Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 1 Listopada 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) strącone z drzewa jedni długo rozkładają się w wodzie i ziemi wnikają pierwiastkami w podłoże by znów wzrastać drudzy schną, łamią się, kruszą i rozsypują na wietrze przemierzając świat wte i wewte a inni przy pomocy żywego płoną! i spłoną w siwy proch i biały dym wprost do góry Edytowane 2 Listopada 2022 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 13
Natuskaa Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2022 A jeszcze inni zerwani: nie w porę, przypadkiem, dla zabawy, przez kaprys... odzierani do szkieletu... Podoba mi się porównanie do liści :) Pozdrawiam. 1
Lahaj Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2022 My, ludziki lubimy liściom nadawać większą rangę. Np jak mówimy dam Ci z liścia a liście to tylko naskórek, żaden samodzielny byt. Wiersz jak zawsze spoko. 1
iwonaroma Opublikowano 2 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak tak, także w sposób nienaturalny... jakże częsty w obecnych czasach. Dzięki za podobanie :) Ja wciąż piszę o umieraniu a nie o życiu? :) a mnie się zdawało, że tylko o życiu ... No tak, takie to może rodzić wrażenie, ale świadomie chcę stworzyć kontekst, zestawienie, by jednak przygotować się do tego ... przesmyku (żeby nie użyć tego słowa :);)) osobiście. Aby mieć nie tylko wiarę i nadzieję wynikającą z obserwacji (bo wówczas można także niestety stracić tę wiarę i nadzieję) ale także własne doświadczenie, pewność, że to tylko przesmyk i istnieje wieczne continuum. Tu w tym wierszu też widoczna jest ta dalsza część. Dzięki za uwagi Dać z liścia :);) albo 'wszedł do autobusu człowiek z liściem na głowie' :) No tak, liść potrzebuje drzewa. Dzięki!
iwonaroma Opublikowano 2 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 @violetta @Rafael Marius @sisy89 Podziękowania Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) Dzięki i zdrówka też
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 Witam - jestem na tak dla tak wyraźnego pisania - Pozdr. 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Iwonka... czytam, czytam.... czyyyytaaammmm.... i... krzycz, złość się... bij, ale nie 'zabijaj'... 'zepsułaś' ten wiersz "tłusktakmi"... wedle mego gustu... Może coś napiszę ( w temacie) dzięki Twojemu pisaniu, byłaby to isnpiracja... , może... może... Czas pokaże, czy się uda.... Rozpisałam na boku... dla siebie... ale zostawiam to.. sobie. Pozdrowienie, jak najbardziej serdeczne, szczere.... :) Z całości jest namiastka na wiersz, świetne porównanie ludzi do... liści... !!! 1
Giorgio Alani Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 @iwonaroma Poezja wysokich lotów. Bardzo aktualny temat. Aż poczułem ten cały klimat. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
iwonaroma Opublikowano 2 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) Dzięki i pozdrówka też No... z tymi wysokimi lotami... ;) Ale aktualny jak najbardziej. Dzięki :) Masz oko :) . W pierwszej i drugiej poskracam, fakt, przesada. Trzecia w ogóle od początku z wykonaniem mi nie 'siedziała' - jednak na ten moment nie mam zamysłu. Może się urodzi :) Dzięki :) @akowalczyk dziękuję 1
staszeko Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 Świetnie wychwycone, bo patrząc na drzewo gubiące liści często myślę o przemijaniu i śmierci, ale również odrodzeniu: powstaną nowe generacji liści, dopóki korzeń będzie pić wodę, słońce zielenić koronę. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 100 lat to niewiele, jeśli jesteś dębem… 1
Hula Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 @iwonaroma życie jest tak absurdalne, że aż śmieszne. Nieustanny cykl żywota i śmierci. Piękny wiersz z ważną tematyką.
Rolek Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 @iwonaroma @iwonaroma "Statki są lżejsze od liści A liście na statku są cięższe od kości". Przepraszam, wiem, że to głupie, ale tak mi się skojarzyło... Pozdrawiam 1
iwonaroma Opublikowano 3 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, wystarczy patrzeć na przyrodę by wiele dowiedzieć się o sobie :) Dzięki Dziękuję. Choć absurdalność raczej dotyczy wg mnie śmierci, nie życia :) Śmierć co i rusz chce przerwać to co wieczne, ale jej się to nie udaje ;) Skojarzenia nie są glupie, zawsze coś wnoszą. Oryginalny utwór :) Dzięki 1
iwonaroma Opublikowano 9 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2022 @koralinek dzięki :)
GrumpyElf Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2022 Widzę, że wiersz przeszedł solidną edycję. Bardzo mi się spodobało porównanie nas do liści, a właściwie tego jak odchodzimy. 1
iwonaroma Opublikowano 9 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) solidna edycja dzięki @Nata_Kruk :) Coś skrobnę lecz to często wymaga uładzenia :) Dzięki za spodobanie 1
iwonaroma Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2022 @Franek K :) podziękowania
Rekomendowane odpowiedzi