tomass77 Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) Spójrz na ściśniętych przez powietrza Na rozepchane strony gazet Czerwone krechy pełne tchnienia Tych, co nie znają liczby zalet.. Samotny tłum Parmenidesa Wieńczą swój triumf proeleaci Człowiek nie znaczy już - zwycięzca Nawet o nędzę nie zahaczył.. W błękitnych oknach liczne turbany Wrzaski, lamenty, wyrzutów mrowia Walczą kto za i przeciw - sobie A o co walczą? O lepsze kraje? Zdrowie dla wszystkich? Pełne żołądki? Byleby człowiek chodził nagi Byle nie umiał się wyrazić Byle był niemy Bez przewagi. Byleby człowiek jak już od dekad Zrzucil pradawną sierść człowieczą Na nagie kości zaciągał bahan Nowej powłoki lepki napalm Który zapłonie pustsłowiem. Edytowane 29 Listopada 2021 przez tomass77 (wyświetl historię edycji) 4
jan_komułzykant Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2021 przy pierwszym czytaniu w miejsce ‘powietrza’ bardziej skłonny byłbym wstawić ‘zadęcie’, ale dalsza część przypomniała mi monizm i Anaksymenesa z jego powietrzną jednością/jednorodnością? Znakomita puenta, brak wciąż pomysłu na to, o co tak samo tłuczemy się na przestrzeni wieków, byleby „niemych” i „ciemnych” zachować i mnożyć, oby ta zaraza (tytuł?) wciąż w nas trwała, nieodłącznie z DNA. Zdziwiłby się jednak Parmenides jakim kwiatkom i przeobrażeniom uległa dziś (ta niezmienna i nieulegająca niczemu przecież) natura bytu. Wbrew jego założeniom, to niemal istna synteza przeciwieństw, których (o ile jeszcze kojarzę) przecież nie ma, jeśli jest to, co jest”. :) Świetny wiersz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam. 2
tomass77 Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2021 @jan_komułzykant dziękuję. Parmenides-wszystko jest jednym. Nawiązanie do gender. Pozdrawiam.
tomass77 Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2021 @tomass77 dodam jeszcze, że jestem filozofem z wykształcenia. A koncepcja szkoły ekeackiej nie jest mi znana jedynie z Wikipedii. W wierszu sprowadzenie świata do jedności nie ma nic wspólnego z założeniami tej szkoły. Tamto było o wiele głębsze i odnosiło się do natury rzeczywistości. Sporo by o tym mówić. Tutaj to tylko zapożyczenie wizji ogólnej na poczet utworu. Jest to dozwolone w literaturze.
jan_komułzykant Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2021 @tomass77 w każdym razie, co do gender, chyba się nie pomyliłem :)
tomass77 Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2021 @jan_komułzykant absolutnie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi