Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Prochy i popiół

Rekomendowane odpowiedzi

Na górze, niezbyt wysokiej,

w klasztorze z wyniosłą wieżą,

zmumifikowane zwłoki

w szklanej skrzyni, w krypcie leżą.

Czy Jeremiego to szczątki?

Od dawna toczą się spory,

których do końca nikt mądry

nie rozstrzygnął do tej pory.

Trwały w klasztorze przez wieki,

pośmiertnych doznając przygód,

ich los się dzisiaj nie zmienił

- atrakcją są dla turystów.

W krypcie rodzice i dzieci,

młodzież w podartych spodenkach.

Głośne rozmowy i śmiechy,

żarty, dowcipy i sarkazm.

Trup leży w kostium okryty,

jak przybysz z innego świata,

nieświadom co go spotyka,

jak tego, co stanie się zaraz.

Lecz gdyby teraz się ocknął

i spojrzał na kryptę z boku

- Z was przecież tylko zostaną

- krzyknąłby - prochy i popiół!

Edytowane przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Po tym, co widziałem, czyjekolwiek to szczątki są, a są ludzkie (chociaż pojawiają się wątpliwości czy Jeremiego Wiśniowieckiego), też mi się tak wydaje. Nie wszystko udało mi się zmieścić w tym tekście, ale dla mnie to był szok(!). W grupie, która akurat była w krypcie, nie udało mi się dostrzec, ani krzty szacunku, ani krzty refleksji, a propozycja pójścia na lody, która padła, jakby nie było, przy trumnie, była już szczytem. Po prostu wyszedłem. Pierwszy raz w tym miejscu byłem kilkadziesiąt lat temu. Potem bywałem, ale nie zawsze wchodziliśmy do krypty. Co mnie najbardziej zastanowiło, to czy rzeczywiście tak bardzo zmieniła się ludzka wrażliwość, czy... po prostu miałem pecha?

Pozdrawiam

@Sylwester_Lasota

Sylwku co innego ocena historii, a co innego szacunek do niej co ukazałeś w wierszu. Magnateria jako taka jest źle postrzegana przez historyków i to się obecnie przenosi na młodzież. Sprawa trudna do oceny. Pamiętam jak zwiedzaliśmy jako młodzież muzea, nasza szkolna wychowawczyni instruowała nas jak mamy się zachować.

Miłego dnia.

Dzięki.

Wydaje mi się, że problem w tym, że obecnie przytłaczjąca większość młodych ludzi wychowana jest na grach wideo i popkulturze. Dla nich widok zmumifikowanych, ludzkich zwłok, to nic nadzwyczajnego. Tak jak napisałem wcześniej, mój pobyt w krypcie na Świętym Krzyżu nie trwał długo, ale i tak nie zmieściłem w tym tekście wszystkiego, co tam zobaczyłem i usłyszałem. Obok, wspomnianej już powyżej, propozycji pójścia na lody, było np. też przekonywanie małego dziecka, że TO jest sztuczne. Rozumiem, że ktoś chciał ochronić dziecko przed lękiem, ale to ono właśnie w tym momencie wykazywało najwięcej wrażliwości, a poza tym, moim zdaniem, jeśli nie było przygotowane na tego typu doświadczenie, nie powinno się w takim miejscu w ogóle znaleźć. Myślę, że to nieodpowiedzialność rodziców, ale też organizatorów, którzy taką możliwość dopuszczają. To nadal nie wszystko. Robienie sobie selfie z mumią w tle było np. kolejnym irytującym mnie elementem tej wizyty. Nie, nie było w tym ani krzty powagi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)

Może można i tak, ale wydaje mi się, że dzisiaj, brzmiałoby to nieco inaczej: "Bądź sobą, pojebanych też lubią", "Bądź sobą, bez względu na to, co myślą o tobie inni", "Bądź sobą, żyj dla siebie", "Miej gdzieś, co myślą inni, bądź szczęśliwy!"... albo coś w tym stylu (cytaty z memów).

Pozdrawiam

@Sylwester_Lasota Sylwku gdybyś notorycznemu mordercy powiedział - "Bądź sobą", zabrzmiało by to cynicznie. Są ludzie źli i dobrzy, a tych dobrych jak się pokazuje... mówimy naiwniacy. Co dzieci widzą w TV - morderstwa, grabieże, obecnie wojny...  z tego uczą się nasze dzieci.

Pozdrawiam... bądź Sobą.