Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

... dopiero w liceum zrozumiałam, jak ważne jest, kto historii uczy... panią z podstawówki szybko zapomniałam,

ale Pana od historii w LO... nie zapomnę nigdy. Dzięki niemu polubiłam ten przedmiot.

Ostatni wers, można dwutorowo interpretować i oba kierunki mi "leżą".

Podoba mi się...

Pozdrawiam.

Opublikowano

@helenormeller po rozszerzeniu z historii w liceum i sporej dawce przedmiotów historycznych na studiach bardzo doceniam wszystkie te lekcje, ale muszę przyznać, że miałam szczęście do dobrych historyków

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

ja na razie nie potrafię tego zaakceptować i nie chcę do tego dopuścić, ale myślę, że dzień, w którym się z tym pogodzę będzie dla mnie znacznikiem końca młodości

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@kwintesencja myślę, że jako ludzie nigdy się w 100% z tym nie pogodzimy. przemijanie to przecież jeden z najbardziej literackich i poetyckich tematów haha.

jednak z drugiej strony, co mamy robić, taki świat i jego prawa - dlatego warto coś po sobie zostawić, by żyło, nawet jak my już nie będziemy

@A-typowa-b pięknie dziękuję! 

@Dag drogi powrotnej dokąd?

@WiechuJK oczywiście, może być także zapomniana i przypomniana (np. spisana) ;D

dobrego dnia!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Tępak tępo w siebie wierzył. Kat wytemperował mu głowę tępym toporem, w temporalnym tempie. Wtem, po egzekucji tępaki otępiały, w tle tępaki na koniach jechały stępem, równym tempem, korzystając z tempomatu. Słońce świeciło tępo, temperatura stępiała. Nikt kata nie potępił, że ściął tępą głowę. Tępy lud, tępi tępych tępaków. Było ich trzech, każdy miał inny temperament. Jeden empirycznie emanował tępotą, drugi miał dusze temperówki, trzeci, ten bez głowy już, po prostu tępo w siebie wierzył. Za tępotę płaci się głową. A tak na marginesie, kat też był tępy jak swój topór. Komu przyjdzie tępić kiedyś tępaków, niech użyje ostrego topora.
    • bez ciebie cisza ma inny smak jakby ktoś odjął mi z ust pół słowa siedzę nagi w świetle popołudnia i uczę się od liści jak opadać bez żalu mój oddech jest teraz jedynym dotykiem który znam czasem przychodzi twoje imię i staje w gardle jak obcy ptak a ja – kołyszę je w milczeniu żeby nie spłoszyć żeby zostało choć przez chwilę
    • Zima będzie jak co roku choć nie będzie śniegu na stoku będą kartki przekładane w kalendarzu pamiętaj o tym , Mały spryciarzu.       Przepraszam FaLcorN  - pozdrowionka
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czas bawi się naszymi zabawkami. Gdybyśmy ich nie mieli... albo gdybyśmy mieli zegary słoneczne.... ? :)   Udanego tygodnia życzę  
    • Świetny wiersz, tak foremnie, jak treściowo,  zgadzam się z przekazem bardzo mocno.  Wiele tracimy w tym codziennym zapędzie jak na autostradzie, czasami aż nie wiadomo za czym,  a taka introspekcja i rozejrzenie się po bokach są dla higieny psychicznej przecież potrzebne.  Chociaż nie raz wyrzucam sobie, że potrafię się zachwycić czerwonym listkiem jesiennym,  pomidorem na kanapce, (po)wietrznym ruchem trzciny nad wodą. Ale może właśnie to ratuje mi życie, a Ci "dorośli", którzy nie potrafią patrzeć na świat oczami dziecka i się nim rozkoszować, nie mają tej wrażliwości i receptywności, cierpią okrutne katusze?  Daje do myślenia (i odczuwania) Twój wiersz :)))   Serdecznie pozdrawiam (już jesiennie :))   Deo
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...