Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Poprosiłem Ciebie najpiękniej jak umiałem bądź kobietą zaufałaś Poprosiłaś mnie całą sobą tak z głębi nawet bądź mężczyzną dałem Ci siebie i było pięknie, przepięknie, najpiękniej przez dwa lata z lekkim okładem   A potem cóż jak zawsze mężczyzna we mnie zaczął przeszkadzać kobieta w tobie gdzieś chciała hen za daleko gnać i zrobiło się znów zwyczajnie, najzwyczajniej ponownie wspaniały wiersz poszedł w nienamiętną prozę napisaną zresztą przez innych więcej razy niż gwiazd na niebie Po raz kolejny, enty, wygrał banał, a potem zwyciężył koniec historii (zresztą koniec historii zawsze zwycięża).   Warszawa – Stegny, 26.04.2025r.  
    • @violetta Do Twoich tekstów biorę lupę ewentualnie dwa lusterka że od czekania wyglądania już zmarkotniałam i pocierpłam   bo tak się boję że niedługo postawisz tylko jedna kroplę a ja rozmyślać wtedy zacznę czy nie za bardzo od niej zmoknę   Dobrego dnia :)
    • @Łukasz Jasiński   Polityka zawsze wymagała od ludzi postawy z jednej ze stron... Osobiście omijam – owszem, mam swoje zdanie, ale oprócz kłótni nic z tego nie wynika. Cofając się w czasie, artyści byli kluczowym, że tak powiem, instrumentem: głosem prawdy mówionej nie wprost, siły, odwagi. Czy w dzisiejszych czasach mowa artysty ma moc?

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

..."prezes i premier i prezydent:" - to bym zamieniła, zbyt dosłowne wyliczenie może osłabić przekaz i reszta robi się nie istotna, a reszta brzmi bardzo dobrze. Można to zastąpić czymś bardziej ogólnym, na przykład: "władza" lub "ci na szczycie".    "...ogłaszam światu koniec państwa wolności i godności i wartości - ogłaszam światu koniec państwa,"... Słowo "państwa" też bym zmieniła ewentualnie nie dała nic zanuć po - "koniec" płynnie wchodzi się w wolność godność wartość. Czy tak nie ma więcej "mocy"?   ...ogłaszam światu koniec wolności, godności i wartości - ogłaszam światu koniec...   Piosenka rządzi się trochę inną "polityką" niż wiersz, ale co szkoła, to inny uczeń. Tekst dla męskiego głosu, muzyka instrumentalna bez elektroniki. Treść jest wymowna, z konkretnym przekazem, który ma ukierunkować, a mówiąc mniej kolokwialnie, coś w ludziach równocześnie obudzić - pobudzić. Ale co ja tam wiem
    • Wiersz pierwsza klasa. Podziwiam bardzo.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...