Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 - Czy lepiej być kochanym, czy kochać samemu? To pytanie zadano mistrzowi znanemu. - W konfidencji ci powiem, lepiej być kochanym, bo to sposób na życie niejednemu znany. Jeśli jednak sam kochasz, lecz bez wzajemności, to ci nic nie przyniesie, z wyjątkiem przykrości. 5
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 @Gosława Tak źródłem stresu i wszelakich nieszczęść, a bycie kochanym, jak się samemu nie kocha, jest neutralne emocjonalnie.
OloBolo Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 @Marek.zak1 kochać i być kochanym jednocześnie, innej opcji nie ma. ... choć z drugiej strony, gdyby tak było słodko, mnóstwo przepięknych wierszy by nie powstało. Pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest opcja iść do kasyna i wygrać, też jestem za, ale pytanie brzmi czy lepiej pójść do kasyna i (prawdopodobnie) przegrać, czy pracować w nim jako krupier? Edytowane 25 Marca 2021 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 @Marek.zak1 Są sytuacje, w których być kochanym też nie jest łatwo.
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie znam tematu, podaj jakiś przykład.
Gość Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 @Marek.zak1 Nie mam przykładu, tak tylko sobie głośno pomyślałem. Z pewnością zdarzają się przypadki, kiedy ktoś musi mierzyć się ze świadomością, że ktoś inny czuje do niego miłość, mimo że ten jej nie chce. Albo nie może jej chcieć.
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja ten przypadek obserwowałem z bliska i muszę zaprzeczyć, bo w mojej kochało się całe multum facetów i nie robiło to na niej żadnego wrażenia, a tym bardziej nie czuła dyskomfortu.
Gość Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 @Marek.zak1 Zatem pozostaje mi wierzyć, że tak właśnie powinno to działać.
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, znam znajomych moich dzieci, nieszczęśliwie zakochani, kobieta rzuciła się z na jezdnię i jest sparaliżowana od szyi w dół, chłopak jest od lat w depresji i nie wychodzi z domu. Nieszczęśliwa miłość gorsza od Covidu, bo szczepionek brak. Pozdrawiam
GrumpyElf Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) @Marek.zak1 Jeśli zakocha się w Tobie przyjaciel, osoba nieobojętna, i widzisz jej ból - to jest ciężkie oraz potrafi zabić tę przyjaźń. Miłość najlepiej poznać dwuwymiarowo, bo zaczynamy od pokochania siebie. Dopiero wtedy umiemy kochać innych. Edytowane 25 Marca 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zakochuje się / kocha się na własną odpowiedzialność, sorry. Druga osoba nie ma obowiązku odwzajemniać.
GrumpyElf Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, to jest jasne, mam wrażenie. Zreszta żaden obowiązek by tego nie zmienił. Nikt nie ma obowiązku odwzajemniać, obowiązek nie ma miejsca na polu miłości. 1
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I dlatego tezą mojej fraszki jest, że zakochanie / kochanie jest czynnością wysokiego ryzyka, prowadzącego, w przypadku braku wzajemności, do ciężkich zaburzeń, stresów, a nawet depresji, w przeciwieństwie to bycia obiektem zakochania, które, jak wspomniałaś, może być okazjonalnie, w przypadku bliskiej osoby. źródłem dyskomfortu. Pozdrawiam
iwonaroma Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 ;) uważam odwrotnie. Gdy kochanej osobie zabraknie kochającego - pozostanie pusta. A kochający może skierować swoją miłość na kogoś innego bądź pozostać z dobrze rozumianą miłością własną (tj.bez egocentryzmu i nieliczenia się z innymi).
Marek.zak1 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale dana osoba, kochana przez osobę jej obojętną, ma te kochanie w głębokim poważaniu, niemniej jednak pragmatycznie może tę miłość wykorzystać dla własnej wygody, choćby pomocy w nauce, pracy, reperacji samochodu itp. Pozostanie z miłością własną - zawsze na czasie i bezcenne:) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można jeszcze cieszyć się cudzym szczęściem... Ależ ja naiwny! :-) 1
Rekomendowane odpowiedzi