Ten utwór został doceniony przez użytkowników. huzarc Opublikowano 4 Stycznia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Szkielety drzew zalane rtęciową siwizną Powietrza kołyszą snem ptasi embrion czasu Kreśląc łuk światłocienia mętną krzywizną Na granicy nieba i lodowego lasu W nim wzrok uwieszony na diamentowej prędze Po obu stronach lustra w bladych mgieł soczewce Tworzy cierniami liter kształty myśli w księdze Wieczności aż zapłoną pni żywicznych drzewce Zbieram ziarna i rzucam w purpurę ogniska Żeby ogień pamiętał i wabił kapłanki Ciepłem żelaznych kłosów wyrosłych z pastwiska Duszy nocnym pomrukiem kwietnej kołysanki A świt witał spojrzeniem uwitym na brzegu Ust niewinnym muśnięciem miękkiego dotyku Co trwogę stopi jak chłód błękitnego śniegu Ułożywszy mą dłoń na jej kruczym kosmyku 8
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie najlepsza. Pozdrawiam 1
Gość Franek K Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 Jakbym się przeniósł w sagę o ludziach lodu. Brawo.
huzarc Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 @Andrzej_Wojnowski @Kot @Franek Kdziękuję za odwiedziny :) @Kot dziękuję za odwiedziny i muszę się przy okazji zwierzyć, że różnie i różnorako zdarzyło się mi pisywać, ale wiersz sylabiczny traktuję ze szczególną atencją po prostu.
Czarek Płatak Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Z podobaniem. Klasyczny podział 7/6, niby akcenty wędrują, ale chociaż kiedyś klasyczne zasady wydawały mi się ważne to mi przeszło. Teraz uważam i czuję, że podział to jedno, ale jak będzie coś zaburzone, wywrócone o ile tylko nie kuleje rytmika to nawet lepiej, ciekawiej, inaczej. Cześć :)
huzarc Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Dziękuję za odwiedziny. A z akcentami to jest tak, że trudno je niesforne utrzymać w pożądanym miejscu:). Do tego to są takie niuanse, że teoretyczny ich ogląd u mnie kuleje, więc zdaje się na intuicje, niech ona rządzi rytmiką słów, przy zadanym metrum:) pozdrawiam
jazzkółka Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 @huzarc Bogaty, nasycony obraz, podoba Misię! Zaczyna się z górnego C, a potem - jak się kończy! - okazuje się oto, że wszystko zmierza do "niej" w ostatnim wersie! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak się zaczytałam, że w tym ostatnim wersie nie zauważyłam nawet przesunięcia średniówki! ;-) Pozdrawiam serdecznie.
A-typowa-b Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2022 @huzarc i kolejny dobrze napisany wiersz. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi