Tam rytm w ogóle nie pasuje i leży na drodze jak ten kamień o którego się czytelnik potyka. Oto moja propozycja: Znów dyskusja jest zawzięta chociaż maj dopiero wita ładnie będzie li na święta sąsiad się sąsiada pyta 1
Anna_Sendor Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 @Kwiatuszek Sympatyczny, szczery, technicznie całkiem sprawny. Z powodzeniem mógłby trafić na lekcję polskiego do 4 klasy szkoły podstawowej.
kwintesencja Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak mi miło! :) nawet wiem, która nasza wymiana myśli posłużyła tutaj za inspirację! dynamika zmian pogody, to idealny temat do emocjonującej rozmowy i jak się okazuje okazja do bardzo udanego wiersza pozdrawiam Cię serdecznie! 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 (edytowane) może tak bardziej aktyalnie: Ta pogoda - temat rzeka, długi i niewyczerpany. Każdy chodzi i narzeka, że dzień brzydki lub zaspany. Słońca od tygodni nie ma i biadolą już od rana. że jest szaro buro smutno przeziębieni zasmarkani A z wieczora deszcz pokropił, no i mokro się zrobiło. padł samochód w ostry poślizg i na stłuczce się skończyło. dywagują ludzie w sklepie o świątecznej dziś pogodzie aż sklepowa sobie westchnie: czy po lodzie czy po wodzie? Więc, gdy nie wiesz jak zagadać, o pogodę spytaj, bracie. Każdy o niej chce rozmawiać. Każdy zna się w tym temacie. Pozdrawiam ps może tak po swojemu opiszesz stan dzisiejszy posługując się ósemką ale to jest lekcja z raczej wierszoklectwa niż poezji chyba że zagrasz środkami wyrazu Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 2
Stary_Kredens Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 @Kwiatuszek to takie angielskie , ale jak się okazuje nie tylko, ale to narzekanie , to już typowo nasze. Ładny wierszyk Kredens pozdrawia 1
Kwiatuszek Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2022 @Tectosmith Oczywiście, że nie miało być poważnie haha. Dziękuję:-) @Rafael Marius Jeśli wierszem mogę wywołać u kogoś uśmiech to znak, że warto było go napisać. Dziękuję za miłe słowa:-) @Manek Dziękuję, może faktycznie ta zwrotka coś kulawa hmmm @kwintesencja Dziękuję, tak mnie jakoś natchnęło wspominając Twój komentarz:-) @Jacek_Suchowicz Wierszokleci to też poezja:-) Lubię taką, dziękuję i pozdrawiam:-) @Marcin Szymański Muszę jeszcze raz przeanalizować tę strofę. Dziękuję za podpowiedzi:-) 3
Kwiatuszek Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2022 @Stary_Kredens Oj, zdecydowanie nasze, typowo polskie! Dziękuję:-)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2022 Witam - polubiłem ten wiersz - Pozdr. uśmiechem. 1
Kwiatuszek Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2022 @Anna_Sendor Dziękuję. Mam nadzieję, że stwierdzenie o 4 klasie jest pozytywne:-) Może moje niektóre wiersze brzmią dziecinnie, ale to przez to, że bardzo lubię bajki i tworzenie ich dla dzieci;-) @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję serdecznie!
Rolek Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2022 @Marcin Szymański Nie jestem fachowcem, ale średniówki nie trzeba pilnować w ośmiosylabowcu. Tak gdzieś wyczytałem. Mylę się?
Rekomendowane odpowiedzi