Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Kobieta: Kochanie, moje kochanie to czarne jest białe, a tamto białe czarne. O jakie gorzkie jest to słodkie, a te brzydkie tak najpiękniejsze. A ten głupek z serialu jest najmądrzejszy pod słońcem! Mężczyzna: doprawdy? Kobieta: Kochanie nie odwracaj ode mnie swoich oczu! Mężczyzna: Najdroższa nie odwracam tylko Ty wywracasz mój świat do góry nogami! Kobieta: Wiesz dobrze mój drogi, że tak nie jest i to Ty odwracasz kota ogonem! Mężczyzna: Ech... Seranon, 28.04.2022r. 4
violetta Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Leszczym gdy wracałam z Cypru siedziałam obok takigoe małżeństwa z 3 "dorosłych" dzieci, gdzie dzieci po cichu zamawiali wina po 2 butelki naraz na koszt mamusi w samolocie, ich komentarze były świetne. natomiast cały czas ich matka do swojego męża, ty zawsze musisz być najmądrzejszy, czytając grubą książkę "Sapiens", pomyślałam, sobie, one chyba rzeczywiście jest mądry. :) na Cyprze poznałam bardzo fajnych cyganów, tak fajnych, że ziemia takich nie zna:) 1
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @violetta słuchaj świetna scenka ;) Już jakiś czas temu wpadłem na pisanie fragmentów dialogów. Słyszałem, że właśnie w polskich filmach z tym jest bez mała najgorszy problem. A gdyby tak wziąć przysiąść i na dajmy na to poezji stworzyć dział właśnie z dialogami? Ja myślę, że wspólnymi siłami można by stworzyć coś naprawdę fajnego. A tak poza tym cóż żałuję, że nie odwiedziłaś tym razem Francji ;))
Dared Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @violetta Jedź do Andaluzji, cyganów poznasz cudnych, mieszkałem tam kilka lat, kiedyś w barze przy bufecie sączyłem piwo, dosiadło się dwóch rodaków, słyszę polszczyznę, zagadałem takie tam zwykłe gadanie, jeden mówi że jest tu krótko (tydzień) ale ten drugi to ho ho ho ,miesiąc cały ;-) 1
violetta Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Dared zaprzyjaźniłam się z cyganami, którzy mówili po romsku, nie mogłam skojarzyć co to za język, cypryjski może, śmiałam się, w końcu zapytałam kim są, nieświadomie nie wiedząc, że są cyganami:) wchodziliśmy na siebie wszędzie:) cudni ludzie, nie spotkałam nigdy tak cudnych ludzi jak tam, aż za nimi tęsknię :) 2
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @violetta Ja wiem tylko z filmu Czas Cyganów Emira Kustoricy, że są fajni ;) Mam zresztą kumpla co mnie nazwał Rumunem i faktycznie z biegiem lat coraz bardziej coś jest na rzeczy ;))
Dared Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @violetta Dla mnie było szokiem, gdy była jakaś fiesta na mieście odpust w którejś parafii, procesja prosto średniowieczna a potem impreza pod kościołem, z biletami za które kupowało się piwo, a na scenie miejscowe gwiazdy rocka. @Dared A to z tych czasów mimo że Meksykanka chyba ;-)) 1
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Dared w różne sprawy duchowe naprawdę wierzę, ale akurat w odpusty mocno powątpiewam... 1
Dared Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Leszczym I bardzo dobrze, odpust święto parafii , o to mi chodziło, u nas "chodzi się" z obrazami tam z figurami, procesje przez miasto nieważne wierzysz czy nie robią wrażenie niesamowite 1
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Dared A to już inna sprawa. W myśl odpustów powstało gigantycznie dużo sztuki sakralnej i zabytków bez mała klasy światowej. Pełna zgoda. 1
Dared Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) @Leszczym "W myśl odpustów" o których myślałeś powstał Luter i protestantyzm a sztuka ma to do siebie (nie zawsze ale sakralna chyba tak) że wyobraża to co chce widzieć sponsor Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez Dared (wyświetl historię edycji) 1
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Dared ja też myślę, że czasem tak zwyczajnie psychologicznie potrzebujemy, żeby nawet jak nabroimy nawet jeśli mocno ktoś nam powiedział tak zwyczajnie, że nam po prostu wybacza i że nas kocha. Ale jak wspomniałem myślę sobie raczej, ba wierzę, że bóg i tak przyjrzy się wszystkim naszym uczynkom i tego nie zmieni odpust. Z drugiej strony pewne odkupienie win może i nawet powinno być brane pod uwagę... No ale w tekście nie odwracaj zupełnie nie o tym ;)))
Dared Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Leszczym Wiesz miałem tam kolegę z którym chciałem nawet jakiś interes zrobić na sprowadzeniu koni Andaluzów do kraju , powiedział mi piękne słowa " dla mnie liczy się niedziela, zakładam swoje złoto, wsiadam na motor i jadę w góry" 1
Dared Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Leszczym Pozwolę sobie polemizować;-) jeśli "nabroję" przyjmuję "na klatę" mea culpa i tyle, muszę z tym żyć, nie proszę o wybaczenie bo czym jest wybaczenie ? rozgrzeszeniem ? zbyt proste i łatwe jest zwalać wszystko na boga
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @Dared tak Dared zgodziłbym się z Tobą, ale po pierwsze na przykład w moim wieku nie ma nikogo kto by w ten czy inny sposób nie "nabroił" a żyć trzeba i to najlepiej nie w poczuciu klęski czy ogromnej winy, po drugie są osoby - znam takie - które mocno się obwiniają, a nie znają całości zagadnień z których jakoś tak nie wiem obiektywnie patrząc może wynikać że wcale nie są winne. Takie osoby też przecież należałoby ratować. Trochę nieopatrznie mam wrażenie odbiegłiśmy od tematu, choć w sumie temat odwrócenia jest bardzo poważnym religijnym również zagadnieniem. No nic kończę, bo idę spać ;))
violetta Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2022 @Leszczym chce wybrać się do ukochanej Francji, będę uczyła francuskiego online:) 1
Leszczym Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2022 @violetta życzę powodzenia, Wiem bo wielokrotnie sprawdziłem, że Francja jest ok;))
violetta Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2022 @Leszczym dzięki, nie mogę sie doczekać, mam w planach tropiki:) 1
violetta Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2022 @Leszczym rok temu uczyłam się codziennie francuskiego na wakacjach, w tym roku tez chce wakacje spędzić w francuskim, lato mi sprzyja nauce języka, nawet na wyjeździe wieczory poświęcam na takiej fajnej nauce:)
Rekomendowane odpowiedzi