Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Inspiracją do wiersza jest kompozycja "Alegoria gramatyki" Laurenta do la Hyre z 1650 roku. Dama skupiona wielce, pokarm podaje z gracją i umiarem widocznymi w ruchach. Wyzwolona sztuka, nauki fundament, szukać sposobu na piękne mówienie. Poprawna mowa i pismo idzie z doświadczenia. Mistrzostwem tchnie przeszłość, teksty starożytnych. Pielęgnuj z troską umysły młode, świeże, dostarczaj pożywki uważnie, jak roślinom wody. 9
corival Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2021 OloBolo, iwonaroma, Dag, dziękuję Wam za cichą wizytę. Pozdrawiam :)
Nefretete Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2021 @corival Pierwsza strofka to baza całego wiersza, który mi się podoba. Co do przyszłych pokoleń : tu mam wątpliwości?! Pozdrowionka! 1
corival Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2021 @Nefretete Jeżeli się podoba, to już dużo. Wolno Ci mieć inne zdanie :) i własne przemyślenia. Pozdrawiam :)
GrumpyElf Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 @corival Odświeżyłam sobie ten obraz żeby rozumieć wiersz. Dzięki Tobie skierowałam swój umysł już na bardzo wiele ciekawych tematów, bardzo Ci za to dziękuję. Ostatnia strofa to clue wiersza; harmonia znowu pokazuje swoją zasadność. Pozdrawiam. 2
corival Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 @GrumpyElf Przyjemnie jest odebrać tak wysoką ocenę i zainspirować do poszukiwań :) Jesteś wnikliwym czytelnikiem. Podziwiam i pozdrawiam :) 1
GrumpyElf Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 @corival Lubię się uczyć, kto by pomyślał ;) Pozdrawiam!
Stracony Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 W swoich wierszach uczysz i inspirujesz. Jesteś mi jak ta "Dama skupiona wielce". Dziś czytam wiersz i oglądam obraz.Uczę się jak sztuka przenika czas,tworzy swoją dalszą historię. Będę dziś podlewał niewielkie jeszcze pomidory i myślał o... tej Damie :) Podajesz przepis na "oswojenie" gramatyki. Prowokujesz również Czytelnika do zatrzymania się nad pozostałymi "sztukami wyzwolonymi". Bardzo wiele potrafisz zmieścić w utworze. Dziękuję. 1
Nata_Kruk Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawą inspirację miałeś..:) musiałam sprawdzić, który to. Podparłam się słowami GrupmyElf(ki)... dołączam do nich. Pozdrawiam. 1
corival Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 @GrumpyElf Człowiek uczy się całe życie, ale są tacy, którzy nie wykazują żadnej energii i zdają się ten fakt ignorować. To cenna cecha. Pozdrawiam :) @Stracony Staram się jak mogę i cieszy mnie, że przeprowadzasz tak wnikliwą sanalizę tego wiersza. Pozdrawiam :)@Nata_Kruk Ten obraz jakoś utkwił mi w pamięci jakiś czas temu i drążył :) Postanowiłam podzielić się z Wami tymi przemyśleniami. Cieszę się, że zechciałaś zerknąć, pomyśleć... Dziękuję w tym również za refleksję. Pozdrawiam :) Kokos_owa, Valeria, Michał_78 dziękuję Wam za czytanie :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .... przepraszam, sądziłam, że to męski pseudonim. Zapamiętam już teraz.. :) 1
corival Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2021 @Nata_Kruk Nie szkodzi, brzmienie ma faktycznie mało kobiece, ale to zlepek sklecony, więc... :) 1
Rekomendowane odpowiedzi