Ten utwór został doceniony przez użytkowników. emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 I wędrujemy jak cień co łzą pokrywa przez nasze dusze we śnie milczące w bezzadumie blaskiem pięści otwartej strudzeni toporem tępym świętą Ziemię po omacku raniąc w zatraceniu rosy słonej w Bożej mowy zapomnieniu tchnieniem gwiazd znęceni na byle ich skinienie warkoczem nadziei zmyślnych gnamy płonąc w siedzibie wzruszeń wartko i pestką owoców rajskich omdleni w bezkresie prawdy malejemy starając się nie stracić serca z oczu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 12
Stary_Kredens Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @emwoo bardzo dużo zaskakujących w swoim brzmieniu metafor odległych skojarzeń czasem nawet bardzo np.blask pięści otwartej to jak oczy szeroko zamknięte podobnie . Przez gąszcz tych metafor trzeba się przedzierać doznają przyjemnych wrażeń językowych Ale treść mi się przy tym wymyka na końcu jednak niespodzianka w postaci prostej i jednoznacznej pointy bardzo zresztą dobrze zamykające całość wiersza i potwierdzającej moje przypuszczenia co do myśli przewodniej co zresztą sugeruje tytuł. Pisze inaczej Ale lubię takie wiersze pozdrawiam kredens 1
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @Stary_Kredens dziękuję za ciekawe uwagi :) nie jesteś pierwszą osobą, która się gubi w gąszczu mych metafor :) może kompas zacznę dołączać do swoich wypocin, hihi. pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hehe, każdy autor wiersza chce chyba coś takiego usłyszeć :))))) coś tam plotłam co mi "magia" na język przyniosła :)
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @emwoo Tak sobie myślę, że wiersz mówi o podróży przez życie i poszukiwaniach we własnej duszy... czego? I rozżaleń, i pasji, i radości, i wzajemnych relacji. Podświadomość jest jak bezkresny kosmos. Im bardziej się zanurzasz, tym głębia bardziej pochłania. Najważniejsze jednak, by w tych eksploracjach nie zaginąć, nie zapomnieć, że jest się człowiekiem. Nie zagubić serca i rozumu. Piękny wiersz. Pozdrawiam :) 3
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bingo :)))) pięknie dziękuję za przelot nad dżunglą metafor i dotarcie do mety ;) niczym torpeda, hihi ależ Twoje komentarze na orgu są zawsze okraszone sporą dawką wnikliwości, empatii i humoru. za to je lubię :)
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @emwoo Yyyyyy.... prawdę mówiąc jestem zaskoczona, że trafiłam :) Podejrzewałam, że wyminę się z intencją i będzie to tylko jakieś tam moje myślenie :) 1
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival hehe, zawsze trafiasz, a ciągle taka zaskoczona :)
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @emwoo Chyba dlatego, że nadal uważam się za raczkującą w poezji. Tak w pisaniu, jak i interpretacji. Dlatego wciąż na nowo zaskakuje mnie, że jakimś cudem udaje mi się trafiać... Chyba jeszcze trochę potrwa ten mój stan zdziwienia :) 1
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival stan zdziwienia piękna rzecz :))) proszę go nie zatracić :) 1
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @emwoo W zasadzie jest bardzo pomocny. Pozwala utrzymać świeżość spojrzenia i dociekliwość w pełnej gotowości ;) 1
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @Michał_78 dzięki Michał. ten wiersz Baczyńskiego uwielbiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. choć do tej pory słyszałam jedynie w wykonaniu Grzegorza Turnau
GrumpyElf Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @emwoo Poczułam się jak peelka, ten wiersz jest o mnie. Dziękuję ;) Piękne metafory. Taka to właśnie podróż... Niech trwa. 1
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @GrumpyElf fajnie, że się spodobało Elfiku Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. niech trwa, oj tak 1
emwoo Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. można poczuć swą "małość" w kontakcie z "wielkością" Prawdy :) albo omdleni czyli ogłupieni obietnicą raju :) ale Twoja wizja też ładna ;)
Annuszka Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Piękna doskonale spuentowana poezja wywołująca refleksje nad życiem i sensem wędrówki... Im więcej takich wierszy tym częściej będziemy patrzeć pogodnie na to co nas otacza :) 1
emwoo Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 @Annuszka piękne dzięki za tak miłe słowa :))))
[email protected] Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 @emwoo "A z większą mi rozkoszą - podróż niż przybycie!" - Leopold Staff. Wszystkiego dobrego - mnie także. Nie znoszę docierać do celu, więc ciągle jadę. 1
emwoo Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oby się tylko w tym biegu po tęczy nie zagubić :) Tobie również wszystkiego dobrego życzę
[email protected] Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 @emwoo Nie wybieram się w podróż po burzy. tęcza nie zwiastuje udanej podróży. Miłego dnia. 1
Rekomendowane odpowiedzi