Antoni Leszczyc Opublikowano 26 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Dziś powiało z zachodu. A była w tym wietrze obietnica poranków przepitych powietrzem, mchu burzą spęczniałego, zajęcy na szybie i lasów rozłożystych nabrzmiałych igliwiem. I była w nim zapowiedź ciągle nowej drogi, półsnów, co krzepnąć będą na powiekach błogich, i tych warg, co niesyte pić będą na przemian moje wargi, woń lasu i poblask strumienia. To wszystko było w wietrze, który mnie oplatał i niósł z krawędzi zimy, aż na sam skraj lata. [III 2005]
stanislawa zak Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 ponieważ uwielbiam rymy, podoba mi się nadwyraz! słowem piękną wiosnę malujesz, pięknym słowem! świątecznie, wesoło z dyngusem poranków przepiotych powietrzem cudowne! i takie dwuznaczne!
Antoni Leszczyc Opublikowano 26 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Dwuznaczne? Czyżbym pisał podświadomie sprośnie? :) Przyznaję, ciekawym, z czym wiersz się kojarzy - bo tak naprawdę ma tylko jedną warstwę... Cieszę się, że się podobało. Pozdrawiam serdecznie :) Antek
Antoni Leszczyc Opublikowano 26 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 No to mission accomplished :))) Cieszę się, że podeszło :) Pozdrawiam świątecznie, Antek
stanislawa zak Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 pozwoliłam sobie wyrwać z kontekstu- tych warg co niesyte ...no cóż "każdy ... o czymś marzy".....pozdrawiam świątecznie.
Antoni Leszczyc Opublikowano 26 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Ach - to akurat zupełnie nie wyrwane! Letni czas - to przecież i lekka, letnia miłość : ) Myślałem, że wiersz cały brzmi jak erotyk. Pozdrawiam serdecznie, Antek : )
Faramir Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 A ja podejdę trochę bardziej sceptycznie i powiem: Antku, pisałeś już dużo lepiej! Wierszyk (wybacz?) troszeczkę wydaje mi się okolicznościowy (te "zające na szybie") i bardziej wymyślony żeby coś napisać, a mniej napisany, bo wymyślony. Na wprawkę, żeby z formy nie wypaść, to jest okej. Ale nie każ mi się zachwycać ;) Takie średnie, jak na Ciebie. Pozdrawiam, Jędrek.
Antoni Leszczyc Opublikowano 26 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Dobrze wiesz, że to do Nagrody Nike nie pretenduje :) Ot, taka wiosenna miniaturka. Się wymysliło w lesie - siadłem w domu i dokończyłem. Pozdrawiam, Antek PS. Zające na szybkie nie mają związku z Wielkanocą. Jak już, to związek z rymem : )
Faramir Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozpaczliwa ta kontra, jeśli mam być szczery :)
Antoni Leszczyc Opublikowano 26 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 To nie kontra, jeśli szczery mam być ja :) Kontra nie byłaby rozpaczliwa :)
51fu Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Ja tam rymów nie uwielbiam, przede wszystkim we współczesnych wierszach, ale u Ciebie są na swoim miejscu i w żadnym razie nie drażnią. Dobrze się czyta, skrupulatnie podtrzymujesz atmosferę, nie gubisz rytmu. A czemu nie? Odświętnie przesyłam pozdrowienia. // 51
Antoni Leszczyc Opublikowano 27 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Na rymy zawsze jest miejsce z poezji. Zdjęcia też są i w ramkach, i w antyramach : ) Pozdrawiam świątecznie, Antek
Jacek_P. Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Antoś, pięknie i melodyjnie. Żadnych doczepek dziś nie będzie. Zające - trochę abstrakcyjne, ale gdyby były zajączki, to mogłyby to być odbłyski światła. Tak mi to leśmianowsko śpiewa. Pozdro. Ja.
Antoni Leszczyc Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Że też dopiero teraz widzę ten komentarz! Zające na szybie - to właśnie zajączki, ale zapisane tak troszkę w inny sposób, bez zdrabniania. A co do Leśmiana - ulubiony to mój poeta. Chciałbym pisać inaczej, acz podobnym nastrojem. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :) Antek
Rekomendowane odpowiedzi