Anna_Sendor Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 W alfabetycznej kolejce po swoje "Jestem" 4
iwonaroma Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 O klasie i nie tylko ;) Cierpliwość cnotą, w każdym rejestrze :) 1
GrumpyElf Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @Anna_Sendor Z przekory mówiłam zawsze "obecna". Twoja miniaturka uzmysłowiła mi właśnie jaką moc ma proste powiedzenie na głos "jestem". 2
corival Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @Anna_Sendor Coś jak uosobienie się w masie ;) Pozdrawiam :) 1
Anna_Sendor Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @iwonaroma Tak. A czekanie to nieraz wyzwanie:). @GrumpyElf Ja też mówiłam „obecna”:) w podstawówce;). W LO już po prostu „byłam”;). Ściskam. @corival Ciekawy ten Twój komentarz. Dziękuję;). 1
Gość Radosław Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 Ja z tych co mówili "jestem" ;) Miniatura uzmysławia pewien porządek. I ten przy sprawdzaniu listy. I ten, powiązany z czasem w życiu. Jestem można zakomunikować na wiele sposobów: noworodek krzyknie a potem będzie pełzał po brzuchu do piersi, uczeń podniesie rękę ,gdy usłyszy swoje nazwisko lub imię , ale tak naprawdę aby zaistnieć trzeba zbliżyć się do siebie ,tu wywołać swoje imię. Wiersz dodaję do trzech, które wskazałem ;)
Anna_Sendor Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @Radosław No i właśnie o to zbliżanie się do siebie mi chodziło. Zbliżanie się do swojego "jestem" jako stopniowego budowania tożsamości. Ale w jakich warunkach - w grupie, gdzie siłą rzeczy indywidualizm jest czasem spłaszczany - mechanizmy, których żadne istoty stadne nie unikną.
Gość Radosław Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @Anna_Sendor Tak, również w grupie, bo w relacjach też poznajemy siebie. Indywidualizm to "sport" zespołowy ;)
Anna_Sendor Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @Radosław Jasne, że tak. Grupa działa wielokierunkowo - z jednej strony ogranicza, z drugiej strony, tak jak mówisz, rozwija i tworzy osobowość. I zależy też wiele od tego, jaka to grupa, jakie ma cele.
Gość Radosław Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 @Anna_Sendor Oj tak, różne są klasy.
Rekomendowane odpowiedzi