Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@[email protected] Boga  nie ma.  Są tylko jego wyobrażenia... są ikony i święte pisma jego imienia. Tak jest łatwiej w jego autorytecie usprawiedliwić ludzką małość i jednocześnie wielkość ludzkiego imienia. I zaiste dar wiary jest łaską,  kto wierzy ma lżej,  kto wątpli ten zawsze żyję niespokojnie. Wszystko ma swoją Egzystencjalna cenę,  którą można brać na barki, na kręgosłup,  na serce, ale zawsze to jakiś wysiłek twórczy, wytłumaczyć to, co budzić może wątpliwości.  

Opublikowano

@huzarc Huzi zobacz jak nam dobrze z Bogiem, zawsze można na niego zwalić nasze niepowodzenia, dlatego tylu ich jest, naliczyli około tysiąca.

Trzymaj się zdrowo, czyżbyś miał urlop na portalu?

@Bronisław Włazi do windy z kartką, ołówkiem,
                        by na półpiętrze literki uwieść.
                        Na samej górze wiersz już gotowy,
                        Polak zaczyna przecież od mowy.

Pozdrawiam Bronku, żeby tylko jeszcze jakość!?

Opublikowano (edytowane)

@[email protected] Piękny wiersz. Grzegorzu jak dla mnie jeden z najpiękniejszych jakie tutaj przeczytałem.

Czekam na więcej!. Ma głębie i przestrzeń.

Pozdrawiam

@SomalijaBóg zawsze przemawia do człowieka, a nie do ludzi. Tak myślę. 

Uogólnienia raczej sprowadzają nas na manowce. Polecam Le Bon "Psychologia tłumu". 
Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof2022 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Znalazłam kiedyś taką legendę o samopoczęciu. Gdy kobieta stanie w przeciągu urodzi dziewczynkę, a gdy usiądzie na ziemi, to będzie chłopak...

Ja też zostałam niedawno ,,mamą". To moje nowe dzieci Kwiat miłości i czworaczki storczyka Dendrobium 

.

Edytowane przez Somalija (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

słyszę? :)   Pozdrawiam  
    • Gdzieś na małej wyspie, gdzieś na Karaibach, gdzie bogaci biali kupili hektary jachtowa szósteczka w barze u Bazyla  zajada langusty, pełnymi szklankami popijając whisky. Karmią rytuały.   Gdzieś na Palma Island huragan dokucza, białe grzywy w dali miesza z dachówkami, śmiałkowie przez reling w głębokim pokłonie  spazmem poruszeni oddają hołd morzu. Szlak spienionej fali.   Na Granadzie było wielkie nurkowanie. Feeria ławicy niebieskawych rybek otacza korale. Zachłyśnięta pięknem rafy, kiedy z rufy skokiem gnębię wodę. Cud świata, Ci powiem.   Tańce i lobstery, niezłowione ryby, lazur w oczy bije i spalone czoła. Gdzieś na Karaibach słońce oczy mróży zachodząc za morze słyszałę już szeptanie, że koniec podróży.   To naprawdę koniec.       PS Zamieściłam go wcześniej i skasowałam. Zmieniam zdanie, to również kawałek życia. Pocztówka z wakacji. 

• Jesteś daleko  a może nie bardzo  bo ja  ja wciąż słyszę Ciebie  jakbyś był obok    nie jedno życie zmieniłeś  nie jedno zmienisz    burzyłeś  mury  burzyłeś nienawiść  uczyłeś miłości  miłości czystej    Jesteś ... drogą do Źródła  do Boga    Jezu ufam Tobie    4.2025 andrew Piątek, dzień wspomnienia  m ęki i śmierci Jezusa  
    • I tak też można, a tak przy okazji: jak się pani spało?   Łukasz Jasiński 
    • Ten tekst akurat pani dobrze wyszedł, a czytam tak:   Płakałam w nocy, nie słyszał mnie, unikał spojrzenia - nie chciał widzieć   miłości, a każdy płacz i każdy oddech  był tylko o nim i jęki moje pieśnią    pochwalną - zagrzmiały i przerażał  mnie - jego kamienny spokój - nocny,   już byłam dla niego wspomnieniem, fotografią - poszarpaną fatamorganą...   Mam nadzieję, iż zniknęła u pani samotność...   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...