M, jak m Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Wzniosłem mury wysokie, niezdobyte Kamień po kamieniu, złączone na wieki Pewny swej obrony nie bałem się niczego Parłem na przód z dumnie uniesionym czołem Odparte ataki karmiły mą pychę Polegli wrogowie zdobili przedmurze Do dzisiaj nie wiem jak to się stało Jak Agamemnon skruszyłaś me mury Nie podstępu, a szczerości użyłaś Zamiast furii- spojrzenie Miast gwałtu- uśmiech Złożyli broń obrońcy Kamienie się rozpadły I upadła twierdza Którą w swej pysze zwałem "niezdobytą". M Edytowane 21 Marca 2021 przez M, jak m (wyświetl historię edycji)
Antoine W Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 @M, jak m i była niezdobyta - gdyby nie podstęp, Grecy by Troi nie zdobyli.... trochę namieszałeś ;) wzięła Cię podstępem, murów nie krusząc, tak jak w trojańskiej wojnie.
M, jak m Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) @Antoine W Podstęp nie podstęp, zdobycie miasta to zdobycie. Pamiętaj, że koń występuje tylko w Iliadzie. Wielu historyków uważa że zamiast konia, mogło chodzić o oddział kawalerii lub jeńca/zdrajcę, który jadąc na koniu wprowadził oddział Greków do miasta. Co do skruszenia to chodziło o symbolikę. Edytowane 21 Marca 2021 przez M, jak m (wyświetl historię edycji)
jan_komułzykant Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie lepiej "kamień po kamieniu"? Kamień na kamieniu z reguły właśnie po zdobyciu twierdzy "nie zostaje".
M, jak m Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 @jan_komułzykant O wiele lepiej :D
Rekomendowane odpowiedzi