Gość Franek K Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Wg szmoncesu żydowskiego. Przyszedł Icek do rabina, By mu coś poradził. - Ciasno u mnie w domu bardzo, Trudno szpilkę wsadzić. Czwórka dzieci, babcia, dziadek, Do tego teściowa... Przerwał rabi wyliczankę - Kozę sobie sprowadź! - Nie śmiem wątpić w twoją mądrość, Lecz czy to pomoże? Nie przybędzie przecież miejsca Będzie jeszcze gorzej! - Jeśli chciałeś mojej rady, Nie szukaj wymówki. I wróć do mnie za czas jakiś Po dalsze wskazówki. Wrócił Icek więc do domu Zrobił, co rzekł rabin. Wziął pieniądze, na targ poszedł, Kozę przyprowadził. Zaraz w chacie oczywiście Zrobiło się ciaśniej. A do tego z jej powodu Zaczęły się waśnie. - Czyś ty zdurniał stary capie? Piekliła się żona. - Nie ma miejsca dla nas obu. Wybierz: ja czy ona? Cóż miał biedny Icek zrobić? Wrócił do rabina. - Teraz taka ciżba w domu, Że trudno wytrzymać. - Poradźże coś mędrcze na to, Bo tak żyć się nie da! - Ty weź Icek i z tą kozą Idź na targ i sprzedaj. Tak też zrobił, wtedy mądrość Rabiego docenił. Nagle w domu dotąd ciasnym Przybyło przestrzeni. Edytowane 24 Lutego 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 Znane, ale super napisane, a ta mądrość zawsze aktualna:)/ 1
Gość Franek K Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 @Marek.zak1 Dzięki panie Marku :) Bardzo lubię żydowskie poczucie humoru. Można się z ich szmoncesów wiele nauczyć.
[email protected] Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 @Franek K Może tak jak covid zacząć od dziadka, praktyczne, w domu zrobi się z rzadka. Trzymaj się Franku, aleś to przemyślnie ułożył.
Gość Franek K Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 @Gosława Dziękuję Renato :) @[email protected] Dzięki Grzegorzu. Ty się też nie puszczaj ;)
WarszawiAnka Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 Znany temat w nowej odsłonie. :) Pozdrawiam
Gość Franek K Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 @dot. To by było coś Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. DiP. @WarszawiAnka Dzięki. Mam na oku następny szmoncesik
zyzy52 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 Bardzo zgrabnie zrymowany, świetnie się czyta. Pozdrawiam. :)
Antoine W Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 @Franek K Podpowiem może - a znasz ten, jak Rabbi kazał Szmulowi żreć siano? Żartuję, nie jesteś Waść po to, by wszystkie szmoncesy przerabiać :) Za Kozę... Serce!
Antoine W Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) @Gosława Polecam: Horacy Safrin "Przy szabasowych świecach" :) i oczywiście inne... byle oryginały, a nie jakieś polskie podróby.... (bo dużo polskich niby, dowcipów to przerobione szmoncesy) Edytowane 24 Lutego 2021 przez Antoine W interpunkcja (wyświetl historię edycji)
Gość Franek K Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2021 @zyzy52 Dzięki Zyzy :) @Antoine W Dzięki. Chętnie poczytam. A tego o żarciu siana nie znam. Muszę się zapoznać.
Gość Franek K Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2021 @iwonaroma Rozumiem, że za kołnierz też nie wylewasz ;) DiP. F.K.
Gość Franek K Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2021 @OloBolo; @Czarek Płatak Dzięki za serducha :) Pozdrawiam. F.K.
Gość Franek K Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 @Ilona Rutkowska Merci :)
Ilona Rutkowska Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 @Franek K S'il vous plait ;) To ja dziękuję za wywołanie uśmiechu :)
Gość Franek K Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2021 @Ilona Rutkowska Nie za ma co ;) Ale się zrobił Wersal pod tekstem o kozie :)
Rekomendowane odpowiedzi