Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Wpatruję się w twoje sine usta… ― w tę kreskę bezruchu… Spójrz… … uschnięte róże mają już kolor miodu… … kolor śmierci, unicestwienia… zgniłego rozpadu… Czy ktoś tu umarł? Drżenie powiek… … opadające drobinki kurzu… … za oknem deszcz… Mgielne … omamy Przystawiam ucho do chłodnego tynku… ― nasłuchuję… Nawarstwia się schizofreniczny, piskliwy szum… Przechodzą przez skórę niewyraźne szepty… … jakieś mnisze pacierze… Wzdryga mną gong stojącego zegara… ― zmusza do wyjścia w mroczną otchłań nocy… … BOMMM, BOMMM… BOMMM… … BOMMM… Wpatruje się w żółtawe światło wiszącej na kablu żarówki, w brzegi poprzecieranych, brudnych książek… … Wieniedikt Jerofiejew, Andriej Płatonow, Anatolij Marienhoff… Jurij Drużnikow, Lidia Czukowska… … Aleksander Sołżenicyn… Jakiś stłumiony głos przywołuje mnie z drugiego pokoju… Zaglądam… … nie ma nikogo… Falują na suficie płótna pajęczyn… … trzaskają w przeciągu drzwi… Kto do mnie mówi? Szepcze? Zatykam uszy… … odtykam… Ktoś tu umarł ― i umiera znowu… … ― i znowu ― wskrzesza się na nowo… (Włodzimierz Zastawniak, 2021-08-07) Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez Arsis (wyświetl historię edycji) 6
Justyna Adamczewska Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Arsis Czy to Twój tekst, wybacz, że pytam. Bo tak to jakoś przedtsawione, że do końca nie wiadomo.
Justyna Adamczewska Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Arsis pytasz, bo nie rozumiesz mojego pytania?
Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Justyna Adamczewska a czyj? skoro się podpisałem, to mój...
Justyna Adamczewska Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Arsis wybacz moją nieuwagę i nie gniewaj się, przepraszam.
Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Justyna Adamczewska nie ma za co... możesz zajrzeć dla pewności na moje blogi... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i
Justyna Adamczewska Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Arsis Jestem pewna, ala dzięki za podanie str. Podoba mi się Twój utwór, masz siłę i to widać. Chciałam tylko zapytać o to: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam.
Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Justyna Adamczewska ale już nie musisz przepraszać, nic się przecież nie stało.... łap śliwkę...
Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Justyna Adamczewska mam jeszcze pomarańczę...
Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) @Justyna Adamczewska bierz, bo się zepsuje, a sam nie dam rady skonsumować... @Gosława cześć, renia, stwierdzono, że jestem gorący... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Arsis (wyświetl historię edycji)
Arsis Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Gosława łap pomarańczę i śliwki... @Gosława cześć, renia, coś chciałem, ale zapomniałem...
corival Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2021 @Arsis Znów raczej ponure tło, odległe, wspomnieniowe echa i jedna rzecz, która mnie osobiście kompletnie nie pasuje :) "uschnięte róże mają już kolor miodu..." Uschnięte, to zamieranie, śmierć... Miód to konserwacja, czyli trwanie i życie... Jakoś mi to jedno z drugim koliduje, ale oczywiście to tylko moje zdanie. Ogólnie wiersz mi się podoba. Pozdrawiam :) 1
Somalija Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2021 @Arsis cześć, ale dziś tłok pod Twoim wierszem, chyba już się nie załapię na śliwki, to tak jak się ma tyle koleżanek Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Pozdrawiam .
ama dablam Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2021 @Arsis smierć ma moc i wyobraźnię
Antoine W Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2021 @ArsisNapiłbym się z jednym z wymienionych – choć może nie dałbym rady (i nie chodzi o alkohol).
Rekomendowane odpowiedzi