Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Krzysztof2022 Opublikowano 24 Lipca 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2022 (edytowane) "przebudzenie" kiedyś . . . z miłości tchnął w grudę ziemi życie moje patrzył jak dorastałem moimi śladami wiernie podążał zawsze ufał nigdy nie zwątpił zbyt często cierpiał w milczeniu czekał każdego dnia prosił potem . . . zniecierpliwiony z troski z zazdrości ślepym mnie uczynił bym przejrzał głuchym bym usłyszał jego wołanie niemową by mowa moja była czysta wzgardzonym bym siebie pokochał na koniec żarem z głębi ziemi wypalił mą duszę upadłem ja nędzarz dziś za nim zatęskniłem Edytowane 18 Lipca 2025 przez Krzysztof2022 (wyświetl historię edycji) 9
violetta Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2022 @Krzysztof2022 Bóg tego na pewno nie zrobił, sam sobie zrobiłeś.
Krzysztof2022 Opublikowano 25 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2022 @violetta Poniżej modlitwa, która może coś wyjaśni. Przesłał ją ktoś mi życzliwy Pozdrawiam Testament św. Bernadetty Soubirous Za biedę, w jakiej żyli mama i tatuś, za to, że się nam nic nie udawało, za upadek młyna, za to, że musiałem pilnować dzieci, stróżować przy owcach, za ciągłe zmęczenie... dziękuje Ci, Jezu. Za dni, w który przychodziłaś, Maryjo, i za te, w które nie przyszłaś - nie będę Ci się umiała odwdzięczyć, jak tylko w raju. Ale i za otrzymany policzek, za drwiny, za obelgi, za tych, co mnie mieli za pomyloną, za tych, co mnie posądzali o oszustwo, za tych, co mnie posądzali o robienie interesu... dziękuje Ci, Matko Za ortografię, której nie umiałam nigdy, za to, że pamięci nigdy nie miałam, za moją ignorancję i za moją głupotę, dziękuję Ci Dziękuję, Ci ponieważ gdybym było na ziemi dziecko o większej ignorancji i większej głupocie, byłabyś je wybrała... Za to, że moja mama umarła daleko, za ból, który odczuwałam, kiedy mój ojciec, zamiast uścisnąć swoją małą Bernadetę, nazwał mnie "siostro Mario Bernardo" ... dziękuję Ci, Jezu. Dziękuję Ci za to serce, które mi dałeś, tak delikatne i wrażliwe, a które przepełniłeś goryczą... Za to, że matka Józefa obwieściła, że się nie nadaję do niczego, dziękuję..., za sarkazmy matki mistrzyni, jej głos twardy, jej niesprawiedliwości, jej ironię i za chleb upokorzenia... dziękuję. Dziękuję za to, że byłam tą uprzywilejowaną w wytykaniu mi wad, tak że inne siostry mówiły: "Jak to dobrze, że że nie jestem Bernadetą". Dziękuję, za to, że byłam Bernadetą, której grożono więzieniem, ponieważ widziałam Ciebie, Matko... tą Barnadetą tak nędzną i marną, że widząc ją, mówili sobie: "To ta ma być Bernadetą, którą ludzie oglądali jak rzadkie zwierzę?" Za to ciało, które mi dałeś, godne politowania, gnijące..., za tę chorobę, piekącą jak ogień i dym, za moje spróchniałe kości, za pocenie się i gorączkę, za tępe ostre bóle... dziękuję Ci, mój Boże. I za tę duszę, którą mi dałeś, za pustynię wewnętrznej oschłości, za Twoje noce i Twoje błyskawice, za Twoje milczenie i Twe pioruny, za wszystko. Za Ciebie - i gdy byłeś obecny, i gdy Cię brakowało... dziękuje Ci, Jezu
A-typowa-b Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) @Krzysztof2022 tak jak pod jednym z komentarzy @[email protected], by poznać czym jest szczęście najpierw nieszczęścia dotknąć trzeba. No bo niby jak poznać dobrą drogę. Taka natura człowieka, chyba. Pozdrawiam z rana :) Edytowane 26 Lipca 2022 przez A-typowa-b (wyświetl historię edycji)
Krzysztof2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 @A-typowa-b A -typowa-b myślę, że skoro tak piszesz coś na ten temat wiesz. By poznać trzeba przeżyć, dokładnie tak. Ważne wtedy jest na ile słabi czy silni z tego wyjdziemy. Pozdrawiam
A-typowa-b Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) @Krzysztof2022 to dotyczy wszystkiego. Poznanie gorąca i zimna, dajmy na to. Bez zimna nie ma ciepła, bo skąd byś wiedział, że to ciepło, gdybyś nie poznał zimna. Trochę popłynęłam. Miłego Krzysiu:) Edytowane 26 Lipca 2022 przez A-typowa-b (wyświetl historię edycji)
Krzysztof2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 @A-typowa-b Też tak uważam. Pozdrawiam p.s. W Twojej poezji też się to przebija. Taka tęsknota.
Leszczym Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 @Krzysztof2022 Dobry tekst, brawa !!!
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 Witam - ja też bije brawo - Pozdr.
Krzysztof2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 @Leszczym Dziękuję. Miło słyszeć Pozdrawiam @Waldemar_Talar_Talar Waldek dziękuje za oklaski!. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2022 @Krzysztof2022 "Wczoraj, potem i dziś"- czy to aby... nie Krzyś? Pozdrawiam, dałeś z Siebie wszystko jak mówią na boisku.
Rolek Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2022 @Krzysztof2022 Świetne na dzisiaj i zawsze. Amen 1
Krzysztof2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 @Rolek dziękuję i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi