Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

matki

Rekomendowane odpowiedzi

Porażające i trafne. Gdy widzę upośledzone dzieci, także  w wózkach dziękuję wszystkim komu mogę, że mnie to nie doświadczyło. Faktycznie, łatwo jest kochać fajne, ładne i bystre dzieci. Pozdrawiam i dobrze, że poruszyłaś taki temat.

Edytowane przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dla mnie wypowiedź jest zbyt czaro-biała.., i dlatego może uderzająca tak, jakby chciała  zranić tą pierwsza grupę matek. Bo jednak nie ma matki (do których też się zaliczam), która nie znałaby trudnych doświadczeń ze swoimi dziećmi, też tymi ładnymi, bystrymi, zdolnymi i "ułozonymi"... Dlatego może pasowałoby mi pojedynczym wersie dodatkowe sformułowanie np. "czy jeszcze" (nie znacie miłości"), a potem "czy przed wami tylko strach, a jeszcze nie odwaga". Pozdrawiam :)

Fakt, ciężki los. Ale nie wiem, czy zwrociłeś uwagę na zakończenie. Może to bardziej dotyczy matek niż ojców, matki dzieci tzw.idealnych noszą sobie lęk a nawet strach (bywa, że poświadomy), żeby im dzieciom nie stało się to, co jest udziałem tych innych - doświadczonych przez los. Bo przecież zdrowe dziecko może zachorować, prawe -zejść  na lewiznę itd.itd. 

Gdy byłam młodą dziewczyną mama mojej koleżanki wciąż powtarzała - jak zostaniecie matkami nie zaznacie spokoju. Może trochę przesadzała, ale coś w tym jest. 

Natomiast matki doświadczone przez los strach ma szansę zostać pokonany przez odwagę, a nawet heroizm.

Dzięki i również pozdrawiam  

Rozzumiem, Agrafko... Ale ten stan tych "ułozonych", o którym piszesz, może być tylko przejściowy, bo uważam, że zawsze kiedyś się kończy. Nikt z nas, i tez nasze dzieci nie potrafi go utrzymać. Dlatego zaproponowałam słowo "jeszcze".  Pozdrawiam :)

:) ja jestem specjalistką od patosu ;)

Co do kolejności i wagi poszczególnych przymiotów to nie było w tym specjalnej mojej dedukcji.  Zastanawiałam się czy nie użyć np.morderców, ale co że złodziejami, gwalcicielami itd. - stąd użyłam- przestępców. Wiadomo, że to obszerny termin i zróżnicowany... no ale, nie miałam na myśli wykroczeń, choć to też naganne. Na pewno uzależnienia to społecznie lżejszy kaliber ale dla matki wcale niekoniecznie -  patrzeć, jak dziecko godzi w siebie samego. 

Fajnie, że zwrocilas uwagę na rodzinę, która wspiera swoje dziecko. Pal sześć niechętne czasem społeczeństwo, grunt że dziecko nie jest w tym wszystkim samo.

Dzięki i pozdrówka 

Tak, to też boli patrzeć na to.

Dzięki i pozdrawiam również

:) to masz dużo serca :) jeśli dajesz choć nie zgadzasz się do końca :)

Dzięki

Fakt, nie wszystko lekkie na tej ziemi.

Również pozdrowienia

Masz rację z tym opozycyjnym ukazaniem tematu. Nie, nie było moją intencją ranienie ale ukazanie, że miłość matek doswiadczonych musi pokonać strach by móc dalej egzystować w tej rzeczywistości. One już często się nie boją tylko działają. Ta ich miłość została poddana próbom ognia bólu i problemów.

Matki dzieci na ogół bezproblemowych noszą w sobie jeszcze sporo lęku  - ale to nie pejoratywne tylko do uświadomienia i przepracowania.

Uwagi przemyślę :) Dzięki i zdrówka również 

@lena2_ podziękowania 

@iwonaroma Ode mnie ogromne serce za podjęcie tak ciężkiego tematu. Każda z nas będzie miała własną opinię na ten temat, ze względu na własne przeżycia.

Życzę Ci pięknego dnia.

Edytowane przez Karina Westfall (wyświetl historię edycji)

@iwonaroma Staram się pamiętać, że w Polsce jest 8 godzin później, niż tutaj. No, jednak czasem o tym zapomnę.

Pozdrawiam Cię i życzę pięknego wieczoru.

Edytowane przez Karina Westfall (wyświetl historię edycji)