corival Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Wiersz dotyczy zamierzchłych czasów, ale sądzę, że sama zasada i dzisiaj niczym się nie różni. Klienta potrzeby rozeznać potrafi, rozmową kusi, sprzeda nawet piasek. Kobieta po igłę idzie: a może brak nici? Rozmowa i zna już najtajniejsze myśli. Mąż nie patrzy? Mazidło z alg zamorskich daje na poprawę cery, urodę i powab. Mężczyzna haczyk na ryby? Rozpoczyna gadkę: sprzeda sieć, łódź nawet. Godny dar wymowy. Argument nieodparty: z wędziskiem na brzegu marudzenie żony ciągle słyszeć będzie. Na środku jeziora spokój, cisza błoga, niedościgłe pragnienie, małżonek znękany. Czas biegnie bystro, kram zwijać już pora, kolejna osada czeka za zakrętem. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 5
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Nie różni się absolutnie niczym! Kiedyś poszedłem do sklepu RTV/AGD po telewizor, a wyszedłem z telewizorem, bezprzewodową klawiaturą (sprzedawca nie miał racji, nie jest mi niezbędna xD ), jakimiś kablami dodatkowymi... sam nie wiem, jak to się stało, że udało mi się do tego wszystkiego nie wykupić ubezpieczenia na resztę życia, podobno też jest niezbędne :P
corival Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @error_erros A widzisz, wyraźnie trafiłeś na typka z wiersza ;) Sama ostatnio przeżyłam podobną przygodę w hurtowni papierniczej dla odmiany... Pani miała taką moc przekonywania, że... Dziękuję za interesujący, potwierdzający moją teorię komentarz :) Pozdrawiam :)
Marek.zak1 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Dobry sprzedawca, jak w piłce dobry napastnik. Bez takiego każda firma przegrywa.
corival Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) @Marek.zak1 Dla firmy jest to skarb, bez wątpienia. Dla klienta niekoniecznie ;) Dziękuję za czytanie i refleksję. Pozdrawiam :) Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez corival (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @corival "Niekoniecznie" - Cori. Pozdrawiam.
Stracony Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Mam jeszcze mgliste co prawda już wspomnienia, kiedy obwoźny handlarz w cygańskim wozie jeździł od domostwa do domostwa. Nie pamiętam już co tam sprzedawał,ale chyba dobrze mu się żyło. Czasem szedł na wymianę. Miał tę cechę jaką opisałaś : "Klienta potrzeby rozeznać potrafi " Teraz sprzedawcy też rozpoznają potrzeby...ale z reguły już tylko własne. Jeszcze kilkanaście lat temu w Gdyni na głównej ulicy był sklepik z zabawkami. Tam mocno starszy Pan sprzedawał... nie ,nie sprzedawał ,on sprawiał ,że ty kupowałeś. Dziękuję za przeniesienie w czasie :) 2
corival Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @[email protected] Oooooo... dziękuję Grzegorzu :) @Stracony Właśnie, to jest ta sztuka: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po prostu artyzm... i masz rację, niewielu ten kunszt współcześnie posiada, niemniej zdarzają się rodzynki. Dziękuję za interesującą refleksję i pozdrawiam :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam - wiersz dał się polubić - Podr. zadowolony. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
corival Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar Zadowolenie (zdaje się, że pomyłkę popełniłam znaczną, więc naprawiam po czasie) Twoje Waldemarze wielce mnie ucieszyło. Pozdrawiam :) Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Corival, wybieram sobie z całości pierwszą i ostatnią strofkę, to poniekąd kwintesencja "wspaniałego handlarza". Gadanego to oni mają, że może zemdlić... lepiej omijać ich - tych handlarzy - wielkim łukiem. Pozdrawiam. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Leszczym Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @corival bardzo mi się podoba pomysłowość tego wiersza. Najlepsi handlarze są bez wątpienia artystami w pełnym tego słowa znaczeniu;) A że Klient niekiedy na tym ucierpi co poradzić;)) 1
corival Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @Nata_Kruk @Leszczym Tak to wirtuozi handlu. Cieszy mnie, że znaleźliście w tym wierszu coś dla siebie. Pozdrawiam Was oboje. :) 1
Pan Ropuch Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @corival Wróciłem podbno każdy dzisiaj coś sprzedaje, podobno wszystko jest na sprzedaż. Tutaj mógłby polecieć song Myslovitz "Sprzedawcy marzeń" :) Ja sprzedaję ropuszności i ropuszystości wiadomix typowy Ropuch Pan :) Pozdrawiam
corival Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Pan Ropuch Takie dziwaczne mamy czasy, że wiele jest na sprzedaż. Ja tam uważam, że należy jedynie czuwać nad tym, by nikt nas, każdego z osobna, nie dał rady kupić ;) Ropuszności zacne bywają, ropuszystości takoż ;) Pozdrawiam :) 1
Pan Ropuch Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Chyba tak z osobna i fizycznie... w pakiecie, wirtualnie i za pomocą algorytmu aktywności lokalizacji nawyków kontaktów słów kluczy choćby i w tym komentarzu to leci na okrągło. Niekończąca się transakcja każdy z nas swoją aktywnością w sieci jest w stanie i generuje mikrotransakcje, algorytm tylko czuwa by ta liczba drastycznie nie spadała... :) Pozdrawiam Pan Ropuch
corival Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Pan Ropuch Nie nadążam ;)
Pan Ropuch Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @corival Nikt nie nadąża obejrzyj sobie dokument the social dilemma to może rozjaśni :)
Nata_Kruk Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... mea colpa... cytuję samą siebie, I-sza i ostatnia, tak, to sedno, ale dzisiaj... po dokładnym czytaniu... zostawiam plusik. Dobrej nocy. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
corival Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 @Nata_Kruk To miłe, że doceniłaś moje wysiłki. To oznacza też, te tekst intryguje, skoro wróciłaś. Dziękuję za czytanie i za plusika i pozdrawiam :) 1
Rekomendowane odpowiedzi