Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Kochać, czy być kochanym??

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To jest opcja iść do kasyna i wygrać, też jestem za, ale pytanie brzmi czy lepiej pójść do kasyna i (prawdopodobnie)  przegrać, czy pracować w nim jako krupier? 

Edytowane przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)

@Marek.zak1 Nie mam przykładu, tak tylko sobie głośno pomyślałem. Z pewnością zdarzają się przypadki, kiedy ktoś musi mierzyć się ze świadomością, że ktoś inny czuje do niego miłość, mimo że ten jej nie chce. Albo nie może jej chcieć.

Tak, znam znajomych moich dzieci, nieszczęśliwie zakochani, kobieta rzuciła się z na jezdnię i jest sparaliżowana od szyi w dół, chłopak jest od lat w depresji i nie wychodzi z domu. Nieszczęśliwa miłość gorsza od Covidu, bo szczepionek brak. Pozdrawiam

@Marek.zak1 Jeśli zakocha się w Tobie przyjaciel, osoba nieobojętna, i widzisz jej ból - to jest ciężkie oraz potrafi zabić tę przyjaźń. Miłość najlepiej poznać dwuwymiarowo, bo zaczynamy od pokochania siebie. Dopiero wtedy umiemy kochać innych. 

Edytowane przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji)

I dlatego tezą mojej fraszki jest, że zakochanie / kochanie jest czynnością wysokiego ryzyka, prowadzącego, w przypadku braku wzajemności, do ciężkich zaburzeń, stresów, a nawet depresji, w przeciwieństwie to bycia obiektem zakochania, które, jak wspomniałaś, może być okazjonalnie, w przypadku bliskiej osoby. źródłem dyskomfortu. Pozdrawiam

Ale dana osoba, kochana przez osobę jej obojętną, ma te kochanie w głębokim poważaniu, niemniej jednak pragmatycznie może tę miłość wykorzystać dla własnej wygody, choćby pomocy w nauce, pracy, reperacji samochodu itp. 

Pozostanie z miłością własną - zawsze na czasie i bezcenne:)