Stary_Kredens Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2021 Wakacje to super słowo Mega emocje Mieć wakacje od... Wiadomo co to znaczy Przyjemny dreszcz oczekiwania Już niedługo wakacje od życia Lecz czemu nic mnie ku nim nie skłania Dreszcz przeraźliwej samotności Sama bezwzględnie sama Wszystko trzeba pożegnać Wszystko trzeba zostawić Jak to banalnie brzmi I jak złowrogo rozstać się z wszystkim i pójść ostatnią drogą Ostatnie słowo Ciekawa jestem jakie Ostatnie spojrzenie na co lub na kogo? I już o tym nie opowiem I już o tym nie napiszę Wejdę cała jaką jestem W niepoznawalną nienazwaną ciszę 4
Gość Radosław Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2021 @Stary_Kredens Witaj Bardzo poruszający wiersz. Ciekawie odniesienie do wakacji. Wakacje (jeśli ktoś potrafi wypoczywać ;) wiążą się z przyjemnymi doznaniami, a także z ciepłymi wspomnieniami. A Ty Kredensie zestawiałaś takie obrazy i emocje ze śmiercią, która dla wielu łączy się (z uświadomionym, bądź nie - lękiem). Więc tan kontrast jest siłą Twojego przekazu. W moim pierwszym odczuciu sięgnęłaś głebiej. To co mi w pewien sposób nie podchodzi, to zakończenie utworu. Dlaczego ? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uważam, że można pozbyć się słów "niepoznawalną, nienazwaną" a zostawiać samą "ciszę". Te dwa przymiotniki w moim odczuciu niewiele wnoszą, a ponadto zakłucją odbiór "ciszy". Z kontekstu wiemy o jaką ciszę chodzi. Jako czytelnik chciałbym mieć więcej przestrzeni i samemu nazwać tę ciszę. Tak wydaje mi się byłoby znacznie konkretniej i wyraziściej. Puenta zyskała by na wymowie. Wrcając do całości: wartościowy, intymny wiersz, który za sprawą języka i formy oswaja temat śmierci. Gratuluję i pozdraiwam Dobrego dla Ciebie Kredensie
Marek.zak1 Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2021 Dobry wiersz, a to nowe rozumienie wakacji. Kiedyś napisałem, że pogrzeb to ostatnia wycieczka, ale to przypadkowa zbieżność. Pozdrawiam
Stary_Kredens Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2021 @Radosław wiesz a mnie właśnie frapuje ta cisza jako niepoznawalna bo już nie posiadasz zmysłów nawet jeśli będzie a przecież dla ciała będzie będzie właśnie niepoznawalna a skoro jej nie poznasz nie jesteś w stanie jej nazwać Pozdrawiam kredens i dziękuję za czytanie i przychylną ocenę
Gość Radosław Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2021 @Stary_Kredens Drogi Kredensie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie tak. Ja również jestem zafrapowany. I z wielkim znakiem zapytania. Natomiast z kontekstu dopowiadam to sobie ;) Pozdrawiam.
Stary_Kredens Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2021 @Radosław zastanowię się. Sama cisza brzmi mi zbyt cicho
tetu Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2021 @Stary_Kredens sama cisza nie brzmi cicho, brzmi jeszcze głośniej, wyraziściej, przestrzennie. Zgadzam się z Radosławem, dopowiedzenia niepotrzebne. Posłuchaj jak to pięknie bez nich brzmi. Niemal jak strofa saficka. Ta cisza wbrew pozorom tętni. I już o tym nie opowiem I już o tym nie napiszę Wejdę cała jaką jestem W ciszę Na początku wiersza trochę za dużo wakacji, zwłaszcza, że od nich zaczynasz, bo masz je w tytule. Coś bym tutaj pokombinowała. Pozdrawiam. 1
Gość Radosław Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie - czasem jedno, dwa słowa za dużo i cały czar pryska. Dopuśćmy ciszę do głosu ;)
Nata_Kruk Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podoba mi się pomysł na.. wakacje... dałaś przewrotny tytuł i dobrze... Treść smutna, bo o samotności, której tyle wokół, zaakcentowałaś to w treści... ale szkoda, że rozpisałaś całość "ciągiem" i aż się prosi, żeby to rozbić i może troszkę skrócić. Wytłuszczony wers, po co.? piszesz o tym w pozostałych. Podaję swoją próbkę... wybacz mieszanie. ps.... dopiero doczytałam słowa poprzedników, mają rację na zmiany. Pozdrawiam serdecznie. mieć wakacje od wiadomo co to znaczy przyjemny dreszcz oczekiwania niedługo wakacje od życia ale dlaczego nie cieszę się tym dreszcze samotności sama bezwzględnie sama wszystko trzeba pożegnać wszystko trzeba zostawić jak to banalnie brzmi ostatnie słowo ciekawa jestem jakie ostatnie spojrzenie na coś lub na kogoś już o tym nie opowiem już o tym nie napiszę i wejdę cała niepoznana w nienazwaną ciszę Edytowane 6 Listopada 2021 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2021 Nie sama, nie sama... Wszyscy tam idziemy. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi