iwonaroma Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) maleńka miseczko misternie malowana w niesamowite esy floresy kwiatuszki cud urody o głęboko nasyconych barwach dobranych harmonijnie maleńka miseczko o kształcie wprost proporcjonalnym do świętej geometrii wysuwająca się ze zgrabnej podstawki zwieńczona lekko falistym obrzeżem drobno karbowanym radujesz me oczy i zdumiewasz rozum jesteś taka boska a anonimowa i... pusta? napełnię cię :) Edytowane 16 Czerwca 2021 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 6
corival Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2021 @iwonaroma Hmmm... moja dusza archeologa straciła wątek. Jak miseczka, to nie kielich :)
iwonaroma Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie? :) To musi być wysmukły? W tej miseczce podobny do np. kielicha nenufaru, a nie kielicha do szampana :)
GrumpyElf Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 Jako genetycznie uwarunkowany fan ceramiki z Bolesławca, musiałam oczywiście zwizualizować sobie ich miseczkę :) Podobnie jak podmiot, umiem czerpać radość z obcowania z przedmiotami, które przemycają najpiękniejsze intencje. Napełniaj :) Pozdrawiam.
corival Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 @iwonaroma Kielich nenufaru akurat, to cztery osłaniające pąk kwiatowy jakby łuski, które się później rozkładają w kwiat ;) Chyba nie o to Ci jednak chodziło :) Swoją drogą kielich, to nie od razu szampański. Ma całą gamę kształtów, ale za nic nie przypomina miski małej, ani dużej. No dobrze... zabieram moje uwagi w torbę i już nie marudzę. Pozdrawiam :)
iwonaroma Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) przepiękna jest ceramika bolesławicka...po prostu wyjątkowa. Mogę się poszczycić tym, że w Bolesławcu mieszkałam, choć tylko przez pierwsze dwa latka życia, więc siłą rzeczy nie za wiele pamiętam ;) Dzięki za docenienie mojej miłości do drobnych i drobniejszych braci i sióstr najnajnajmniejszych :) Pozdrówka również Tak, nie chodziło o płatki nenufaru lecz geometrię boków kwiatu. Oczywiście, może niefortunny ten kielich (choć chyba 'kielich kwiatu' używa się?) ale to specyficzna miseczka z Turcji i tak mi się skojarzyła. Też juz nie marudzę, dzięki za wpis i również pozdrawiam :) 1
corival Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 @iwonaroma Kielich kwiatu używa się oczywiście, ale nawet w tym wypadku kielich, a kielich. Kształty, struktura bywają rozmaite... Swoją drogą dobrnęłam do końca Twojego wiersza. Ładny opis i styl. Pozdrawiam :)
iwonaroma Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, jak dobrnęłaś do końca, to dobrze. Bo jakbyś tak po drodze gdzieś utknęła, to bym miała wyrzuty sumienia :) Dzięki i zdrówka też :)
corival Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 @iwonaroma Zagubiona w słowach ;) Musiałabyś mnie ratować, szukać między wersami... to byłaby zabawa :)
Marek.zak1 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 I to są te różnice między dziewczynami i facetami. Facet to się nigdy nad taką miseczka nie pochyli w pędzie za dobrami świata dla swojej Julii, Dulcynei, czy Ofelii:). Może się o nią najwyżej potknąć i przekląć, tak ja wczoraj, gdy wpadłem do miski z wodą mojej Sowy:). Pozdrawiam. 1
iwonaroma Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :D to pewnie Sowa była mocno zdziwiona, co ten jej pan wyprawia :) Dzięki i również pozdrawiam :) Dokładnie. Dzięki @opal @Radosław dziękuję
corival Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 @Pi_ Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zależy od rozłożystości i głębokości miseczki. Nie każda będzie mogła być określona jako patera :)
iwonaroma Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) @Pi_ @corival :)) Na Graala to ja jestem chyba zbyt przyziemna ;) Patera to raczej większa? Taka na owoce? Tak mi się przynajmniej kojarzy. Ale wiecie co? Usunę ten kielich to nie będzie wątpliwości :) Bardzo Wam dziękuję dziewczyny za głosy i ciekawą rozmowę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 1
corival Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 @iwonaroma Się narobiło ;) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Współcześnie tak właśnie wyglądają, ale takie wcześniejsze nie koniecznie. Czasem były niewielkie, za to misternie zdobione i z różnych surowców. Tak, jakby wykonano je wyłącznie w celach dekoracyjnych...
iwonaroma Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jesteś kopalnią wiedzy wszelakiej :) I masz dar jej ciekawego ukazywania :) Dzięki :)
Rekomendowane odpowiedzi