iwonaroma Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2021 (edytowane) Nie jestem tak zdolna do wierszowania jak koleżanka @ais :) i kolega @Sylwester_Lasota :) więc wybrałam formę najprostszą - same nazwy miejscowości i w dodatku tylko w mianowniku. Może to troszkę utrudniać łapanie sensu (ale tylko troszkę :)). Każdy wers to nazwa miejscowości w Polsce. Nie podaję odnośników gdzie dokładnie się znajdują, bo jest ich dużo i za długo by to trwało :( Można sobie sprawdzić, bądź wierzyć mi na słowo :) Kłopoty Stanisławy Tworzymirki Tworki Ciućmanija :) Szkaradowo... Potworów... Wielka Lipa Wielkie Oczy Samoklęski... Mała Przyjaźń - Genowefa - Bojadła Twarogi Ruskie Złe Mięso Flakowizna...:( Stara Zagość Nowe Laski :) Kotki Suczki Koce - Basie :) Gościm Stare Leśne Bohatery Królów Las Geniusze... Sieroty... Hultajewo! Pohulanka :) Browarek Zimna Wódka Tupadły... Przytulanki Całowanie Górne Wymiary... Cyców Dolne Wymiary... Pupki Chójki Ruchocice... Kurejewka! Zdrada. Zawiść. Gniew. Kaki - Mroczki... Krzyczki - Żabiczki... Zamordeje! Kopanina Zamęt Bity Kamień Siekierka Piekło! Zgon. Winna Stara Stanisława! Kłopotowo... Pieniążki? Ostatni Grosz... Troski Nędza Bagno. Cierpisz :( Stary Bógpomóż!!! Chwalibogowo... Boża Pomoc Spotkanie : Dwanaście Apostołów Teolog - Potrzebna Grzeczna Panna! Nadzieja... Miłość... W Ogrodach Kwiatuszki Wielkie Jabłonki Stare Okrągła Łąka Trawy ... Motyle... Mrówki Żuki Jeże Skowronki :) Dziewicza Góra Piękna Góra! Mchy Wrzosy Krzaczyna Jeżyny Kaliny... Laski... Klony Leszczyny Sosny Modrzewie Dąbki... Gaj Raj :) Bógdał Pokój Spoczynek Niebo... Kłopoty Stanisławy? :) Koniec! Stanisława Nowa Stanisława Dobra Edytowane 12 Lipca 2021 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 3
Sylwester_Lasota Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2021 Ha ha ha... ostro pojechałaś i z grubej rury. Szczena mi opadła :))))))))))))))))))))))))))))) Pozdrowienia :
iwonaroma Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :);) Musiałam wyciąć 'Nienachlany' bo ktoś błędnie chyba wpisał do 'Wódki' w Wielkopolsce, a to chyba fake... Pozostałe miejscowości jeszcze raz sprawdziłam w Wikipedii, naprawdę istnieją! :) Dzięki :) również zdrówka . 1
ais Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 @iwonaroma Nie kokietuj Iwona, nie kokietuj Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze wyszło. Długie i treściwe
iwonaroma Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ;) odrobina kokieterii nigdy nie zawadzi :) Dzięki ;)
Gość Franek K Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 (edytowane) Rewelacja. Jestem pod wrażeniem :) Pod Górne Wymiary wrzuciłbym jeszcze miejscowość Cyców ;) Edytowane 12 Lipca 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
szubazdolka Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 @iwonaroma Genialne! zastanawiałem się nad emotkami, ale jak najbardziej pasują :) Pozdrawiam!
iwonaroma Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki bardzo :) Cyców jak najbardziej pasuje między Górnymi a Dolnymi Wymiarami :) więc wrzucam. Swoją drogą rozumiem ten Cyców. Ale nazwać miejscowość: Górne Wymiary... to trzeba... metafizyka :);) No tak... onegdaj, gdy na stolcu siadywali królowie to jeszcze. Ale teraz...zwykła kupa ;) W Opolskiem jest miejscowość Kały ;) oraz Kup. Z niemiecka można nie odmieniać, tylko mówić, że się mieszka w Kup. Ale dzieciaki są niesforne no i tak pytają: 'mieszkasz w Kupie'? ;) albo 'w Kupach'? :) W sumie nie wiem, czy wolałabym mieszkać w Kupie, czy też we Flakowiźnie... ;) Dzięki :) No, ja tylko zestawiłam (no i te emotki dla zachowania pewnej dramaturgii :)) Natomiast genialni są twórcy nazw niektórych miejscowości...;) Również zdrówka
Rekomendowane odpowiedzi