Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) Niebieskawy szafirku, gdzie mam ciebie szukać, zakochałam się w dzwońcu... noc przed nami długa. Jestem białą gwiazdnicą, wciąż zerkam za tobą, nie uciekaj ode mnie, puknij... że się w czoło! Żółty miłek na miedzy już czeka na pannę, z kokoryczką pachnącą harce zacznie ranne. A niezapominajka - czy znajdzie partnera? W fiołki leśne ubrana, błękitem czar wzbiera. Błotny czyściec czerwony, moczy w strudze nóżki, przyjdzie skalnica biała, bo jesteś samiuśki. Tasznik z rzęsą zieloną rozkołysze pola, rumian z psianką dołączy... balanga wesoła. A bluszczyk kurdybanek, nektaru siedlisko, z barwinkiem pospolitym... kielichem zabłysną. Kto jeszcze na parkiecie szuka swojej pary? Za roczek może znowu - kwiatostan odpali. "Trzy rzeczy zostały w raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka." - Alighieri Dante. Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez [email protected] (wyświetl historię edycji) 16
Somalija Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @[email protected] uwielbiam rośliny, uwiodłam się wierszem. Wiesz, że rośliny tworzą bardzo różnorodne układy oddziaływań (allelopatie) i rzeczywiście niektóre są tak silne, że ich wynikiem jest istnieć lub nie. Są też takie oddziaływania, że dwa organizmy żyją osobno i gdy się zetkną tworzą inny organizm, takim przykładem są porosty... Patrz, co mi zakwitło tego lata Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 3
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Suuuperrrrr! Moje ulubione klimaty, a forma, moim zdaniem mistrzostwo - gładko, płynnie, bez potknięć i do tego świetne, nienarzucające się rymy. Rewelacja! Dla takich wierszy tu jestem :) Pozdrawiam serdecznie :) 1
[email protected] Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Somalija Ago znawcą roślin to ja nie jestem aż takim jak Ty, ale taki kaktus stoi przede mną na parapecie. W życiu nie zakwitnął odkąd u mnie stoi, musisz cokolwiek doradzić aby dał mi kwiaty, takie jak u Ciebie. Miłego dnia.
Antoine W Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @[email protected] aż czuję tą woń, tylko owadów brakuje - taka cisza nad łąką , a było "nektaru siedlisko" - ale: może jeszcze przybędą zapachem zwabione a nektaru skosztują słodko zaproszone...
[email protected] Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Sylwester_Lasota Sylwku po takim komentarzu, wypada mi napisać "Pana Tadeusza" - bis, choć tam były rymy częstochowskie ja wiem. Dziękuje za miłe słowa, uwielbiam naturę która w oczach, za sprawą człowieka przewraca się do góry nogami. Smutno mi Boże. Wszystkiego Dobrego. @jaguar Zielnik i to jeszcze na polnym balu, a jak zawieje wiatr, wtedy chce się z tymi kwiatkami tańczyć. Trzymaj się zdrowo i na zielono.
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to już Słowacki :)
[email protected] Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Antoine W Antoine poczekaj o owadach też będzie, kluje się pomału, ale tutaj trzeba być uważnym, bo można wdepnąć, a tutaj się tego nie wybacza... i słusznie. Kłaniam się już prawie weekendowo. @Sylwester_Lasota ... patrząc na te czasy. Chyba tak było, no cóż nie na darmo nazwał mnie ktoś tutaj romantykiem. Ale i tak jest mi smutno, chociaż smutek Słowackiego wynikał z całkiem innych przyczyn. 2
Marek.zak1 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Może o roślinach to nie do końca, ale podziwiam Twój warsztat pisarski. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Marek.zak1 Marku nie martw się można pisać o wszystkim, tylko... no właśnie trzeba mieć warsztat, dobrze to ująłeś. Ale kaktusa od niezapominajki - odróżnię. Trzymaj się zdrowo i z humorem. 1
Antoine W Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @[email protected] ;-) fakt....
corival Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @[email protected] Radosny, barwny tłum tańczący na wietrze. Dobrałeś w wierszu niezłe towarzystwo. I w Twoim charakterystycznym, zgrabnym stylu... Moje klimaty. Podoba mi się... Pozdrawiam :) 1
ama dablam Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) @[email protected] w świecie roślin zaczyna się wszystko to, co kończy się przez naszą arogancję o piętro wyżej. Poeta, który widzi rośliny i ich behawioralne występki ma dużo do napisania. Gratuluję! Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez annabelle (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @corival Cori nie ma jak widzisz towarzystwa ogródkowego, ale tylko te które najpiękniej tańczą jak piszesz "na wietrze". Kwiaty szlachetne, majestatyczne, zostawiłem na swoich miejscach, może kiedyś, zaproszę je do tanga. Łąka to azyl, spokój, gdzie czują się najlepiej... póki tej łąki ktoś nie skosi. Miłych snów. @annabelle Annabelle wzruszyłaś mnie Swoimi słowami, bo przed domem mam /miałem/ pole usiane białymi stokrotkami, póki nie przyszedł człowiek /ten z najwyższego piętra/ i ich nie skosił. Zrobiło się pusto, ponuro i smutno. Ludzie nie odczuwają tej kaskadowej bieli, przeszkadzają dzieciom w zabawie, choć dzieci o to nie prosiły. I znów mi smutno patrząc na te czasy. Dobranoc, miłej soboty. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Witam - jest zgrabnie bo kwiatowo a tak lubię - Pozdr.
[email protected] Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @Waldemar_Talar_Talar Faceci nieopatrznie zauważyłem lubią kwiaty, ale przeważnie wręczać je Paniom, w ogrodzie są mało kreatywni, czyżbyś był wyjątkiem? Trzymaj się zdrowo i kwiatowo Waldku.
Somalija Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rośliny, jak inne istoty mają swoiste czucie, to one wybierają... Z dzisiejszego spaceru Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 2
[email protected] Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @Somalija Kto by nie wziął do ręki jak szczęście przynosi, a może dorzuci, jak zechce, chociaż jeden grosik. Wszystkiego dobrego, miłej soboty, pod koniczynkę.
Somalija Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @[email protected] Wczoraj miałam więcej szczęścia, znalazłam 3 pięciolistne koniczynki i jeszcze czterolistne. 1
[email protected] Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @Somalija Pamiętam jak na białym bzie w młodości, znaleźliśmy 12 listnego kwiatka, jakby trzy w jednym, natura je połączyła w całość, niezależnie od siebie.
Rekomendowane odpowiedzi