Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

kwintesencja wczesnodziecięcego rycia czosnku + ostatni

Rekomendowane odpowiedzi

yoda na planecie melmac
ganiał alfice od kwarka do kwarka tak było 
gonzo z krzysiem szósty rok romansem wciąż pachnie aż miło 

elmo is still so cute 

niemiecka gimnastyczka i ze spejs dżemu króliczka
w końcu ubrane jak należy to dla dzieci i młodzieży  
cycate księżniczki disneya poszły
do lamusa ot tak nie trzeba w to wierzyć 
proszę naprawić smerfetkę po grzybka jej 
szpilki i podomka w smerfów wioseczce 
żwirek muchomorek i krecik tu zasłona milczenia 
widziani w okolicach monaru niech będzie lekka im ziemia

bip bip

kojoto kojoto zostaw strusia 
żyć masz więcej niż kot
a twój bój nikogo już dziś nie wzrusza 
pies huckleberry miś jogi zamiast yogi 
waszą zasługą w mej diecie były steki
i hod dogi żółwie ninja ze splinterem pizzę 
we mnie rozkochały tą pierwszą była hawajska
chlipałem w zakopanem jak bóbr mały 

tekst nareszcie się przytyka 
włóczykij z buką to para a mała mi 
bobka i ryjka naraz spotyka

ostatni

dostąpiłem zaszczytu przebywania w

przystanii poetów wszystkie żywioły wiersze

przynoszą a one gdy zechcą i uznają już

czas się same opowiadają...

usiadłem nad wodą spojrzałem

na taflę wody nie było odbicia

poczułem ulgę zamknąłem oczy...

wiersz podpłynął i się zaczął opowiadać

....... 

kiedyś do wiersza potrafiło przysiąść wielu
zasada była najpierwsza ostatni zamyka
kluczem słowa na pergaminie reszta
może tylko słuchać i powtarzać

Edytowane przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)

• Pan Ropuch zmienił(a) tytuł na kwintesencja wczesnodziecięcego rycia czosnku
  • Pan Ropuch zmienił(a) tytuł na kwintesencja wczesnodziecięcego rycia czosnku + ostatni

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

po bandzie ! "proszę naprawić smerfetkę, po grzybka jej szpilki i podomka" 

I tak oto wywraca się wspomnienie dzieciństwa do góry nogami. Boli? 

Ostatnia strofa jest czymś o czym chciałabym z Tobą porozmawiać. Zrozumieć lepiej. 

Lubię gdy do Twojego pisania wkrada się tyle abstrakcji i przepływu myśli, jak to nazwałeś we wcześniejszym wierszu "freestyle", doznaję wtedy miksu szalonych obrazów z ukrytymi za nimi refleksjami, które do płytkich nie należą. 

Proszę pytać możemy rozmawiać. Miałem uciec ale zostaję kotka wyciszyła skołatane nerwy :) 

Chyba już nigdy nie ucieknę od takiego pisania gdzieś we mnie 

jest wybudowany wielopiętrowy hotel budapeszt z tysiącem niepokoi. Ja się nie martwię na zapas ja się przechadzam z niepokoju do niepokoju. 

Ciągle tu jestem

Pan Ropuch

@Pan Ropuch Już zaczęłam się zastanawiać co z Tobą. jestem tu krótko, ale też chciałam uciec przez skołatane nerwy, udało się zostać, na razie. Hotel Budapest to dobre porównanie, dla równowagi Four Rooms Tarantino. Co do ostatniej strofy - napisz coś więcej, jeśli możesz. 

Zabawne o tych czterech pokojach też myślałem to pisząc :))) 

To są dwa teksty w sumie więc odkąd dokąd mam siebie objaśniać :) proszę o doprecyzowanie

Dobra jedziemy z tym koksem:) 

wpierw przedmowa:

tekst napisał mi się lekko i przyjemnie bez żadnych korekt oprócz pisowni rzecz jasna i odmiany niektórych słów :))) 

Zawsze kibicowałem kojotowi, jego pomysłowość IQ i tak dalej wręcz porażały a i tak było wiadomo że polegnie że zginie że stanie się sam ofiarą swojej przebiegłości. Przemoc w bajkach była jest i będzie. Nikt jej nie rozpatruje nawet, jest traktowana jako abecadło w przygotowaniu do realiów obowiązującego świata. Dajmy na to disney odseksualizowuje (+) czy też doszukuje się rasizmu np. "zakochany kundel" jest bodajże od 9 lat obecnie gdyż doszukali się w nim lekkiego rasizmu (jednym słowem sam Disney przyznał że był rasistowski:) (+) a przecież jeszcze był czynnik jedzenia. Ja pierwszy raz ujrzałem pizzę w telewizji u żółwi ninja, tak się na nią napaliłem że na początku lat 90' na zimowisku z rodzicami w Zakopanem na krupówkach zażyczyłem sobie "hawajskiej" tylko i wyłącznie ze względu na nazwę. Jak się później okazało ananas zupełnie mi na niej nie pasował i zupełnie nie utożsamiał się z obrazkiem pizzy jaką wcinały żółwie ninja. 

Dlaczego pizza steki hamburgery ze złotych łuków są moimi smakami dzieciństwa bo między innymi były nagminie w bajkach. Dlaczego więc po latach okazuje się że w bajkach była seksualizacja rasizm przemoc powielanie złych nawyków żywieniowych bulling itd. itd. bo robili je ówcześni dorośli z własnym bagażem doświadczeń i własną odrębną wizją ówczesnej rzeczywistości. Nie żebym zabrzmiał jak ktoś co za dużo o tym myśli, dzisiaj przecież jest tak samo z tym że może trochę lepiej bo są i np. zatrudniani przy ich produkcji psycholodzy dziecięcy itd. etc. 

Nie mieliśmy łatwego dzieciństwa nikt się nie skarży to był przecież jeszcze jeden z ostatnich twardych chowów. Czarna wołga, baba jaga i nie otwieraj drzwi nawet listonoszowi...

A wystarczyło predatora nauczyć nie jeść mięsa. Nie możemy zrobić tego zwierzętom to nieludzkie, ale ludzkie już jest odpredatorowić człowieka. Dziecku wyjaśnić że nie kupię ci broni czy żołnierzyków gdyż wojna to zło. Żadna konieczność czy słuszna sprawa. Wojna to zło. Żołnierz ma sens jeśli pilnuje pokoju ten co raz zabił musi iść do cywila. 

Pozdrawiam

Pan Ropuch