sterowiec Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ręce drżą to nic, nic się nie przydarzy, wszak Święta Panienka spogląda z powały, doczekać dnia co nadejdzie szybko, on, żołnierz zuchwały, on, choć bez nogi drągiem podpiera się rześko, tłum bije brawo, wszak dotrzymał straży, wszak obronił dzieciątka i panny brzemienne, pada chusteczka, jak lekko, osadza się, jakby w fotelu, zagłębia jak kula by dosięgnąć celu, ta twarz... jakże inna, teraz się wydaje jakby białym płótnem pokryta, nie skalanym, i nie drżą już ręce kiedy na rozstaje prowadzi go hegemon śmierci, kusi chwałą, sławą, marcepanem.
Tommy Jantarek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Czemu tu nikt nie pisze???? Mi się bardzo podoba pozdrowienia
nadia_romanof Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 to nie jest styl który lubie, ale wiersz mi się podoba, coś w nim jest takiego co zachęca do ponownego przeczytania:) pozdrawiam:)
Adam Raj Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Treść bardzo ciekawa, temat również. Wiersz mi się zdecydowanie podoba. Przeszkadza mi nieco taka wersyfikacja. Proponowałbym mniej używać przycisku "ENTER" ;-). pozdrawiam AR
sterowiec Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ale enter jest najwiekszy na klawiaturze :) dziekuje za porade pozdrawiam
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Żołnierz z jedną nogą? To chyba dopiero co po bitwie. (co zresztą ten "zadowolony tłum z wytrwania na straży" podpowiada). Ogólnie podoba mi się, jednak takie wersy jak: "wszak obronił dzieciątka" (wyciskacz łez, poniżej pasa) "nie skalanym" (nieskalanym) I te rymy. Rozumiem: 2-2. Ale : przydarzy > powały > zuchwały > straży. Pozdrawiam.
sterowiec Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ciekawa interpretacja Panie Sewerynie, mysle ze zaraz po bitwie czy tez nieco pozniej i tak nogi nie odrastaja :) zreszta drogi Panie Sewerynie, z noga czy bez to zolnierz jest :) a na powaznie to nie mial byc wiersz o zaginionej nodze zolnierza, jesli Pan go tak odebral mysle ze moj przekaz do Pana nie trafil, po prostu :) pozdrawiam dziekuje wszystkim za wyrazone opinie, wszystkie byly bardzo mile dla oka mego :)
Rekomendowane odpowiedzi