corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Do suchych ziarenek przytula łodyżki, czołga się i pełznie, bo kocha gromadę. Sprzeczności jest pełna, wiotka, chociaż silna, rozliczne pędziki szukają szeroko. Bez liku listeczków na każdej łodyżce, kwiatki ma prześliczne, czerwonoróżowe. Zapach ujmujący, intensywny, świeży, otuchy dodaje, zdrowie zapowiada. Czyści atmosferę, ze skórą podobnie, wiele innych chorób pokonywać umie. Wspaniała przyprawa, prawie do wszystkiego, barwnym puch kobiercem piaski krąg zarasta: wdzięczna macierzanka. Edytowane 11 Września 2024 przez corival (wyświetl historię edycji) 3
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @Gosława Wiem :) Dlatego właśnie tymianek, roślina śródziemnomorska i na naszych ziemiach obca, bardzo długo nie mógł się przebić w Polsce jako przyprawa. Po raz pierwszy sprowadzili go do ogrodów zakonnych benedyktyni w XI wieku, czyli we wczesnym średniowieczu. Używali go jako przyprawy i lekarstwa i próbowali zainteresować nim ludność miejscową. Nie wyszło. Rodzimi mieszkańcy tych terenów wybierali to co znali, tym bardziej, że zapach różnił się bardzo nieznacznie. Dopiero w XVI wieku królowa Bona ponownie sprowadziła tymianek jako nowość i tym razem nieco lepiej jej się powiodło, chociaż Polacy w zasadzie do początków XX wieku używali i tej i tej rośliny. Macierzanki jako lekarstwa, kosmetyku i przyprawy, a tymianku głównie jako przyprawy. No nie, znowu popłynęłam. Mam nadzieję, że nie nudzę :)
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @dot. O, no proszę, bardzo dzielna i niezwykle przydatna :) Dziękuję za czytanie i fotografię :)
[email protected] Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @corival Lubisz Corival naturę, jesteśmy z tej samej bajki. Wszystkiego dobrego.
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @[email protected] Dziękuję za dobre słowo Grzegorzu i za filmik... macierzanka w pełnej krasie :) Owszem, najwyraźniej bajka jest ta sama :)
[email protected] Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @corival Ta sama, ale nie taka sama, czujesz różnicę?
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @[email protected] Oczywiście, że tak :) Różnica jest istotna, żeby nie rzec oczywista :)
[email protected] Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @corival Oczywista oczywistość - przereklamowana, popatrz już została, na śmietniku sama.
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @[email protected] Nawet nie zauważyłam, że się zaplątałam w słowa ;)
[email protected] Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @corival "Zaplątana w słowa", fraza jakże nowa- więc może bez niego, zobaczysz nagiego.
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @[email protected] Rym na każdą okazję :) Rozmowa intuicyjna. Dyskusja bez słów. 1
[email protected] Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @corival Taka jest tylko część prawdy, wiesz jaka część?
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @[email protected] Ta prezentacyjna jak sądzę...
Jo Shakti Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Ziołolecznictwo odchodzi do lamusa... umiera razem ze starszym pokoleniem, zastąpione przez tabletkę na wszystkie dolegliwości... ciekawy wiersz, poetycki opis... pełen podziw... pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @corival Jak zwał, tak zwał, ale jej nie widać, tego nie wszyscy umieją przeczytać.
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @Jo Shakti Jak się wydaje ten trend powoli się zmienia. Chyba się ludziom z wolna tabletki "przejadły". Obserwuję stopniowe, coraz większe zainteresowanie ziołami. Podobne wrażenie odnoszą tacy, którzy na codzień mają do czynienia z ziołolecznictwem :) @[email protected] I tak ma być. Nie wszyscy muszą wszystko wiedzieć. Jak nie odgadną... trudno ;)
Jo Shakti Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zaintrygowałaś mnie... zapewne coś o ziołach wiesz... sama szukam bardziej naturalnych rozwiązań... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
corival Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @Jo Shakti Coś wiem z pewnością :)
Rekomendowane odpowiedzi