[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Na granicy niebytu tańczymy na linie, urywamy karteczki z twarzy kalendarza. Śmierć zakuta w kosisko, powoli odhacza, w historycznych kronikach niesławą zasłynie. Dlaczego właśnie teraz, nie ma odpowiedzi, co chciałeś nam obwieścić, nad czym zastanowić? Kiedy znów rozkopiemy, namiastkę żałoby, patrzymy w nekrologi z maską na uwięzi. Zabieram tylko starych - Bóg i eutanazja, ale czy to czasami nie z ludzkiej poręki? Poczujesz mdłą różnicę, jak w płuca się wwierci i pod respiratorem krwią stwórcy zakasłam. "Panie któryś nam kazał, czcić ojca i matkę",** "ktoś kto żyje i wierzy, nie umrze na wieki".*** Wiesz dobrze przyjacielu, ktoś ci grób ukwieci, nikomu niepotrzebny, wieko słowem zasklep. Co chciałeś nam przekazać, ponawiam pytanie? Wiem, stwórco będziesz milczał, ktoś za ciebie wskaże... ...kierunek oczywisty - gdy umilknie kaszel. Cmentarze lęku pełne, a respons nie dla mnie. * - Czwarte przykazanie dekalogu. ** - Fragment modlitwy za zmarłych rodziców. *** - Ewangelia Św.Jana - Biblia - 11.26. "Bogowie wiedzą: śmierć jest nieszczęściem. Inaczej chętnie umieraliby sami." - Safona. 7
M.A.R.G.O.T Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @[email protected] Bardzo ładny wiersz. Pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Wiersz bardzo poruszający, ale ad meritum, mocno otyli są bardziej narażeni, niż wiekowi, już nie mówiąc o chorych na niektóre inne choroby. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @M.A.R.G.O.T Niezmiernie mi miło Margot że wiersz Ci się spodobał, wiem że masz bardzo wyrafinowany gust. Wszystkiego dobrego, miłego dnia. @Marek.zak1 Marku dziękuje za wizytę, w tym temacie nie mam poczucia humoru, statystyki są jednoznaczne. A młodzi się nas wypierają, zresztą wcale im się nie dziwię, ileż można tuptać w miejscu i odbijać się od ścian. Trzymaj się zdrowo.
Marek.zak1 Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odniosłem się tylko do statystyk z Covidu, gdyż wspomniałeś o respiratorach. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @Marek.zak1 Marku ja także, nie da się ukryć że umierają w sporej większości starzy, a czy on gruby czy chudy - jakie to ma znaczenie na pogrzebie przed obliczem Boga.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Witam - trudny ten twój wiersz Grzegorzu - zatrzymuje zmusza do refleksji i za to mu chwała - Pozdr.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @[email protected] ach szczerze mówiąc w tym okresie spodziewałam się mimo wszystko wierszy walentynkowych ale ten wiersz... jest z górnej półki, więc BRAWO! Wyjątek jakiś musi być ;)
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @Waldemar_Talar_Talar Waldku temat trudny, jak sól na ranę, ale kto ma o tym pisać jak nie my, to nasz zbiorowy obowiązek, widzieć i opisywać to... co najbardziej boli. Czekam na odpowiedź... dlaczego? Nie znam odpowiedzi. Wszystkiego dobrego, a zdrowia ponadto Waldku. @M.A.R.G.O.T Margot, Walentynki już przebrzmiały, wiesz o tym, ja je mam na co dzień, nie wyróżniam dni pod tym względem, każdy dzień dla miłości jest otwarty i dobry. Pozdrawiam, uściskaj chłopców.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @[email protected] to tak jak ja, walentynki mam na codzień ale uczcić miłość wypada ;) Moim marzeniem jest, by ludzie otrzymywali wiecej kwiatów w Walentynki niż na pogrzebach, by bardziej święcili życie niż śmierć. Ona jest nieunikniona jak pisał Epikur. Póki co żyjemy i powinno się cenić każdy dzień spędzony z bliskimi. Wiersze takie jak ten Twój jest potrzebny choćby dlatego, by inni to zrozumieli. Pozdrowię chłopaków. Dzięki :) 1
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @M.A.R.G.O.T Margot nie uważaj że taki właśnie wiersz u mnie pojawił się przypadkowo. Zrobiłem to z pełnym wyrachowaniem, tuż po Walentynkach, aby pokazać jak te dwa pojęcia - miłość i śmierć są blisko siebie. Nieraz na wyciągniecie ręki. Miłego dnia.
Somalija Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @[email protected] Jezu cichy i pokornego Serca, uczyń serca nasze według Serca Twego. Wszystkim potrzeba pokory, ten drugi wirus, który już się przedostał na teren naszego kraju, jest bardziej zjadliwy dla młodszych. 1
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @Somalija Ago nie ma nic bardziej zjadliwego niż my sami jeden do drugiego, jako Polacy mamy to w genach, może te wirusy nas z tego wyleczą choć to nie takie proste. Pozdrawiam Ago.
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @Dag Dag ja bym wolał żyć szczęśliwym, a po śmierci niech mnie tylko mile wspominają. Ale wiem że to z różnych przyczyn niemożliwe. Sami jako naród podzieliliśmy się na dwie połówki, a przeklęty wirus dopełnia pola tego podziału. Oddalamy się jako ludzie od siebie... i znów pytanie bez odpowiedzi - dlaczego? Wszystkiego dobrego Dag.
Somalija Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) @[email protected] To prawda, zrobiło się nieciekawie. Ale pocieszę Cię. Zobacz co wyhodowałam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyż to nie cud ? Przepiękny kwiat. A i jeszcze dziękuję za serce u mnie Edytowane 15 Lutego 2021 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @Somalija U mnie wisi od lat na ścianie, córki nazywają go - grudnik, ale nigdy nie zakwitł, Twój jest wspaniały, ja tylko podlewam, myślałem że to rodzaj kaktusa bez kwitnienia i tak sobie patrzy z góry na mnie... nic nie mówi i nie wypuszcza. Kłaniam się i gratuluję Ago.
Somalija Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @[email protected] bo ma za dobrze u Ciebie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Rzuć go w nieznane ( przenieś na okno), nie podlewaj tak często, niech mu się tkanki zagęszczą. Roślina, jak człowiek dojrzewa w cierpieniu
Gość Franek K Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 W odpowiedzi tylko i aż punk rock:
[email protected] Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @Franek K Franku, tak pod treść wiersza, może być? Nie trzeba śpiewać po angielsku aby postawić serce na baczność. Pozdrawiam, obok Wysockiego mój ulubiony autor ballad.
huzarc Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 @[email protected] Jest nowe średniowiecze, musi być nowy danse macabre i neobarbarzyński pląs. Upust tego był w pewnym sensie w Zakopanym, bardzo wymownie, snobistycznie.
Rekomendowane odpowiedzi