Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano 16 Lipca 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 (edytowane) Monolog wewnętrzny Że nad tobą trzaskały pięści i latały okruchy szyb, że podłogi pod tobą z tej krwi już nigdy nie zdoła nikt zmyć. Że ci noce krzyki rozpaczy w strzępy pruły jak tępy nóż, że siniaki na twarzy, łzy matki będą z tobą na zawsze już. Że dom znaczył te cztery kąty, gdzie się cierpi w milczeniu i śpi, że nie umiesz zapomnieć o tym, co to znaczy mieć puste sny. Że cię stopy zdeptały, których miał muzyką być lekki krok, i że jadem usta opluły, z których trudno było cię zdjąć. Że przed siebie przesz chociaż wiesz, że są pisane ci wiatr i deszcz, ja dziękuję ci moje serce, że nie pękasz, wciąż bijesz, że chcesz. Edytowane 16 Lipca 2021 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 13
Leszczym Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 @Czarek Płatak fantastyczny wiersz Panie Czarku:)
Gość Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 @Czarek Płatak Wiersz zdecydowanie z tych "targających", trudno nie docenić. Świetny.
lena2_ Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 No właśnie, czasem myślę, jak dużo może wytrzymać człowiek i nadal powstawać...poruszający wiersz:)
Marek.zak1 Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Świetny wiersz, a są takie dzieciństwa, niestety. Pozdrawiam
beta_b Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 "Puste sny", niby nic takiego a robią robotę. Jestem za prosta, więc bym tekst uprościła, ale zasadniczo jest w porządku i do szerszego odbiorcy. bb
corival Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 @Czarek Płatak Przejmujący wiersz, ale niestety, takie domy również bywają. W nich dziecięce serca muszą znieść dużo więcej niż powinny. Pozdrawiam :)
GrumpyElf Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 @Czarek Płatak Tak sobie myślę, że to serce bije w bardzo zgranym duecie z nosicielem. Dużo w tym wierszu esencji.
Czarek Płatak Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Panie Kolego :) Pozdrawiam Dziękuję Nie wiem dlaczego, może czuć to w wierszach, ale czułem takie w nas podobieństwa Kocie. Serdeczności Czasami wydaje mi się, że tacy ludzie nabierają przez częste niepozytywne doświadczenia jakieś dodatkowej siły, by się nie poddawać. Oby tylko starczyło jej na całą drogę. Dziękuję i pozdrawiam Są, były i niestety będą... Pozdrawiam Marku Nie wiem czy to dobrze Dag, że o emocjach, ale bez emocji. Skojarzyło mi się ze słynnym zdaniem Mickiewicza o poezji Słowackiego, że 'kościół bez Boga'. Oczywiście nie równać mi się, co najwyżej wieczne hołdy składać (szczególnie owemu Kościołowi), ale masz rację, że to dosyć chłodny tekst. Może ten chłód powoduje wstrząsający niektórymi z czytających odbiór. Może po tylu latach już nie ma ognia w tych wspomnieniach tylko deszcz i chłód właśnie? Jedno jest pewne - więzi więżą. Dobrze kiedy nam w takich więzach ciepło i wygodnie, ale gdy tak nie jest człowiek chciałby się z nich jakoś otrząsnąć. Nie zawsze się jednak jak wiesz da. Pozdrawiam serdecznie
Czarek Płatak Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nawt nie wiesz Beto jak szeroki uśmiech wypełzł na moją najpiękniejszą z najbrzydrzych gąb kiedy przeczytałem, że zauważyłaś te 'puste sny', bo gryzłem się tutaj nad kilkoma możliwościami finalnie wybierając tę właśnie uznawszy, że przez swoją prostotę robi robotę właśnie :)) Osobiście wolę swoje wiersze dla odbiorcy węższego, ale czasami wyłażą ze mnie i takie. Żeby odsapnąć, czy co może ;) Z uszanowaniem Dzięki za czytanie i słowa. Pozdrawiam Tego nie powinny. Jest wiele rzeczy, których dziecięce serca nie powinny być narażone dźwigać. Niestety są one i zapewne póki człowieka na ziemi stanie będą bezbronnymi i niewinnymi ofiarami poczynań dorosłych. Pozdrawiam Dziękuję za te słowa Pi. Taraz zacząłem się zastanawiać, czy nie jest łatwiej rozpoznać autora po wierszu kiedy buduje strofy w oparciu o rymy. Było nie było obok podejmowanych tematów tzw flow, czy stylu wypowiedzi jest to dodatkowa cecha wplywakaca na kształt utworu, dodatkowy trop, który może naprowadzić do konkretnej osoby. Dzięki Pozdrawiam zawsze serdecznie Oj, nie wiem, nie wiem. Czasami mam wrażenie jakby ono chciało jednego, a ja zupełnie czegoś innego :) Dziękuję za wizytę Serdeczności @huzarc, @Natuskaa, @iwonaroma, @dot., @Pan Ropuch, @heks, @Franek K, @Moondog91 Dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
corival Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To właśnie miałam na myśli, choć widocznie słabo wyakcentowałam zamierzenie. Pozdrawiam :) 1
Czarek Płatak Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 @huzarc, @Natuskaa, @iwonaroma, @dot., @Pan Ropuch, @heks, @Franek K, @Moondog91 @emwoo Dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Rekomendowane odpowiedzi