Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 27 Marca 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 Dzisiaj słowo o nieboskłonie, zobacz jak w blasku tonie, pogubił gwiazdy, złoty księżyc, chmurom pokazał język. Przytuleni, wpatrzeni w siebie, hołd oddajemy Ewie, zwiastunce otwartej miłości, a gdzie Adam... Jabłoński? Rozrzuciłaś szaty... jam naga, rozgrzała krew rozwaga, dotykaj i pieść, zajrzyj w serce, jak zechcesz wbij osierdzie. Złączeni w najczulszym oddaniu, a żar wierszem domaluj, myśli umknęły bo ekstaza, do nieba nas zaprasza. Rozpoczęli na nieboskłonie, a końcówka na łonie, ileż wymiarów ma kobieta, któż to wtedy pamięta. Czy może istota bezbłędna, mądrzejsza przed zakrętem, kochajmy je bezwarunkowo, każdym razem - ab novo. Piękna, smukła, panna z humorem, seksu - signum temporis, uwodzi garściami bo lubi, wciąga do swej skorupy. A my bierzemy co nam dają, łapią w sieci jak pająk, hurysy zostały daleko, nektar czy ptasie mleko? "Cokolwiek się powie o kobiecie - jest prawdą." - Fryderyk Nitsche. 8
GrumpyElf Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @[email protected] Piękny apel o bezwarunkową miłość dla nas, kobiet, Grzegorzu. Mogę czytać peany na cześć kobiet codziennie, a jak! Rzeczywiście tyle weźmiecie, ile potraficie, innych ograniczeń nie ma. O czym przekonał się Adam Jabłoński :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 Bardzo fajny, niebanalny wiersz o kobietach. To łapanie, wciąganie do skorupy zwabionych przynętami i atrakcjami. Pewnie tak jest, ale lepiej dać się złapać, bo nie na wszystkich jednak polują. Ci pozostali tworzą teorie o złym, niesprawiedliwym świecie. Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @GrumpyElf Grumpy jesteście cudowne, bez Was nie byłoby świata, skoro Adam się skusił, to my też możemy / ba - musimy/. Tyle weźmiemy - ile nam dacie, tylko niestety niektórzy chcą poza kolejnością, bez Waszej zgody i to jest dramatem. Mam do Ciebie pytanie, czy nie pogniewałaś się na słowo kobieta w moim wierszu? Wszystkiego Dobrego w wiosenny weekend. @Marek.zak1 Marku wybacz ale nie było w moim wierszu słowa "polowanie" - gdzieżbym śmiał, to raczej my jesteśmy myśliwymi, chociaż nieraz bez strzelby. Miłego dnia.
Marek.zak1 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Łapanie w sieć, jak pająk to nie polowanie? Czy my jesteśmy myśliwymi? Według mnie nie, ale szanuję Twój pogląd. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) @Marek.zak1 Rozszerzyłeś interpretację, masz ku temu skłonności, to tylko banalna metafora, jeśli robi to pająk to nie muszą robić tego wszystkie kobiety, choć przypadki takie się zdarzają. Najgorzej robi w życiu wszelakie uogólnianie wycinka, na całą populację. Edytowane 27 Marca 2021 przez [email protected] (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @valeria @valeria Valerio to podstawa wzajemnego zrozumienia - słowo - przecież ono było pierwsze. @Marek.zak1 Rozszerzyłeś interpretację, masz ku temu skłonności, to tylko banalna metafora, jeśli robi to pająk to nie muszą robić tego wszystkie kobiety, choć przypadki takie się zdarzają. Najgorzej robi w życie wszelakie uogólnianie wycinka, na całą populację.
GrumpyElf Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podkreślasz wielowymiarowość, zagadkowość i siłę kobiet - na co tu się gniewać, Grzesiu? Zresztą myślę, że nie byłabym w stanie pogniewać się na czyjeś treści :) 1
[email protected] Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @GrumpyElf Grumpy, mam określony stosunek do kobiet, wpoiła mi to moja matka, powiedziała kiedyś abym w życiu nie zrobił krzywdy żadnej kobiecie. Sama była bita przez ojca, który pił, może właśnie ten odruch samoobrony u Niej. Pozdrawiam pięknie.
GrumpyElf Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @[email protected] Każdy mężczyzna pełen szacunku do kobiet zbawia trochę świat, serio. Przykro mi, że Twoja mama miała takie doświadczenia. Pozdrawiam ciepło.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @[email protected] hm... przypomiał mi się pewien sen... Wielkie okno na oścież otwarte, przez które promienie słońca rzeźbią nagą kobietę. Na jej łonie leży mężczyzna i obejmuje cały świat... Piękny wiersz. Pozdrawiam 1
huzarc Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nietzsche:))) wiem, bom kiedyś wielką o nim pracę pisał:). A Wiersz zacny, bo nic nam tak dobrze nie wychodzi mężczyzną jak pisanie ku przestrodze o kobiecych sieciach, aby z lubością w nie wpadać. Pozdrawiam i kłaniam się nisko
[email protected] Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2021 @M.A.R.G.O.T Tak Margot jesteście "całym światem", tylko Ty tak potrafisz to ująć. Miłej niedzieli. @huzarc Huzi, a jednak sieci, powiem Ci coś, mam we wsi przynajmniej kilka kobiet które wyszły za mąż za niemieckich starszych panów - bogatych owszem. I teraz zadaję wszem i wobec pytanie - czy zrobiły to z miłości? Pytanie retoryczne - odpowiesz. A może któraś z Nich... kochała, czy nie można się zakochać w pieniądzach? Miłego dnia.
[email protected] Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2021 @Dag Dag inspiracją mojego wiersza było /nie zgadniesz/ - ktoś zabronił używania słowa "kobieta", pomyślałem gdzie my żyjemy? Nikt na to nie wpadł, ale może i dobrze - dlatego przyznaję się do winy! Wszystkiego dobrego.
[email protected] Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2021 @Dag Mówisz że skrawamy? Słowa... po to mamy. Dag kolega miał rację, ale nie wszyscy gaszą naturę słowami.
Rekomendowane odpowiedzi