Nikodem Adamski Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 W dokumentach Kościół zaprzecza duszpasterze nie zawsze lubią czytać wątpienie to grzech — powiadają a zwłaszcza krytyczna analiza religii Masz wątpliwości — pokusa szatańska oddal od siebie te myśli czym prędzej nie dawaj się im, odmów zdrowaśkę ona najlepiej zabija niepokój Nie, proszę księdza nonsens myśl, analizuj, badaj zrozum, dlaczego nie da się zrozumieć a może przekonasz się, że to wszystko kłamstwo lub najpiękniejsza z prawd ona wyzwoli choć może boleć Kłamstwo bólu nie zadaje pewnie dlatego Jezus tak cierpiał gdy wątpił w sens oddania swego życia i sprawdzał, czy istnieje lepsze rozwiązanie Dołączył do tych, co cierpieli bez winy zniósł ból, o którym strach nawet myśleć niech wiersz zakończą słowa Augustyna Dubito sum ergo - wątpię więc jestem 2
beta_b Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i mam wątpliwość ;) I na resztę tezy. Pachnie mi teks przewróconą rozprawką. Przykro mi, ale do mnie nie dociera próba analizy: wątpliwości versus wiara kościoła. Nawet jeśli PL jest "nawróconym księdzem". Mój świat jest prostszy. Myślę samodzielnie i za to odpowiadam. bb
Nikodem Adamski Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Świat nie jest prosty. Jeśli twój jest prosty, to... w jakim świecie żyjesz?
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Witam - za betą_b - inaczej nie można - Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi