Ten utwór został doceniony przez użytkowników. GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) strzeliste palmy mierzą w galaktyki gwiazd korony płoną zachodami słońca na zarzut o skąpą fotosyntezę oferują foto - okiem rzuca świat sława sięga bruku w tle tańczy umęczony Elvis pięć minut nadchodzi raptownie jak trzęsienie ziemi odchodzi z wyciem kojota na wzgórzu afiszowych marzeń odległość mierzy się czasem prawdziwy Wild Wild West pamiętam o tym gdy gniję na autostradzie tłocząc mojej dżungli krew delfiny w tej sekundzie kręcą gratisowe salta surferzy odziani endorfiną wracają do marzeń o fali basenowe wille puszczają białą kreską oko do kolejki chętnych na sfabrykowany sen darowany przedpłatą z namiotem pod mostem jesienią tasmańska Santa Ana zamiata spopielone anioły upadłe od podciętych skrzydeł trzymam rękę na pulsie w betonowej arterii musiałam przelać wiele krwi by ją dziś kochać Edytowane 19 Maja 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji) 11
Gość Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @GrumpyElf Gdyby nie puenta, pomyślałbym, że szpanujesz xD A tak całkiem serio - świetny wiersz, warto było czekać ;> Zdarłaś złote łachy praktycznie z każdego elementu krajobrazu Twoich stron, którym mamią nas filmy i telewizja. Dla mnie super.
beta_b Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Plastyczne, dżungla homo sapiens. We mnie szczyty budynków budzą poczucie zagrożenie, może przez obecność ludzi. W lesie tego nie mam, choć niebo równie odległe i wąskie przesmyki. Dobry opis, bb 1
GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @beta_b Mam podobnie; nie czuję co prawda zagrożenia, ale kompletnie nie umiem się takim otoczeniem zachwycać. Zadzieranie głowy żeby dojrzeć niebo, pośród budynków jest cholernie nie na miejscu, podczas gdy w lesie tak. @error_erros Kojarzysz bajkę Andersena "Nowe szaty cesarza"? Bardzo mi się skojarzyło po przeczytaniu Twojego komentarza. Zatem cesarz jest nagi, cieszę się! 1
Gość Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście! Andersen wypełnił mi dzieciństwo, a teraz ja nim wypełniam dzieciństwo syna ;) I wiesz, co? Też o tym pomyślałem, pisząc komentarz xD
8fun Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grafika 8fun Zastawiając bramę wjazdową, narażamy się na odholowanie duszy do piekła ;) Pozdrawiam :) Edytowane 7 Maja 2021 przez 8fun (wyświetl historię edycji) 2
GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @8fun Metafora godna niejednego koszmaru xD Pozdrawiam :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Fajny tekst, kojarzy mi się z Nowym Jorkiem, Florydą, przez te baseny i delfiny i Ameryką po całości, no bo Elvis i kojoty. Co do tej przedpłaty i sfabrykowanego snu u nas też miliony na kredycie, a jak frankowym to dramat jeszcze większy. Co do aniołów to już Ikar sie przekonał, że jak się chce latać zbyt wysoko, upadek może być bolesny. Pozdrawiam 1
GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @Marek.zak1 Moje miasto potrafi sfabrykować sny aż za konkretnie. Franek, Franek - ile on namieszał, a miał być taki wyrozumiały! Dzięki Marku za wizytę :) Pozdrawiam ciepło. 1
emwoo Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @GrumpyElf jakieś upadłe to Twoje „Ju Es of Ej” ;) but on a positive note: w końcu mozolnym szlaczkiem doprowadziłaś mnie do miejsca na mapie :) takiż ze mnie globe trekker! 1
corival Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @GrumpyElf Jak sobie raz i drugi poczytała, to symbolika i opis stały się w zasadzie jasne. Podziwiam styl. Wolniutko, krętym szlakiem... Pozdrawiam :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Witaj - podoba mi sie ten Elvis - godny fragment - Pozdr. uśmiechem. 1
GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @Gosława Zauważyłaś, że trochę mnie nie było, miło Reniu :) Wiesz, nawet tu można mieć swoją oazę ciszy, którą też bardzo kocham, jednak to taka cisza z doskoku. @emwoo Myślałam o Tobie pisząc :) Fakt, obraz nakreśliłam dość ponury, ale to w kontraście do tego, jak z reguły jest przedstawiane moje miasto. A kocham je naprawdę, mimo iż być może często jest to miłość "pomimo". 1
GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @corival Miałam za dużo do powiedzenia, zmieściłam ledwie garstkę, a i tak skracałam mocno, bo nie lubię pisać długich form. Dzięki Cori :) @Gosława Ojej. Tradycyjnie zatkało mnie na komplement :) Dzięki Reniu, przytulam i zaraz lecę do Ciebie. @Waldemar_Talar_Talar Miło, że wpadłeś poczytać, Waldku. Ślę ciepły uśmiech!
GrumpyElf Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @Gosława Nasz hrabina pewnie przyjmuje tradycyjne formy adoracji jak liściki pochwalne i hymny chwalebne :P Choć ona z tych zadziornych, a nie nudnych :D 1
Leszczym Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @GrumpyElf no, no, naprawdę się udało. Widać jak na dłoni koszmar amerykańskiego snu... super;) 1
Tomasz Kucina Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 Anthony Kiedis i Red hoci nie narzekają?, no ale Kiedis jest już "zajemocno" stary Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ogólnie fajnie wykreowałaś ten industrial z jednej strony, a z drugiej hermetykę ludzi zamkniętych w willach - krótką linię pomiędzy życiem na piedestale a pod mostem i ta..."biała krecha" symboliczna. Jest element przestrzeni odmierzanej czasem co dla Stanów jest charakterystyczne. Człowiek zamknięty w linii komercyjnych układów. Tak ja to czuję. Ogólnie --> to wild wild west --> seampunkowo, ALE... (tu moje zdanie)... JEDNAK WOLNOŚĆ - MOC, mocarstwowość - szacunek dla symboli narodowych. Ameryka is cool! . 1
GrumpyElf Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 @Tomasz Kucina Ten wiersz jest przekorą, tak naprawdę życie w Kalifornii jest dobre i ciekawe, daleko mi do narzekania. Jednak kiedy postanowiłam napisać o Los Angeles, nie umiałam odwrócić oczu na wszystkich tych, którym się nie powiodło i skończyli pod tym mostem, jak u Red Hotów (których uwielbiam). A Kiedis stary gość, ale jak surfuje... człowieku! :) Jak mi miło, że wpadłeś :) @Leszczym Za amerykański sen się nawet nie zabieram, to jest grubszy temat, ale specyfika mojego miasta i to jak ludziom powija się noga w Hollywood jest mi znana. Koszmar, to prawda! ;) 1
Tomasz Kucina Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze dopracowany kawałek. MEGA! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. TREŚCIWY i KOMPLETNY! Anthony urodził się w Michigan ale to nasz ziom! Przecież ma rodzinę w Polsce i na Litwie. Red hotów słucham od ZAWSZE! - Wiersz spox! Róża ForU - powiedzmy od Guns'n'roses - wszak Kiedis ze Slash'em z G'n'R tą samą szkołę kończyli. 3mSie! 1
GrumpyElf Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 @Tomasz Kucina Żeby zapętlić nasz dzisiejszy motive, to muszę Ci jeszcze napisać, że Red Hoci są zawsze w porę, ale jak gotuję w kuchni i niucham xD, to nie ma mowy, żebym ich nie słuchała :) Pozdrawiam i za różę bardzo dziękuję. Polska <3 always. 1
Rekomendowane odpowiedzi