Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Stycznia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) przyszła między grudniem a grudniem cicha miłość na Pradze Południe wśród uśmiechów wiązała spojrzenia delikatnie zaczęła nas zmieniać oswajała na Saskiej Londyńskiej sercu słowa wyznając najbliższe czasem poszła Wiatraczną Szembeka by cierpliwie w kolejkach poczekać wymieniając karteczki na mięso co trafiało się raczej nieczęsto była w sklepach wśród haków wciąż musztra i na ladach leniła się pustka podążała za nami ta miłość na spektaklach cieszyła się chwilą wyłuskując z podtekstów sentencje tych spektakli nie ujrzę już więcej przetańczyła dyskotek bez liku czy w Hadesie Riwierze Medyku lub Mospanie na Kicu Mikrusie zostawiała całusa i uśmiech obrączkami złączyła ze sobą pod przysięgą w urzędzie przed Bogiem prowadziła wśród uciech goryczy by wnuczkami na koniec zachwycić Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 13
jan_komułzykant Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zapewne rocznica lub wiersz okolicznościowy. Tak, czy siak gratulacje - dziś to niespotykane. Pozdrawiam.
dmnkgl Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 @Jacek_Suchowicz Okolicznościowy czy nie, z pewnością można go zakwalifikować do kategorii ,,udane":) Podoba mi się jak ten tekst płynie, jak buduje nastrój, choć słusznie, to pięknie minionych lat. Wiersz nie brnący w wielkie słowa, ale subtelnie wprowadzający w stan spokoju i wycieszenia. Dziękuję, że mogłem to przeczytać. Pozdrawiam serdecznie 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie, nie nie żadnych okoliczności łagodzących Oglądam serial "Osiecka" ,w którym się zachwycam się wszystkim oprócz trzech postaci: obecnej Osieckiej , Jeremiego i Wasowskiego (wg. mnie zły dobór fizyczny - grali bez zarzutu), i tam w jednej ze scen "Krystyna Sienkiewicz prosi Wasowskiego o piosenkę o miłości na Pradze Południe. a tan odpowiada: "niełatwo jest zrymować miłość z Pragą Południe" Kochani wszystko da się zrobić, ale Jeremiego możemy zrozumieć W życiu trzy żony i Osiecka - ciężko jak cholera Pozdrawiam
jazzkółka Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 @Jacek_Suchowicz Klimatycznie :-) A dałoby się napisać tak pięknie o Pradze Północ...? Ale nie o Starej, tylko o Pelzowiznie, Bródnie, okolicach pl.Hallera...? (Dla uściślenia - zaplątały się tu na Pragie inne dzielnice - np "Hades" - SGHowski? - to Mokotów:) ) Pozdrawiam serdecznie.
Marek.zak1 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Fajny tekst, a z klubami za Opalem. Zainspirowałeś mnie do napisania o miłości na Powiślu:). Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki tak miało być - sam nie wiem czy to się do końca udało. Okres gierkowski i późny Gomółka. Wbrew pozorom nie było sielsko. Im potrzebne były elity intelektualne. Artysta, który ich nie opluwał miał się jak pączek w maśle. Nie to co dziś Jakie to chamskie powiedzieć, że artysta, to taki sam człowiek jak każdy inny - do czego to doszło!!! Pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 @opal Oczywiście kluby studenckie z terenu całej W-wy; Hades na SGPiS-ie, Riwiera klub PW przy polibudzie na Waryńskiego, Medyk klub AM w Al. Niepodległości, Mospan klub PW -na Kopińskiej Ochota, na Kicu czyli na Kickiego - jedyny UW klub na Pradze Południe, Mikrus klub PW na Waryńskiego. Drugie tyle klubów pominąłem, gdyż byłby to wiersz o klubach studenckich. Jako studenci bawiliśmy się we wszystkich klubach na terenie całej Warszawy a atmosfera tamtych klubów była zupełnie inna od tych obecnie. Jeszcze jedno; jako studenci PW rzadko chodziliśmy do Hybryd klub UW - było "zbyt intelektualnie" ale dostali od nas po nosie. Był konkurs ze znajomości literatury między UW a PW - polegli na całego. Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Panowie jeśli idzie Powiśle i Pragę Północ - Szmulki to chyba już Grzesiuk i Stasiek Wielanek śpiewali songi o miłości w tych dzielnicach Pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 @Jacek_Suchowicz To były mocno menelskie dzielnice, ale w szkole pomagałem paru takim i byłem jako "swój". , M
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Marku - nie oceniaj ludzi bo wśród tych "meneli" trafiały się bardzo wartościowe jednostki Prowadziłem budowę i miałem brygadę kryminalistów. Nie uwierzycie ale na nich można było zawsze polegać. Mieli swój honor, jak się dało zdobyć ich zaufanie - długo szukać lepszych Pozdrawiam
Gość Radosław Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 O! Miłość rozpisana na dekady. Dorzuciłbym jeszcze Park ;) Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki serdecznie pozdrawiam ps o co idzie z parkiem
Gość Radosław Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 @Jacek_Suchowicz klub studencki Park . ;)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jedni życie oddali inni dupę lizali. takie czasy górą masy Nie oceniam ludzi, Wiersz tak - OK.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) A. Wojnowski studia rozpocząłem w 1970 wtedy były warchoły z Radomia 1968 klasa licealna - trzymano nas w domu, ale i tak udało nam się wymykać na Nowy Świat Pozdrawiam ps chcąc wszystko opisać powstałaby książka skoro taki komentarz to chyba jesteś weteranem Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja żyłem z nimi w zgodzie, a dla honoru to oni potrafili nożem kogoś tam...Większość szła szybko do więzienia i może właśnie z nimi się zetknąłeś. Tam to milicja niechętnie wchodziła.
beta_b Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Ładnie płynie ta opowieść Jacku, nieliczny przykład równego nurtu, stabilnej wody. Rok na Kicu mam za sobą, zainspirowałeś mnie, czas napisać coś z przeszłości. bb 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Oj pamiętam Kica. Była tam spółdzielnia - człek dorabiał na kilka książeczek:)) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi