Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Oczywiście, że nie mam lęku wysokości. Nigdy nie miałem, zawsze prace na dachu własnej posesji wykonywałem sam, głównie to monaż anten.

Akrofobia podobno może być cechą przejmowaną po rodzicach, gdy rodzic panikuje na "wyższym pułapie" dziecko obserwując uczy  się tych zachowań.

Ale to tylko teoria..

Mamusi na dachu nigdy nie widziałem, a ojciec lubił spoglądać do góry. Miał niesamowitego cela. Potrafił przy użyciu kamienia strącić butelkę ze słupka ogrodzeniowego z odległości powiedzmy 15-20 metrów rzucając ręką kamień. Nigdy nikt mu w tym nie dorównywał.

... a zerkał w górę, ze względu na umiejętności, był w wojsku dalmiercą.

Strącali balony które ciągnęły za sobą samoloty latające nad morzem w Wicku morskim.

Wtedy nie było jakiejś wypaśnej komputeryzacji tylko robili to manualnie przy użyciu optycznych urządzeń, za wzorowe manewry dostał nawet przepustkę na urlop. Opowiadał, mnie na świecie jeszcze nie było.

Tak że zero akrofobii w otoczeniu.

Dlaczego pytasz? Nigdzie się nie wybieram, nigdzie z tobą nie polecę; hahaha☺ 

@Tomasz Kucina to jesteś szczęściarzem, ja w sumie też, miałam beztroskie życie i mam teraz też, ale jestem odpowiedzialna, kocham Boga, tych aniołów, którzy nade mną czuwają. miałam jakieś przebłyski Boga na wyspie, ale myślami byłam na tej wyspie. to była piękna nostalgia. byłam w cudnym miejscu i chciałabym tam kiedyś wrócić. Majorka jest bardzo droga, dobrze, że miałam dobry hotel, bo wszystko jest bardzo drogie. to nie są ceny dla nas. u nas też nie jest łatwo. trzeba mieć oczy szeroko otwarte. kiedyś była fajne życie, dlatego Twój tata sobie organizował takie zabawy, bo co robić na wsi:) pisz o tym wiersze, to może być ładna historia, chętnie poczytam o Tobie:) jakie wiersze lubię, każde, gdy są ładne, mieliśmy podobne dzieciństwo.

Wszystko się zgadza, z jednym wyjątkiem: nie wiedziałem, że rzucanie kamieniami do butelek kojarzy ci się z wsią?

Moi dziadkowie pochodzą ze wsi, rodzice nie. 

A to Wicko o którym mowa --> to był i chyba jest do dziś poligon Sił Powietrznych, prawda to jest osada, trudno żeby huczne manewry organizowane były w miastach albo tuż obok, tam prowadzili ćwiczenia wojskowe.

To dawne czasy, innego zupełnie pokolenia, niepotrzebnie rzeczywiście tu dokonałem tej dygresji do czasów rodziców, tak mi się pokojarzyło z tym lotem samolotem i twoim pytaniem o samoloty.

Dziś mega nieczasowy jestem to i więc odpowiadam niewczasie. Zresztą przerwę miałem sobie zrobić od was, jednak komentarze się nie kończą  

Tak Boga znaleźć można wszędzie nawet na "drogiej" Majorce.

A widzisz? Zanim jeszcze wyjechałaś pisaliśmy, a mówiłem wtedy: w polskie góry zrób wypad albo nad polskie morze jedź, daj zarobić polskim kurortom. Wybrałaś inaczej. Ło tam dwa dni, z torbami nie pójdziesz, a kolejny długi weekend pójdziesz może po rozum do głowy, i jakieś elementarne poczucie tożsamości zadziała.

Pozdrawiam Valerio

Edytowane przez Tomasz Kucina (wyświetl historię edycji)

W Polsce ok, dzisiaj tak zostałam oszukana, że daj spokój. jak nie na tym, to na innym cię oskubią. ta droga Majorka, to inny pułap życia ludzi zachodu. ja szukam sobie korytarz marzeń, w którym odnajdę to małe szczęście, pomiędzy tymi niuansami. 

Edytowane przez valeria (wyświetl historię edycji)

Kto ciebie znowu oskubał i dlaczego? Jak tak dobrze na Majorce, to trzeba było tam zostać

Już mi nie pisz, że w Polsce zaniżone pułapy i standardy życia obowiązują?

Jak ktoś przykładowo jest snobem (ogólna konstatacja nie dotyczy ciebie) i lubi wydać więcej niż mniej to nie powinien po fakcie narzekać, że drogo i nie na naszą kieszeń.

Te rzeczone "niuanse" kosztują. Co innego gdy ktoś ma kaprys albo potrzebę zobaczenia kawałka świata. Wtedy ok i jak najbardziej. 

na nie narzekam, zapłaciłam tyle, ile mogłam zapłacić. dzisiaj mnie oszukali, Polacy to cwaniacy i tacy sobie żyją jak chcą, ale z ludźmi się nie liczą. stawiają ludzi przed faktem dokonanym, Hiszpanie jednak są inni, bardziej uczciwi. kwestia zachodu. załóżmy, że jesteś bogaty, to łatwo ci się pisze. utrzymujesz się na koszt dziewczyny, dlatego tak trudno Ci od niej odejść, a jej nie kochasz.

Polacy tacy cwaniacy że nawet z planu Marshalla nie skorzystali i dlatego musieli przez dekady cwaniakować. A gen Franco gdzieś w innym wymiarze --> ma niezły ubaw czytając twoje posty

Nie chcę narażać ciebie na koszty, skoro mojej wykoncypowanej dziewczynie nawtykałaś ☺

Valerio? Jak czegoś nie wiesz, a  nie wiesz, to po prostu nie buduj do tego czegoś kontekstów.

Nie muszę, nie chcę nikomu, także tobie opowiadać tu o moim życiu prywatnym i partnerskim.

Tyle że wiesz że jestem preferencyjnie heteroseksualny -->powinno ci wystarczyć. To i tak o jedną informację za dużo.

Przecież do chol...ry niedawno pod moim innym i poprzednim tekstem o tym ciebie precyzyjnie informowałem? 

Jak możesz pisać że ja żyję na koszt dziewczyny, to  kompletny absurd.

Ostatnio pisałem: tu cytuję dokładnie o: -->"kumpeli i jej psie" - ty oczywiście ubrałaś to we własne wyobrażenia. Nie mam na to wpływu, ale w tej chwili posuwasz się o krok za daleko, pisałem także i pod tym już tekstem, że portal poetycki traktuję jako miejsce dyskusji nad twórczością a nie jako biuro matrymonialne czy portal randkowy, ty widzę dążysz ewidentnie do tego, aby ten most wzajemnej komunikacji zawalić. I w końcu ci się to uda.

Ja też mam granice wytrzymałości. 

@Tomasz Kucina Wiersz pomysłowy, a te lekkie rymy, jakby przypadkowe, podkręcają tempo czytania, a co za tym wizualizacji wcieleń Atlantydy. Jest przekornie i z pokłonem w stronę Szymborskiej - bardzo fajnie. Pozdrawiam. 

ps. przez komentarze nie sposób mi przebrnąć - za dużo, przepraszam!

Dziękuję Wróżko. Tak, lekko podrymowałem treść. W formule rymu nieregularnego a tekst też jest świadomie multizgłoskowcem. Tyle takich precyzyjnych zgłoskowców się napisało, a nawet tautogramów zgłoskowych i podrymowanych, że pracę z tym wierszem miło wspominam i jego korekty. 

Oczywiście

To można a nawet należy puścić kantem, komentarze didaskalia nie są obowiązkowe ☺ 

Dzięks. Pozdrawiam ❤

Nie jestem aż taki świadomy warsztatowo Wróżeńko, ale się staram

Tutaj faktycznie takie bardziej poukładane teksty publikuję.

Masz racje warsztat ma znaczenie, ale np. przykładowy choćby  "tautogram", podrymowany i warsztatowo wymuskany, można przecież "ubrać" w bardziej frywolną treść ?☺

Ponieważ ty jesteś równa dziewczyna  z poczuciem humoru i z dystansem do życia to: -->  wrzucę ci niżej taki mniej ułożony tekścik, może na stonę główną z wierszami by nie wypadało, ale tu w naszej subiektywnej dyskusji można, więc wrzucam.

I miłej zabawy życzę Elfiku :

Tomasz Kucina

Seksapilne serialistki-

Szorstki Student Słodki Spawacz
Sztuką Seksu Sztywno Stawać
Skore Siudry Skoro Starte
Straszą Samców Samogwałtem
Szajba! Słabość! Surrealizm!
Syntetycznie w Szkolnej Sali
Sprzeciwiajmy Się Spawaczom
Seks – Sam w Sobie – Syfizator
Sporą Sztuką Skrywać Syfa
Syndrom Strusia i Syzyfa
Spisek Snoba Stajnia Sterczy
Szminka Szynka Szlafrok -z- Serca
Samozapał Sam Się Skarci
Sens Szmuglować Sprycik Samczy
Szkoła – Sala – Samowola
Szybka Siksa Śpiewa Sto – lat
Szarmanckiemu Studentowi
Sutki Same Sterczą – Sobie
Spadochronu Spodnie Spuścić
Słodkie Szczapy – Szatan Skusi
Serce Skacze Samoistnie
Seksapilnej Serialistce
Sektor Sensualnej Skruchy
Seks Syndromem Szczwanej Sztuki
Smarkacz Stresogennie Sapie
Sprytną Ściska – Siksę – Srakę
Separatystyczny Szał
Sik Samosąd Szybki Strzał
Śmiało Stadnie Stawaj w Szyku
Szanujący Się – Samczyku
Smalcze Sadło Szkoda Sperm
Śmierdzi Stęchło – Smród & Ser
Stop – Spelunom Sutenerom
Seksmagicznym Sprośnym Scenom
Strach Stodoła Słoma Skóra
Szelek Skarpet Szybka Spóła
Szoking – Sterroryzowana Szpada
Smyczkiem Smyrgnąć Szparkę – Spadaj!
Społeczeństwo Satanistów
Seksgenicznych Serwilistów
Stale Szuka Służalczości
Seks Symbolem Scen Sytości
Sangwiniczki Słodko Syczą
Sprowadzajcie Sam Silikon!
Skok w Solarium Szczypie Sutek
Spontanicznie Spalmy Skórę!
Sabotujmy Stary Szkielet
Szmal – Se – Śmierdzi” Słychać Szelest
Somatyczny Streśćmy Szok
Szparek System Syty Sok
Symulacja Szpan Szmuglera
Synkretyczna Stratosfera
Sarkastycznie Serfujecie
Sprytnie w Sieci – Szusujecie
Stęchli Starzy Sybaryci
Studiujący Smętni Skryci
Spółkujecie Stale – Społem
Sieć Szokuje Skąpym Strojem
Sztuki – Seksualnej Sedno
Szogun Szpadę Szczerbi Setną
Spije Szyje spije sake
Samograju – Spocisz -w- Szafie
Szumią Struny Śpiew Syreny
Słowik Stuka Słaby Senny
Smok szaleje Śpiew Stryjenki
Skręt & Speed – Surowość Szczęki
Serce Szefa Skusić w Szalu
Stracić Seta – Skraść Subaru
Szampan Słoik & Sobota
Srebro Szlafrok Starsza Szprota
Symbolicznej Striptizerce
Skrzecząc Spazmem Skacze Serce
Starowiercza Sprośna -Sekta
Seksualny Śpiewa Spektakl
Senior Student Szwaczka Szef
Szwenio Stylka Swatka Shrek

@GrumpyElf Gdyby tekst "Seksapilne serialistki" mocno szokował i gdybyś nie życzyła sobie, by stał w naszej dyskusji - NAPISZ! Wtedy usunę wiersz z naszych komentarzy.

Treść nie dotyczy absolutnie nikogo z portalu, to stary mój wiersz.

...a wrzuciłem go tylko by pokazać ten mój mniej poprawny a bardziej dizajnerski stosunek do słowa i treści traktujący język jako przedmiot codziennego użytku ☺

lingwistyczny absurd, choć formuła tautogramu jest dość patetyczna, jako tautogramy ("wiersze na jedną literkę") dopieszczano często utwory panegiryczne - takie pochwalne, także apoteozy.

@Tomasz Kucina Genialne :))) Ile czasu zajęło Ci tworzenie? Wrócę jeszcze poczytać! Chyba zrobię odczyt na głos mojemu gangowi tutaj, oni zawsze są w szoku jak język polski potrafi wybrzmiewać - przy tym, jestem tym bardziej ciekawa reakcji. Szkoda, że nie zrozumieją, ale będzie zabawnie, a ja będę dumna, że "znam" Autora. Dzięki, że się podzieliłeś :) 

Fakt. Zakręcony to tekst jak literka"s", chciałem pokazać odrobinkę innej swojej twórczości.

Wywiązała się tutaj dyskusja o "warsztacie" i świadomie poprawnych tekstach. Tu pokazałem ciekawe myślę formatowanie a mianowicie --> użycie lingwistycznej żargonowej treści w dość konwencjonalnej wykwintnej kompozycji z rymami. 

Nie przenoszę do pakietu moich oficjalnych utworów bo utwór nieco kontrowersyjny jest, choć nie łamie drastycznie konwenansów społecznych. Żeby wszyscy byli tak "dyplomatyczni" - sztuka byłaby angelologią

Dziękuję za wsparcie i łagodny stosunek do autora