Nikodem Adamski Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Chciała zrobić to ze mną miała do mnie słabość a przecież znacznie starsza była bardziej doświadczona Wiedziałem, że mam pozwolenie by wdrapać się za nią po schodach w mieszkaniu zerwać z niej wszystko aż plusk rozgrzanych ciał wyrwie z ust głośny jęk Szansa stoi przede mną patrzy wyrozumiale, czeka wtem staje się niezdecydowana zamiana ról teraz to ona domaga się prośby wypatruje mojego „a może byśmy” Jestem prawie pewien że chciałaby, żebyśmy że nie poczyta mi tego za bezczelność Nie odezwałem się jednak słowem to Słowo przemówiło do mnie uciszyło ciało, włączyło sumienie, miłość, Ewangelię Już nie chcę niczego zaspokajać teraz wejdę po schodach i nawrócę panią na Prawdę 1
GrumpyElf Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2021 @Nikodem Adamski Są emocje. Końcówka mnie trochę rozczarowała, ale to ze względów światopoglądowych.
Nikodem Adamski Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Rozumiem. Wielu rozczarowuje, bo moje wiersze są mocno światopoglądowe. ;)
huzarc Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2021 @Nikodem Adamski Zepsuty ze mnie Satyr to wiem, ale radę dam, nawracać można na różne sposoby, w różnych pozycjavh i z różnych pozycji;) pozdrawiam
GrumpyElf Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2021 @Nikodem Adamski A ja jestem ciekawa co mógłbyś napisać odrywając się od światopoglądu w temacie.
Nikodem Adamski Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Cytując klasyka: nie byłbym sobą, gdybym był inny. Chociaż zdarzyło mi się - nie jeden raz - pisać wiersze emocjonalne, nie światopoglądowe - wystarczy tylko poszukać.
Sylwester_Lasota Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Pewien ksiądz, który napisał nie przyszedłem pana nawracać, został uznany za jednego z najwybitniejszych współczesnych polskich poetów. To co najbardziej przebija z jego poezji, to ogromna pokora, której zdecydowanie brakuje mi w powyższym tekście. Myślę, że nie tylko dlatego, że był księdzem wolno było mu tak napisać. Wydaje mi się, że próby nawracania osób, które zdecydowanie tego nie chcą, są skazane z góry na niepowodzenie. Mówiąc szczerze, to jeśli jest ktokolwiek, kogo nawracać chciałbym, to jestem ja sam. Dlaczego nie znajomi ateiści, wyznawcy innych religii lub innych odłamów chrześcijaństwa, "sataniści" lub zwyczajnie pogubieni? Powodów jest bardzo wiele. Pozdrawiam Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Nikodem Adamski Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2021 @Sylwester_Lasota Do głębszego zrozumienia wiersza potrzebne jest przeczytanie tagu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nawracać to nie ja mówię ty słuchaj nawracać to poznałem, znaj i ty
Sylwester_Lasota Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy jest ktoś, kto poznał do końca??? Jeśli możliwe byłoby takie poznanie, to zbędna byłaby wiara. Ale zawsze można rozmawiać, to prawda. Z tym że rozmowy z ludźmi z innych środowisk kulturowych lub choćby światopoglądowych bywają bardzo trudne. Tutaj oczywistość staje się nie oczywista (parafrazując tym razem księdza Twardowskiego), z czego wielu "nawracaczy" zdaje się nie zdawać sobie sprawy. Moim zdaniem próby nawracania osób, które nie odczuwają takiej potrzeby są podobne do prób leczenia alkoholika na siłę i podobnie jak one są z góry skazane na porażkę. A wracając do wiersza. Jest takie chińskie powiedzenie: nie zrywaj owocu, którego nie będziesz mógł zjeść, nie pieść kobiety, której nie będziesz mógł posiąść. Wiem, że to nie do końca odpowiada sytuacji przedstawionej w powyższym tekście, ale... mówiąc szczerze, nie chciałbym słyszeć myśli, kobiety, "która miała nadzieję", a tym bardziej dyskutować z nią o metafizyce :)))) Wszystkiego dobrego :)
Nikodem Adamski Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2021 @Sylwester_Lasota Wszystkiego dobrego, Sylwestrze.
Rekomendowane odpowiedzi