Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kostki domina przesuwane jedna po drugiej
na szachownicy życia - przegapione szanse
następne pokolenia staną gotowe w szyku
rzeka zaś płynie niestrudzenie wiekami

każdy gest każde spojrzenie
rozchodzi się w czasoprzestrzeni
ma znaczenie pęcznieje wibracją

odkształca przenika powraca

szum oddech lasu spokój

człowiek raz porwał się na jazz
pojedynczy miły dźwięk drogi mlecznej
kolor planet tlen na krwince 
ukojenie galaktyczne wraz z fotonem
w latach świetlnych podróżuje

dziś uśmiechaj się do wszystkich
choćby poprzestali na grawitacji

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Niezwykle klimatyczny wiersz w twórczej odsłonie...tango jest tu nie tylko tańcem, ale metaforą ludzkich emocji i relacji. Jest w nim jednocześnie namiętność, niepokój i nutka refleksji...pozdrawiam z podobaniem*)
    • kwiat na skwerze  na ciebie spogląda podobasz mu się  już się nie rozgląda    różową sukienką  wiatr się bawi  nie chce mnie ochłodzić  ciebie nie zostawi    promienie słońca grzeją  drzewa cień rzucają  tobie dają osłonę  na mnie nie zważają   6.2026 andrew  
    • bardzo ładny poetycko, tęskny wiersz, który zatrzymuje na dłużej czytelnika i ten motyw „w duszy gra blues” nadaje utworowi melancholijny ton...pozdrawiam serdecznie*)
    • Intrygujący opis drogi duchowej przemiany i wzbudzający ciekawość, co wydarzy się dalej...pozdrawiam słonecznie*)
    • @Berenika97 Chodziło mi o to, że np. w systemie komunistycznym każdy miał być równy. Czyli każdy jest równy i każdy ma pracę. No i nie ma Służby Bezpieczeństwa, która miałaby inwigilować społeczeństwo. Choć ona też mogłaby grać dobrą rolę, gdyby dbała bardziej o ludzi. Mniej naszego dobra trafia do Rosji, itd. Z tego można coś stworzyć. I poza tym sam opisany przez Lenina komunizm wcale nie był taki zły. Tylko w rzeczywistości wyszło jak zawsze. Nie wiem, czy gdzieś się nie pomyliłem, ale najwyżej mnie poprawisz. Chodzi mi w każdym razie o to, że z tego może być dobro. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...